Passzívház árak

PASSZÍVHÁZ ÁRAK 2020-ban:

(a cikk végén találod a frissítéseket)

Rendszeres kérdés, hogy mennyibe kerül egy passzívházat megépíteni. Ha érdekel a válasz, kérlek olvasd végig a cikket, ne csak a számokat keresd meg benne.

Fontos: a cikket időről időre frissítem, így kérlek figyeld és vedd figyelembe a cikkben szereplő dátumokat.

EGY PASSZÍVHÁZ ÁRA NAGYON SOK TÉNYEZŐTŐL FÜGG:

Csak a legfontosabbakat kiemelve, az ár függ:
– a telektől,
– a megrendelői elvárásoktól,
– a betervezett szerkezetektől,
– a kivitelező áraitól,
– az építőanyag árak változásától.
Nézzük csak nagyon röviden pár mondatban kifejtve a fentieket.

TELEK:

szakszerű telekválasztással nagyban tudjuk csökkenteni a házunk kivitelezési költségét és a rezsi mértékét is, de nagy befolyással lesz a választásunk a telek használati értékére is. Egy rosszul megválasztott telek súlyos milliókkal növelheti a kivitelezés költségét.
Ez lesz a házunk alapja.

MEGRENDELŐI ELVÁRÁSOK:

Elég könnyen belátható, hogy nagymértékben befolyásolja a passzívházad árát az, hogy mit és milyen minőségben, milyen anyagokból szeretnénk építeni.

A példa kedvéért vehetünk egyszerű fehér műanyag nyílászárókat is, de ha ugyanezt, ugyanolyan hőszigetelési értékekkel fából vesszük külső alumínium borítással, akkor kétszer annyiba fog kerülni. És itt milliókról beszélünk, nem százezrekről.

Egy beltéri ajtó lehet 60e Ft, de lehet 200e is. Kell belőle jó pár darab.

Ízléses minőségi burkolatot vehetünk kis szerencsével 4e Ft-ért négyzetméterenként, de könnyen felszalad az ára 20e Ft-ig is. És ekkor még bőven a realitás talaján álltunk.

BETERVEZETT SZERKEZETEK:

Ez az a pont, ahol én, mint az építészed költséget tudok csökkenteni egy okosan megválasztott koncepcióval vagy szerkezeti kialakítással. Az előző két pont leginkább tőled, a te igényeidtől függ. A tervezés során viszont a terveződ tapasztalatára vagy bízva, hogy mit tervez és az mennyibe fog kerülni.
Megint sok-sok millió Forintról beszélünk.

KIVITELEZÉS:

Az előző fázisnál, azaz a tervezési fázis során a tervező nagyban befolyásolhatja a passzívházad árát, de ekkor még nincs kialakult fix ár. Ugyanazt a szerkezetet két kivitelező két különböző áron fogja megajánlani neked.

Tapasztalat mutatja, hogy nem ritka a 30-40%-os különbség is két ajánlat között. Ugyanarra a megoldásra, ugyanarra a szerkezetre. Egy jó minőségű kivitelezés mindig drágább, a precízebb munkát meg kell fizetni. Ugyanakkor egy drágább ajánlat nem feltétlenül takar jobb minőségű kivitelezést.

ÉPÍTŐANYAG ÁRAK:

Régebben az építőanyag árak kiszámíthatóak voltak. Volt minden év elején egy áremelés, és tudtunk egy évre előre tervezni pontos árakkal.
Ez 2016-2017 során megváltozott és ahogy a fellendülőben lévő építési kedvre rászabadult a CSOK és az 5%-os áfa, az árak meredek emelkedésnek indultak. Brutális emelkedésnek. Egy év alatt a tégla például 77%-kell lett drágább, de hasonló mértékben emelkedett a hőszigetelések árai is.
Ennél még rémisztőbb adat: festésre kb. háromszoros munkadíjakat kaptunk 2018 nyarán, mint egy évvel előtte.

