Passzívház vagy aktívház? Magyarázó cikk

Szerencsés esetben minden nap eszedbe jut, hogy vissza kellene fogni a pazarló életmódodból; és most nem csak arról beszélünk, hogy milyen sok ételmaradékot dobunk ki, hanem arról is, hogy mennyi energiát emészt fel egy átlagos hétköznapunk. Víz, villany, gáz; és sok esetben ennek a fogyasztásnak egy komoly része pedig a „kukában” végzi.

Hogy mit teszünk végül ez ellen? Sajnos nem eleget!

Legtöbbünkben azonban megvan az igény környezettudatos és környezetbarát életmód elsajátítására, mégis, hibák minden nap becsúsznak, és egy idő után a nemtörődömség természetessé válik.

Tegyünk mi is, Te is ez ellen, és építsünk környezettudatosan!

Az olyan környezetbarát megoldások, mint a passzívház és egyéb társai egy lépéssel közelebb visznek a helyes szemlélethez, ezért is érdemes őket megismerni.

MI AZ A PASSZÍVHÁZ?

Szerencsére az elmúlt években Magyarországon is egyre ismertebb és elfogadottabb lett a passzívház fogalma, amit részben annak köszönhetünk, hogy a fentebb már említett környezettudatos szemléletmód is fokozatosan teret nyer az emberek gondolkodásában.

A passzívház titka az energiafogyasztásban keresendő, ezért ne gondoljunk semmi futurista hókuszpókuszra.

Ha ugyanis otthonunk megfelel három szigorú, de az energiahatékonyság szempontjából jogos követelményrendszernek, akkor büszkén mondhatjuk, hogy egy passzívházban élünk.

Nézzük, mi ez a három érték: az épület fűtési energiaigénye nem lehet több 15 kWh/m2/évnél; a primerenergia igénye nem haladhatja meg a 120 kWh/m2/évet; és a légtömörség értéke 50 Pa nyomáskülönbség mellett maximum 0,6 1/h lehet.

Kicsit életszerűbb megfogalmazással: vegyünk egy 120 négyzetméteres, jól megtervezett passzívházat. Minden ott van, ahol lennie kell. Ezt a házat még a legnagyobb mínuszokban is ki lehet fűteni egy 2-2,5 kW teljesítményű kazánnal. Hogy lássuk, ez pontosan mennyi: egy hajszárító ad le ekkora teljesítményt.

Egy passzívház fűtésében jelentős szerepe van a passzív energia nyereségeknek is. A lakók által leadott hő, a sütés-főzés, a meleg víz használat is fontos tételek, de legnagyobb passzív nyereséget az üvegfelületeken beáramló szoláris hő adja. A természet ingyen biztosítja, csak ki kell használni megfelelő tervezéssel.

Jól látszódik ebből, hogy egy épület kapcsán nem a külső jegyek határozzák meg, hogy az akkor passzívház vagy sem. A szigorú követelményrendszer miatt az utólagos átalakítás nehezebb, de nem lehetetlen, és némileg megengedőbb követelményeknek kell megfelelni.

A módszer előnye, hogy a kedvező fenntartási költségek mellett jobb levegőminőség, magasabb lakókomfort, valamint kellemesebb belső közérzet és jobb hőérzet kapcsolódik.

MI AZ AKTÍVHÁZ?

Az aktívház lényege, hogy a rendszer különböző módszerek segítségével képes több energiát termelni, mint amennyit elhasznál.

Az már más kérdés, hogy ezt miképp éri el egy aktívház és annak tulajdonosa: a napkollektorok és napelemek mellett használhatja az ablakon – nem mellékesen ingyen -beáradó fényt vagy egy hőszivattyút, a lényeg az, hogy az aktívház energiafogyasztásának igénye már bőven meghaladhatja azt a 15 kWh/m2/évet, amit egy passzívház nem érhet el.

Az aktívház előnye, hogy ettől függetlenül elő tudja teremteni a fenntartásához szükséges energiát, sőt, az épület éves energiamérlege akár pozitív irányba is elcsúszhat.

