Így spórol százezreket egy profi passzívház tervező

Nem kínálunk zsákbamacskát, az építkezés egy sok stresszel járó folyamat, ahol minden egyes döntésnek jelentősége van; és ezeket a döntéseket gyakran úgy kell meghozni, hogy az egyenlet sok ismeretlenes, a szituáció pedig egyedi.

Egy nagyobb hibán az egész építkezés megcsúszhat vagy elúszhat; vagy épp milliókat veszítünk egy rossz döntés miatt.

Ilyenkor mondják azt, hogy minden segítség jól jöhet: egy megbízható tervezőiroda rugalmas és szakmailag kifogástalan asszisztenciát nyújt, ráadásul a jövőbeni otthon megépítésének teljes folyamatát képes koordinálni.

Az első pillanattól az átadásig; a telekvásárlástól a tervezésen át a kivitelezés koordinálásáig. Legyünk őszinték magunkkal, ahogy az autónkat sem bíznánk tapasztalatlan szerelőre, vagy az ahogy egészségünket sem tennénk egy rossz orvos kezébe, úgy a házépítésnél sem hoznánk olyan döntést, ami az egész projektet veszélyezteti.

Mostani cikkünkben bebizonyítjuk, hogy miért éri meg egy jó tervezőirodát választani akkor, ha építkezni kezd ember.

TEREPISMERET

Ahogy egy jó hadvezér sem indul csatába a körülmények pontos ismerete nélkül, úgy mi sem vágunk bele egy olyan költséges procedúrába, mint a házépítés. Ha ugyanis nem tudjuk, mivel állunk szemben, akkor fájó meglepetések érhetnek minket útközben.

Egy jó tervezőirodáról a megfelelő referenciák láttán elmondható, hogy rendelkeznek az ilyen munkához szükséges tudással, tapasztalattal; sokat láttak, sok problémát megoldottak, és ha kész házat mutatnak nekünk maguktól, akkor higgyük el, átéltek már néhány húzós pillanatot.

Ez a rutin pedig aranyat érhet a számunkra. Sok más mellett azért is, mert azt sejteti, hogy a tervezőiroda olyan döntéseket hozott a múltban, amiknek segítségével az adott tervből épület, bővebben pedig otthon lett.

Sose veszítsük szem előtt: mindennapos döntéseket kell hozni a piac, a szabályok és törvényi előírások, valamint a szakmai követelmények alapján. Ráadásul gyorsan, magabiztosan. Nincs lehetőség visszalépegetni és újra kezdeni, ezért nekünk olyan partner kell, aki magabiztos segítséget kínál, és akire bizton számíthatunk.

KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS

Azt is írhattuk volna, hogy megtakarítás, mivel egy megfelelő tervező segítségével a házépítéssel járó költségek kiválóan optimalizálhatók. A kézzel fogható kiadások mellett gondoljunk az időre; az idő ugyanis pénz.

Ehhez persze nem csak az kell, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb partnert, hanem az is, hogy mindezt jó időben tegyük.

A tervezőiroda megtalálása lényegében az első lépés, mivel ők már a telek megvásárlása előtt is hasznos tanácsokat adhatnak, és esetenként felesleges kiadásoktól is megkímélhetnek minket.

Megmondják, hogy milyen legyen a telek mérete és formája; hogy milyen legyen annak tájolása és fekvése; hogy milyen plusz költségekre számíthatunk; hogy milyen az ingatlan jogi és műszaki állapota; és hogy milyen helyileg érvényes építési előírásokat kell betartanunk.

Nagyon sok pénz kifolyhat a kezünkből már azzal, ha rossz telket választunk ki (például ott túl magas a talajvíz, vagy az oda építendő ház nem tájolható ideálisan), de nem csak a telekvásárláskor, hanem később is megtörténhet a baj egy-egy nem túl optimális döntés meghozatalával.

MINŐSÉGI TERVEZÉS

Például nem túl szerencsés, ha az általunk elfogadott tervről kiderül, hogy az a megvalósítás után nem tudja kielégíteni a személyes igényeket. Értsd: nem azt kaptuk, amire vágytunk.

Ilyen előfordulhat? Hiszen ezért van a terv! Higgyük el, történt már ilyen, sőt, a rossz kezekben lévő tervezés vagy kivitelezés esetén történni is fog sajnos.

Szépen nézett ki az egész papíron, de a valóságban nem olyan fényes a nappali, vagy épp mégsem tudjuk úgy kihasználni a garázst, ahogy terveztük.

A jó tervezőiroda megismeri, mit akarunk, és olyan tervet csinál, ami képes megfelelni ezeknek az igényeknek. A jó vázlattervek igazodnak a telek sajátosságaihoz, és olyan megoldásokat tartalmaznak, amik nem viszik a pénzt, hanem hozzák.

A kiemelkedően jó energiahatékonyságú épületek tervezése jó példa arra, hogy lehetünk egyszerre barátai saját pénztárcánknak és környezetünknek.

A 21. században te sem szeretnél olyan lakást, amit drága felépíteni, ennek ellenére a fűtése, áramellátása és fenntartása komoly pénzeket emészt fel. A józan ész azt diktálja, hogy a jövőben a jó energiahatékonyságú otthonok felé mozduljunk.

MEGFELELŐ LEBONYOLÍTÁS

A testhez (értsd: igényekhez) álló tervhez megfelelő kivitelező kell, aki gondoskodik a családi ház felépítésének lépéseiről. Persze őt ugyanúgy felügyelni kell, és egy jó tervezőiroda ezt a feladatot is átvállalja igény esetén.

Hogy ez miért előny? Azért, mert rengeteg olyan dolog van, amibe nem szeretne a családi ház jövőbeni tulajdonosa belefolyni.

Erre sokan csak később jönnek rá: a szakszerűséghez és a technológiai folyamatokhoz nem értenek, az elvégzett munka alapos ellenőrzése, valamint a kivitelező felmérési naplójának és számításainak figyelemmel kísérése pedig olyan dolog, amit a hosszú és unalmas kalkuláció miatt sokan lecserélnének valami másra.

A szakszerű, minőségileg megfelelő lebonyolítással ugyanúgy pénzt spórolhatunk, mindezt anélkül, hogy kényelmetlen kompromisszumokat kötnénk.