Amit tudnod kell az építkezés folyamatáról

Az otthonteremtési támogatás változása miatt egyre többször halljuk a hírekből, hogy építkezni jó.

Ráadásul ha az ember ügyesen csinálja, és betartja a legfontosabb szabályokat, akkor az új házzal együtt egy környezetbarát és energiatakarékos befektetésnek alapoz meg.

Mielőtt nagyon megijednénk a szabály szó hallatán, szögezzük le, hogy nem száraz tankönyvi tételekre vagy épp szigorú hatósági előírásokra utalunk; mi most a józan ész által diktált írott és íratlan teendőket szedtük össze.

Az angol erre azt mondja, hogy „checklist”, vagyis ellenőrző lista. Haladjunk sorban, és pipáljuk ki a pontokat egymás után. Ezeket tedd meg, ha építkezni akarsz!

MI AZ ELSŐ LÉPÉS?

Amennyiben a fentebb már dicsért józan ész szabályait vesszük alapul, akkor az építkezést megelőző első lépés mindig a költségbecslés kell, hogy legyen.

Ez az a pillanat, amikor őszintén feltesszük magunknak a kérdést: mennyi pénz áll rendelkezésünkre? Esetleg: mennyit tudunk még szerezni?

A gondolkodó ember ilyenkor összegzi a lehetőségeit, és a megtakarítás, a hitel vagy a családi segítség mellett szóba kerülnek az ingóságok és az ingatlanok. A legfontosabb a költségbecsléskor az, hogy ha valakinek, hát magunknak ne akarjuk hazudni, és legyünk óvatosak.

Ha külső forrásokra alapozunk (ez lehet a nagyi ékszerkészlete, kisebb-nagyobb lakáshitel vagy épp a szülői segítség), akkor mindig járjuk körbe a lehetőségeket. Lakáshitel esetén például kérjünk előzetes hitelbírálatot, hogy minél hamarabb kiderüljön, számíthatunk-e arra a pénzre.

VÁLASSZUNK TERVEZŐCSAPATOT!

Mégpedig olyat, amelyik képes komplex segítséget nyújtani, és nem csak a projekt egy-egy területéhez asszisztál. Ennek a súlyát leginkább akkor fogjuk érezni, amikor a sok részfeladat tucatnyi teendője nem kicsúszik a kezeink közül, hanem egységes egésszé áll össze.

Ez nekünk kényelmet, a projektnek pedig biztonságot ad.

A megújuló energiákat használó családi házak vagy társasházak esetében pedig különösen fontos, hogy legyen egy tapasztalt csapat, amelyik a számunkra még új terepen jól kiismeri magát, és pontosan tudja, hol, mire kell odafigyelni.

Egy jó generál tervezőiroda rugalmas, az egész projekt megtervezését vállalja, sőt, a kivitelezés irányításában és koordinálásában is mögöttünk áll. Ez a támogatás legalább olyan fontos alap, mint az, amit otthonunknak ásunk.

Ne féljünk megnézni a kiválasztott tervező referenciáit, és járjunk utána, hogy a szóba jöhető irodákról milyen vélemények keringenek “odakint”, az éterben. Nézzük meg az általuk készített terveket, mert ha azok tetszenek, akkor jó eséllyel megtaláltuk az igazit!

JÖHET A TELEK…

Végre valami izgalmas, és végre nem csak papírok felett vagy épp az internet előtt gubbasztunk. Teleknézőbe megyünk ugyanis, és egy ilyen kirándulás talán első igazán komoly lépés a megvalósulás útján.

A telek kiválasztásakor legyünk önzők, és bátran vegyük számításba, hogy jövőbeni otthonunk alapja milyen közlekedési lehetőségekkel, szomszédsággal vagy épp közművesítéssel rendelkezik.

Ha valami hiányzik, akkor annak pótlása is költség; ne csak a be nem vezetett vízre gondoljunk, hanem arra is, hogy megfelelő közlekedési lehetőségek nélkül később kényelmetlenségek egész sorát kell elszenvednünk. Plusz költségek, időráfordítás, sok séta… Elég egyszer végiggondolni, hogy lássuk, hol nyerhetünk és hol veszíthetünk.

Az ideális telek megfelelő ár-érték aránnyal bír: egyrészt elő tudjuk teremteni a megvételéhez szükséges összeget, másrészt csak annyi lemondással jár odaköltözni, amennyit még el tudunk viselni.

Döntés előtt kérjük ki a választott tervezőiroda véleményét is, mert ők is ellátnak majd hasznos tanácsokkal.

TERVEZZÜNK HÁZAT!

Attól a pillanattól kezdve, hogy magunkénak tudhatjuk a megfelelő telket, jöhet a tervezés, ami nem kevésbé izgalmas lépés, lévén megpillanthatjuk végre leendő otthonunk alapjait.

Vázlatterv, engedélyezési terv, kiviteli terv; papírhalmazok tömkelegét képzeljük el magunk elé, amely elsőre nem hangzik túl jól, pedig ez a munka az első lépéstől az utolsóig izgalmas.

Ez a mi házunk lesz, és végre láthatjuk, hogyan épül fel – egyelőre még csak virtuálisan, de végre kézzel foghatóvá válik mindaz, amiről álmodtunk, és amiért küzdöttünk.

Az iroda gondoskodik arról is, hogy a tervezés előtt szükséges geodéziai földmérés, valamint minden szükséges engedély meglegyen, ezáltal a törvényi előírásoknak is megfelelhetünk.

A KIVITELEZÉS SZÉPSÉGEI

Ne ijedjünk meg akkor sem, ha az általunk választott tervezőiroda nem vállal kivitelezést, mert a komolyabb cégek a megvalósítás koordinálásban vagy ellenőrzésében is szakszerű segítséget nyújtanak, külön kérésre természetesen.

Nemcsak tanácsadásról vagy a megfelelő döntésekben való támogatásról beszélünk, hanem a tényleges kivitelezői munka irányításáról.

Nem árt, ha ezt valaki leveszi a vállunkról, és segítséget nyújt abban, hogy el tudjunk igazodni a számunkra ismeretlen, sok buktatóval járó területen.

A tervezőiroda ilyenkor az egyetlen igazi bizalmasunk, akihez bátran fordulhatunk, és aki ott van, ha egy-egy nehezebb feladat adódik.

ÉS HOGY MI AZ UTOLSÓ TEENDŐ?

Vegyük birtokba az, ami a miénk, és használjuk egészséggel, odafigyeléssel és alázattal.

Miénk a ház, miénk a világ! Nem rossz, igaz?