Jól hangzik, szó se róla, a különbség mégis azt jelenti, hogy amíg a passzívház takarékoskodásra törekszik, addig az aktívház „nyereséges” akar lenni.

Aki rendelkezik egy minimális piaci ismerettel, az tudja, hogy ez a két szemlélet komoly különbségeket jelent a valóságban.

A NULLA ÉS A KÖZEL NULLA ENERGIÁJÚ HÁZAK

A nulla vagy zéró energiájú házak közé azok a lakóépületek tartoznak, amelyek éves szinten annyi energiát fogyasztanak, amennyit meg is tudnak termelni. Az önfenntartó otthonhoz az energiát napelemek, esetleg szélerőművek és precíz energetikai rendszerek biztosítják, éves szinten nézve nincs energia fogyasztásuk.

Tiszta és környezetbarát megoldás. Papíron ez a legzöldebb ház – megújuló energia, amelyből relatíve mindegy már, hogy mennyit fogyasztunk, amennyiben azt elő tudjuk teremteni.

A közel nulla energiájú házak alá azok az épületeket vesszük, ahol a felhasznált energiának jelentős része megújuló forrásból származik, és amely magas energiahatékonysággal rendelkezik.

Az Európai Unió 2010/31/EU direktívája amúgy meghatározta, hogy 2020 végéig valamennyi új épület ilyen közel nulla energiájú ház legyen. A hosszú távú, környezettudatos gondolkodást ez valóban erősítené, és fontos lenne, ha ezt a célt minimum el tudnánk érni.

Tegyük hozzá, a közel nullát nem nevezhetjük egzakt számnak, és a jelenlegi előírások inkább távolabb vannak a tényleges nulla értéktől, semmint közelebb.

ALACSONY ENERGIÁJÚ HÁZ

Az alacsony energiaigényű ház magyarázásakor egy kicsit nehezebb dolgunk van, mert előfordulhat, hogy egy-egy szakember mást ért ez alatt.

Kinek mi az alacsony? Ez jelentősen függ az igényektől, és nehéz egy mindenkire érvényes keretszámot megadni.

Ha objektíven próbáljuk nézni, akkor az alacsony energiaigényű házak tervezésekor ugyanúgy szükséges néhány fontos szempont betartása.

Ezek a következők: szükséges a kompakt tömegformálás; a külső falak, a tető, valamint a padlásfödém megfelelő U-értéke; a jól záródó nyílászárók alkalmazása; az épület felkészítése a hővisszanyerős szellőztetés megvalósítására (értsd: „becsövezése”); illetve egy olyan hőtermelő rendszer kiépítése, amely ki tudja szolgálni az alacsony hőmérsékletű hőleadó felületeket.

Egy értékálló, kompakt megoldásról beszélünk, amely hosszú távon tökéletes kiszolgálja az épület lakóit.

MELYIK A LEGJOBB MEGOLDÁS?

Ha az ember jó energiahatékonysággal dolgozó otthont szeretne magának, akkor elsőként érdemes még a fentieknél is jobban megismerni a bemutatott típusokat. Melyiket tudjuk, akarjuk megvalósítani, és ki tud ebben segíteni?

Ha bizonytalan vagy, kérd ki a szakemberek véleményét. Például a mienket. Jobb ilyenkor személyesen kérdezni, mert pontosabb, testhez állóbb válaszokat kapunk.

A mi megrendelőink általában a passzívházat választják, mert a jó tervezésnek köszönhetően az épület fenntartáshoz szükséges energiát könnyedén megtermelhetjük a házon egy 3-5kW-os napelem rendszerrel.

A passzívház egyik előnye, hogy nemcsak az újonnan építendő otthonoknál, hanem a már kész házak esetében is megvalósítható, amennyiben azok rendelkeznek bizonyos paraméterekkel. A végeredmény pedig egy olyan otthon, ami alig kér enni, mégis képes arra, hogy kompromisszumok nélkül kényeztessen.