Hővisszanyeréses szellőztetés

Szellőzésre és szellőztetésre minden lakás és épület estén szükség van, így természetesen a passzívházaknál is. Sőt, azt is mondhatnánk, hogy ezeknél az épületeknél még fontosabb a szellőzés, hiszen a szerkezet légtömörsége miatt esetükben gyakorlatilag nincs is természetes szellőzés.

MIÉRT KELL SZELLŐZTETNI?

A szellőztetésnek alapvetően két funkciója van minden zárt helyiség esetében: az egyik a levegő minőségének javítása, hiszen mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy szobában „áporodott” a levegő, ami akár rossz közérzetet is okozhat.

A szellőztetés másik fontos szerepe a magas páratartalmú helyiségek, így a konyha, fürdőszoba esetén éppen a fölösleges pára elszívása, hiszen az penészedést okozhat, ami nem éppen higiénikus, és egészségkárosító hatása is lehet.

A SZELLŐZÉS LEHETSÉGES MÓDOZATAI

A hagyományos épületek esetén a szellőztetést a legtöbb esetben a régi jól bevált módszerrel, az ablakok kinyitásával oldhatjuk meg. Ehhez jön még a már említett természetes szellőzés, ami az úgynevezett légrésekből adódik, és ami az alacsony energiájú, illetve a passzívházak esetén a rájuk vonatkozó szigorú energetikai előírások miatt szinte elhanyagolható.

A fürdőszoba, a mellékhelyiség és a konyha elhasznált párás levegőjének cseréjét az újabb építésű házakban elszívó berendezések használatával oldják meg, amik egyúttal friss levegőt is juttatnak a helyiségbe a beeresztő nyílásokon át.

A passzívházak esetén azonban ennél jóval kifinomultabb szellőztetésre illetve szellőztetőrendszerre van szükség. Egyidejűleg kell friss levegőt bejuttatni az épületbe, gondoskodni a párátlanításról, és az elhasznált levegő a lakásból elszívni.

Erre a célra fejlesztették ki a hővisszanyerős szellőztetőrendszert, ami tökéletes megoldást jelent a passzívházaknál.

EXTRA LEHETŐSÉGEK

A szellőztető rendszernek egyéb funkciókat is adhatunk. A befújt levegővel az épület kis mértékben hűthető és fűthető, valamint a kifújt levegő hőjét melegvíz készítésre is felhasználhatjuk.

A HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETŐRENDSZER TULAJDONSÁGAI

A hővisszanyerős szellőztetőrendszerek, azaz rekuperátorok, rengeteg előnyt nyújtanak a ház tulajdonosa számára.

  • Energiatakarékosak, mivel a bentről elszívott levegő hője nagy részt leadásra kerül a friss levegőnek még annak befúvása előtt – ez a hővisszanyerés.
  • A befújt friss levegő hűtése vagy fűtése révén a ház hűtése és fűtése is megoldható a rendszerrel.
  • Akár meleg vizet is előállíthatunk a kidobott levegő maradék hőjéből.
  • A használatukkal tisztább lesz a levegő, mint egy egyszerű szellőztetés után, amiről a szűrők gondoskodnak. Ráadásul a levegő folyamatosan friss, hiszen a szellőzés folyamatos.
  • Ezenkívül a folyamatos levegőcserének köszönhetően nincs felesleges pára és kellemetlen szag a házban.

A SZELLŐZTETŐ KÉSZÜLÉKEK FAJTÁI

A passzívházak szellőztetéséhez többféle rendszer választható. Már a hagyományos rekuperátorok, vagyis a kereszt-ellenáramú lemezes hőcserélős technológia is jó hatásfokkal működik, de vannak egyéb energiatakarékosabb megoldások is.

Az aktív hővisszanyerős szellőztetők sokkal nagyobb „tudással” rendelkeznek, mint a hagyományos rekuperátorok: ezek a hővisszanyerésen kívül már arra is képesek, hogy a befújt levegőt lehűtsék vagy felmelegítsék, amihez az energiát az elhasznált meleg levegőből nyerik. Ennek köszönhetően az őszi és tavaszi időszakban a fűtés kérdése is megoldható.

A hővisszanyerős szellőztetők esetében a nappaliba és a hálószobákba a befúvókon keresztül érkezik a friss levegő, míg a terhelt levegőjű helyiségekben, ahol magasabb is a páratartalom, onnan elszívja a rendszer a párás, elhasznált levegőt.

A KOMPAKT KÉSZÜLÉKEK

A passzívházaknál alkalmazott kompakt készülékek alig valamivel nagyobbak, mint egy nagy hűtő, mégis minden szükséges funkciót képesek ellátni.

Ezek a kompakt készülékek egy passzívház teljes gépészetét képesek ellátni – a hővisszanyeréses szellőztetést, a hőszivattyús levegő vagy felületfűtést és hűtést, valamint a meleg víz készítését is, ráadásul a fogyasztásuk is minimális.

Mindezt pedig hatékonyabban teszik, mint egy több elemből összerakott rendszer, ezért a kompakt készülék jó választás lehet egy passzívház teljes gépészetének megoldására.

A passzívház szellőztetéséhez többféle rendszer áll rendelkezésre, ám érdemes az energetikai szempontból a leghatékonyabbat választani, mert csak így lehet valóban energiatakarékos az épület.