FORMALDEHID ÉS EGYÉB EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ ANYAGOK A LAKÁSBAN

A lakásunkban számtalan láthatatlan egészségkárosító anyag van jelen. Ez a jelenlét gyakorlatilag folyamatos, de ami ennél is aggasztóbb az az, hogy a káros anyagok rengeteg használati tárgyunkban megtalálhatóak – a bútorainkban éppúgy, mint a különféle szigetelőanyagokban, de a műanyagból készült játékok és edények sem teljesen veszélytelenek.

Az egyik leggyakrabban előforduló ilyen vegyület a formaldehid (mely illékony szerves vegyület, angol rövidítése: VOC), de például a ftalátok és a benzol is gyakori vendégek a lakásban. Ezenkívül a párás környezetet kedvelő gombák és a penész is okozhatnak egészségügyi problémákat, az eltüntetésükkel pedig minden háziasszonynak meggyűlik a baja.

A FORMALDEHID

A formaldehid egy olyan kémiai vegyület, ami színtelen, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, és csípős, kellemetlen szagú. Ezt azonban gyakran nem is érezzük, hiszen a lakásban nem olyan nagy a koncentrációja, hogy tudatosan aggódjunk miatta.

Az egészségre káros anyagok közül talán a formaldehid fordul elő a leggyakrabban az otthonokban, ami számtalan problémát okozhat, ha az emberi szervezetbe jut.

MIBEN VAN FORMALDEHID?

A rossz hír az, hogy szinte mindenben. Legyenek azok például a furnérlemezből készült bútoraink, amiket műgyantával ragasztanak össze, vagy a laminált padlók. De formaldehid található az építkezéshez használt számos anyagban is, például bizonyos festékek is tartalmazhatnak formaldehidet.

A jellegzetes szagukról könnyű felismerni azokat a berendezései és használati tárgyakat, amik tartalmaznak formaldehidet, és bár az új dolgok illatát sokan szeretik, jobb, ha nem lélegezzük be ezt az átható szagot.

MILYEN KÁROS HATÁSAI VANNAK A FORMALDEHIDNEK?

A formaldehid számos negatív hatást fejthet ki a szervezetünkre. Ezeknek egy része csak kisebb kellemetlenség: irritálhatja a nyálkahártyát és a szemet, de okozhat fejfájást, és az asztma tüneteit is fokozhatja, amit mindenképpen komolyan kell venni.

Ezeknél azonban súlyosabb következményeket is okozhat a formaldehid, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet felvette a rákkeltő anyagok listájára. Nem kell azonban rögtön kétségbeesni, formaldehid ugyanis a növényekben, állatokban is található, sőt még az emberi szervezetben is természetes módon megtalálható. A lényeg persze a mennyiség. Kis mennyiségben természetes alkotó elem, nagy mennyiségben rákkeltő.

MIT TEHETÜNK A FORMALDEHID ELLEN?

Formaldehidet sajnos túl sok használati tárgy tartalmaz ahhoz, hogy teljesen meg tudjunk szabadulni tőle. Vannak azonban olyan lépések és óvintézkedések, amiket mi magunk is megtehetünk azért, hogy csökkentsük a lakásban található formaldehid mennyiségét.

Ennek egyik módja, ha olyan bútorokat és egyéb berendezései tárgyakat veszünk, amik nem tartalmaznak formaldehidet. Létezik egy szabvány, az úgynevezett E1 szabvány – azok a gyártók, amik ezt a szabványt alkalmazzák, vagy egyáltalán nem, vagy csak a legszükségesebb mennyiségben használnak formaldehid tartalmú ragasztókat, festékeket a termékeik előállítása során.

Ezt azonban meg kell fizetni, ugyanis ezek a bútorok sokkal drágábbak, csakúgy, mint a tömör fából készült bútorok, parketták. Ha ilyenre mégsincs pénzünk, akkor szellőztessünk gyakran, vagy vegyünk olyan növényeket a lakásba, amik meg tudják kötni a formaldehidet, mint a zöldike.

A HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETŐRENDSZEREK

A lakásból a formaldehid eltüntetésének a szellőztetés az egyik módja. Ezt azonban gyakran elhanyagoljuk, különösen télen, amikor túl hideg van odakint, ezért inkább nem nyitjuk ki az ablakot.

A különféle szellőztetőrendszerek legnagyobb előnye abban rejlik, hogy télen és nyáron egyaránt friss levegőt biztosítanak az otthonunkban, ami a kórokozóktól is mentes a szűrőknek köszönhetően. A hővisszanyerős szellőztetők a jó levegő mellett a páramentesítésről is gondoskodnak, így a penészt és a gombákat is száműzhetjük a lakásból.

Egy szellőztetőrendszer tehát folyamatosan elvezeti a káros anyagokat a házból – köztük természetesen a formaldehidet is –, ami a rendszer talán legnagyobb előnye. Ennek eredményeképpen pedig egy sokkal egészségesebb környezetben élhetünk, és nevelhetjük fel a gyermekeinket.