A passzívház gépészete

Sokakban merül föl a kérdés, hogy egy passzívházban szükség van-e fűtésre, illetve, hogy mennyiben tér el egy ilyen épület gépészete a hagyományos épületekétől.

Az első kérdésre a válasz: igen, Magyarország éghajlati viszonyai mellett ugyanis nem engedhető meg az a „luxus”, hogy ne legyen valamilyen fűtés a lakásban, hisz télen kemény mínuszok is lehetnek.

És hogy mennyiben különbözik egy passzívház gépészete a normál házakétól? Arra rögtön ki is térünk.

KELL-E FŰTENI A PASSZÍVHÁZAKAT?

Bár a passzívházak estén is szükség van valamilyen fűtési rendszerre, ám a jó hír az, hogy jóval kisebb teljesítmény is elégséges, mint a normál épületeknél. Nem véletlenül hívják a passzívházakat alacsony energiájú épületeknek is, hiszen ezek a házak fűtésre és hűtésre is sokkal kevesebb energiát használnak. A jelenlegi épületeink (2015) átlagához képest egy passzívház fűtése 90%-kal kevesebb energiát igényel!

És hogy miért elég a jóval kisebb teljesítmény? Részben azért, mert a passzívházak esetén a hő előállítása három fő elemből áll:

  • a benne tartózkodó személyek és berendezések hőleadása,
  • a nyílászárókon – nagy üvegfelületek – át bejutó napenergia (szoláris nyereség),
  • valamint a kiegészítő fűtés. 

Milyen fűtési rendszereket használhatunk a passzívházak esetén?

Egy passzívház esetén ugyanazok közül a lehetőségek közül választhatunk, mint egy hagyományos épület esetén, azaz a gázkazánok, a pellet kazánok vagy épp a vízteres kandalló állnak a rendelkezésünkre. Negyedik, de drágább megoldás a hőszivattyú, igaz azonban, hogy ez a berendezés egyben hűt is, vagyis két funkciót kapunk egyben.

A GÁZKAZÁNOK

A legismertebb megoldás a fentiek közül a gázkazán alkalmazása, ami nem csak a leggyakrabban használt, de egyszerű és olcsó is – nyilvánvalóan ennek köszönhető a töretlen népszerűsége is. A gázkazánok további előnye még a jó szervizháttér, a hátránya viszont, hogy csak fűt, így ha hűteni is szeretnénk, akkor azt más rendszerrel kell megoldani. Azonban ha nincs igény a ház hűtésére, és szűkösek az anyagi lehetőségeink, akkor a passzívházak esetén is nyugodtan használhatunk gázkazánt.

A HŐSZIVATTYÚ

Aki a hőszivattyút választja, annak egy kicsit jobban a zsebébe kell majd nyúlnia, ez a megoldás ugyanis drágább, mint a gázkazán, ugyanakkor nincs érdemi különbség a hőszivattyú és a gázkazán fogyasztása között, ha kicsi a fűtési igény.

A hőszivattyúnak azonban van egy tagadhatatlan előnye, mégpedig az, hogy a fűtés mellett hűtésre is alkalmas, márpedig nyaranta ez egy fontos kényelmi funkció lehet. A másik plusz pont a hőszivattyú mellett, hogy elektromos energiát használ a működéséhez, így ha napelemmel állítunk elő áramot „házon belül”, akkor akár úgynevezett nulla energiájú épületet is létrehozhatunk.

Ha cél hosszútávon a nettó nulla energiájú ház, azt napelem és hőszivattyú kombinációjával érhetjük el!

A PELLET KAZÁNOK

Aki megújuló energiát szeretne használni a lakása fűtéséhez, az választhatja a pellet kazánokat, azt azonban szem előtt kell tartani, hogy ezek a berendezések is drágák, és „munkaigényes” a kezelésük – a pellet nem kerül a kazánba magától –, vagyis jóval több időt kell tölteni a kezelésével, mint a többi megoldás esetén. Hazánkban nem elterjedt ez a megoldás, valamint a jó minőségű pellet beszerzése is utánajárást igényel.

VÍZTERES KANDALLÓ

A romantikus hangulatnak nincs párja, a kandalló pedig a romantika szinonimája. A vízteres kandalló valóban hangulatossá varázsolja a helyiséget, de viszonylag drága készülékről van szó, és a mögöttes puffer tároló miatt nagy a helyigénye.

Mivel nyáron nem üzemeljük be a kandallót, ezért ilyenkor a víz felmelegítéséhez kiegészítő rendszerként például napkollektort kell telepítenünk, vagyis egy helyett máris két rendszernél tartunk. Ami persze nem gond, de többlet beruházást igényel.

A passzívház fűtéséről összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy érdemes egyetlen, de jó rendszert kiépíteni. Válasszunk kis helyigényű, hatékony megoldást annak figyelembevételével, hogy a passzívházaknál felületfűtéseket használunk: padlón fűtünk, és mennyezeten hűtünk-fűtünk.

A PASSZÍVHÁZAK SZELLŐZTETÉSE

Egy passzívház gépészete esetén a szellőztetés éppen olyan fontos, mint a hűtés vagy a fűtés. A szellőztetés hővisszanyerős szellőztetőrendszerrel (rekuperátor) történik, ami egy komplex rendszer. Számos feladatot ellát:
– biztosítja a jó levegőt
– a hővisszanyerés okán energiát is spórolunk vele
– megfelelő páratartalmat tart fenn
– a rossz szagok megszünteti
– észrevétlenül gondoskodik az alacsony szén-dioxid koncentrációról
– alacsony VOC tartalmat tart fenn a házban (de mi az a VOC?)
mindezt azért, hogy a házban mindig jó minőségű, friss levegőt élvezhessünk.