Mindezeket azért foglaltam így tömören és a teljesség igénye nélkül össze, hogy lásd, milyen körülmények között kellene nekem árat mondani arra, hogy mennyibe kerül egy passzívház. Vagy akár egy nulla energia igényű ház.

De tudom és egyetértek azzal, hogy ez egy fontos és megválaszolandó kérdés.

Valamiből ki kell indulni és

TERVEZNI KELL VELE.

Álljon itt tehát két megépült ház bekerülési költsége, hisz ez a lényeg, mit mutat a számláló az építkezés végén:

2018. december:

Csömöri passzívház közeli családi ház:
Előregyártott vasbeton szerkezettel, elektromos fűtéssel, jó minőségű műanyag ablakokkal, átlagnál igényesebb burkolatokkal 400e Ft/m2 + 5% áfa áron épült meg 2018 nyári befejezéssel.

Óbudai passzívház:
Hőszivattyús fűtés-hűtéssel, Internorm műanyag nyílászárókkal 430e Ft/m2 + 5% áfa áron épült meg, szintén 2018. nyári befejezéssel.

SZERETNÉM FELHÍVNI A FIGYELMET ARRA, HOGY:

– ez két kiragadott példa
– 2018 nyarán fejezték be, így az árajánlat 2017 elején készült. Azaz ezek lényegében két évvel ezelőtti árak. Azóta az árak csak nőttek.
– Nincs két ugyanolyan épület, mindegyikben van valami egyedi. Egy lejtős telek, vagy egy előgyártott vasbeton szerkezet, stb… Ezek nagyban befolyásolják a költségeket.
– a jövőt a két példa alapján nem lehet megjósolni, én sem tenném.

A fentiek alapján én passzívház építése esetén minimum 450e Ft/m2 + 5% áfa árral kalkulálnék. Tartalékkal együtt számolj minimum 500e Ft/m2 árral.

Számolj azzal is, hogy 2019 végéig kifut az 5%-os áfás családi házas építkezések döntő része. Mindenki erre fog hajtani, hogy ebbe az idő keretbe beleférjen, és ez a keresletet olyan szintre emeli, hogy a kivitelezők olyan árakat fognak leírni, amit nem szégyellnek.

De ez csak az én feltételezésem. Vagy igazam lesz, vagy nem.

Én a te helyedben nem építkeznék 2019-ben! De tervezni mindig időben kell, és erre a 2019-es év tökéletes lesz.

2019. MÁRCIUS – UPDATE:

Márciusban egy nem általam tervezett alacsonyenergiájú családi ház tulajdonosának segítettem a hiányzó tervek elkészítésében és a kivitelezői ajánlatok értékelésében.

Nem hiszem, hogy ezek az árak a valós reális értékeket mutatják a napokban, de az ajánlatok, amiket az építtető kapott, az 620-680e Ft/m2 volt (27% áfával). Őrület!

2020. JÚNIUS – UPDATE:

Jelenleg több ház építése is folyamatban van, de még sajnos nem kaptam visszajelzést a pontos bekerülési összegekről.

Szóbeli ajánlatunk van egy vázlatterv alapján 500e Ft / m2-re. Amint konkrétabbat tudok, frissítem a cikket.

2020. SZEPTEMBERI – UPDATE:

Tavasszal fog kezdődni egy passzívházhoz nagyon közeli energetikájú házam építése, ~ 550.000,- Ft / m2 áron. (prémium műszaki tartalommal: hőszivattyús hűtés-fűtés, szellőztetés, vasbeton szerkezetek és erősen lejtős telek is benne van az árban) Ez még 27%-os áfával került beárazásra. Tavasszal kezdődik az építés, így ezt az árat csökkenteni fogja az, hogy újra lehet 5%-kal számlázni. 

Kérd a segítségem! ITT!

Mint azt a cikkben olvashattad, nagyban befolyásolja a házad végső árát több tényező is. Ha már telekvétel előtt megkeresel és kéred a szaktanácsom, akkor a teljes folyamatban tied lehet a több, mint 10 évnyi szakmai tapasztalatom. Megéri élni vele!