Egy passzívház az allergia ellen is megvéd

Sajnos, a porallergia egyre többeket érint, és okoz kellemetlen tüneteket nem csak a gyerekeknél, de a felnőtteknél is. Számtalan praktika létezik arra, hogy hogyan lehet a betegség ellen küzdeni, amik a gyakori porszívózástól az ágynemű magas hőfokon történő mosásáig terjednek, de mielőtt ezt alaposabban taglalnánk, nem árt tisztázni, hogy mi is az a porallergia, és milyen tüneteket okoz.

MI AZ A PORALLERGIA?

A porallergia név igen megtévesztő, hiszen a valóságban nem a por váltja ki nálunk az allergiás tüneteket, hanem a poratkák, egész pontosan a kis ízeltlábúak ürüléke. Azaz nem attól leszünk allergiások, hogy a lakásunk túl poros, ami kétségkívül egy igen bosszantó dolog, hanem attól, hogy ezek az apró lények élnek és virulnak az egész házban.

A poratkák mindenhol jól érzik magukat, ahol emberi – vagy állati – bőrdarabkákkal és szőrrel találkozhatnak, ez képezi ugyanis a fő táplálékukat. Legyen az a szőnyeg a nappaliban, a párna a hálószobában vagy a kárpit, bárhol képesek megtelepedni. A poratkákra jellemző, hogy akár egy grammnyi porban is tízezres nagyságrendben fordulnak elő, ami azt is jelenti, hogy gyakorlatilag lehetetlen megszabadulni tőlük.

Amit tehetünk az az, hogy mindent elkövetünk azért, hogy minél kisebb élőhelyük legyen, és hogy minél kevesebb táplálékhoz jussanak, és ezzel csökkenthetjük a kellemetlenségeket, amiket a poratkák okoznak.

MILYEN TÜNETEKET OKOZ A PORALLERGIA?

A poratka ürülékének apró szemcséi a levegőben szálldosnak, amiket belélegezve jelentkeznek az allergiás tünetek.

Ezek között a tünetek között leginkább a légutak érzékenysége szerepel – az asztma mellett a szemünk, valamint az orr nyálkahártyájának a gyulladása okozhat komoly problémákat. Előfordulhat a szem vörössége és viszketése, valamint könnyezés is, de a megfázáshoz hasonló tünetek, mint az orrfolyás és tüsszögés is gyakori kísérői ennek a betegségnek.

Akkor is érdemes gyanakodni, ha valakit száraz köhögés, fulladás vagy nehéz légzés kínoz, ez is jelentheti ugyanis a poratka allergia meglétét.

A másik tünetcsoport a bőrön jelentkezhet: itt a csalánkiütés, az ekcéma és a vörös foltok indikálhatják a porallergia meglétét. Sajnos, ezek a tünetek is túl általánosak, így néha nem is gondolunk erre a hétköznapi magyarázatra.

MIT TEHETÜNK, HOGY A PORALLERGIA TÜNETEIT CSÖKKENTSÜK?

A poratkák igen alattomos kis állatok – a méretük miatt nem vesszük észre, hogy jelen vannak a lakásban, és sokszor csak hosszas vizsgálatok után derül ki, mi is okozza az allergiás tüneteket.

A másik nehézség, hogy a poratkákat nem lehet teljesen kiirtani, ugyanis annyian vannak, hogy bármit is teszünk, mindig marad belőlük. Viszont ha odafigyelünk rá, akkor porszívózással, szellőztetéssel, valamint például a szőnyegek parkettára való lecserélésével csökkenthetjük a számukat, és így közvetve a levegőbe jutó allergén mennyiségét is.

A PASSZÍVHÁZAK SZELLŐZTETÉSE SEGÍTSÉGET JELENTHET A PORALLERGIÁBAN SZENVEDŐKNEK

A passzívházak kötelező tartozéka a hővisszanyeréses szellőztető berendezés, ami folyamatosan friss levegővel látja el az épületet. És ez a levegő nem csak friss, de tiszta is – sokkal kevesebb port és a mikroorganizmusokat tartalmaz. Ezeket kiszűri a szellőztető, ezért sokkal egészségesebb ez a megoldás, mint a hagyományos szellőztetés.

A porallergia ellen a szellőztetés is fontos „fegyver”, hiszen minél kevesebb a por a lakásban, és minél kevesebb a poratka, annál egészségesebb a lakókörnyezetünk. Csakhogy a hagyományos szellőztetéssel van egy nagy gond: odakintről számtalan szennyeződés is bejut, vagyis miközben egyfelől jót teszünk a szellőztetéssel, mert friss levegőt engedünk be, aközben ki tudja, mi kerül még be az otthonunkba.

A hővisszanyeréses szellőztetők ezzel szemben megszűrik a házba bejutó levegőt, így a por mellett sok más allergént is a lakáson kívül tartanak, ez pedig egy fontos lépés a por- és egyéb allergia elleni, olykor kilátástalannak tűnő küzdelemben.

Válaszd te is az allergiamentes életet, és költözz passzívházba, ahol garantált a jobb életminőség!