A PENÉSZESEDÉS KIZÁRT EGY PASSZÍVHÁZBAN

Bizonyára Ön is találkozott már a lakásában penésszel. Igen, ez az undok dolog sok otthonban felbukkan – de nem egy passzívházban!

HOGYAN ALAKUL KI A PENÉSZ?

Ha csak egyszerűen, laikus szemmel nézzük, akkor is tudjuk, hogy penész elsősorban azokban a helyiségekben jelenik meg, ahol nagy a páratartalom. Ilyen például a fürdőszoba és a konyha – az utóbbiban a főzés során keletkező gőz, az előbbiben pedig a forró vizes zuhanyozás a ludas a legtöbb esetben. De természetesen más tényezők is szerepet játszhatnak a párásodásban.

Egy kicsit tudományosabban fogalmazva penész tehát ott alakul ki, ahol a felületen rendszeresen párakicsapódás történik. De mikor is jön létre párakicsapódás? Akkor, ha az adott felület harmatpontra hűl.

MI AZ A HARMATPONT?

Harmatpontnak nevezzük az adott felület azon hőmérsékletét, ahol a relatív páratartalom eléri a 100%-ot – ha a felület ennél alacsonyabb hőfokra hűl, vagy nő a páratartalom, akkor a pára kicsapódik.

Maradjunk a fürdőszobánál: azt biztosan mindenki tapasztalta már, hogy amikor elkezd zuhanyozni, eleinte nem történik semmi. Ahogy azonban egyre hosszabb ideig folyatjuk a vizet, észrevehetjük, hogy bepárásodik a tükör. Ennek az az oka, hogy a levegő folyamatosan telítődik vízgőzzel, nő a páratartalom, egészen addig, amikor egyszer csak a tükrön kicsapódik a pára.

Másik példa a szabadban álló autó. Hideg reggeleken kicsapódik a pára a szélvédőn, mert a környezet és így az autó is lehűlt.

A harmatpont a páratartalom és hőmérséklet függvénye, azaz minél magasabb a felület hőmérséklete, annál nagyobb páratartalom szükséges ahhoz, hogy a pára kicsapódjon a felületen.

HOGYAN AKADÁLYOZHATÓ MEG A PENÉSZESEDÉS?

Mindenki olyan otthonban szeretne élni, ahol nincs penész. A penész ugyanis nem csak esztétikai probléma – a szürkés, feketés telepek nem nyújtanak túlzottan szép látványt –, de egészségügyi is, hiszen szoros összefüggés figyelhető meg a penész és az asztma kialakulása között.

DE MIT TEHETÜNK AZÉRT, HOGY MEGAKADÁLYOZZUK A PENÉSZ MEGJELENÉSÉT?

A megoldás egyszerű és logikus: ahhoz, hogy ne legyen penészesedés, a felület hőmérsékletét kell emelni, a páratartalmat pedig csökkenteni szükséges. Nézzük meg, mit tehetünk ennek érdekében!

A felület hőmérsékletét úgy tudjuk emelni, hogy a házunkat a megfelelő vastagságban, és jó minőségű anyagokkal hőszigeteljük, de az is fontos, hogy ne legyenek az épületben hőhidak. Hiába ugyanis a kiváló hőszigetelés a falon, ha például az erkélyt tartó vasbeton szerkezet átmegy rajta.

Ekkor ugyanis hőhíd keletkezik, ahol a szerkezet behúzza a hideget. Hiszen van egy út a szerkezeten keresztül, ahol nincs hőszigetelésünk.

A penészesedés másik okát, a magas páratartalmat is kezelni kell a lakásban azért, hogy ne hozzunk létre ideális feltételeket a penész kialakulásához. Ennek a legjobb módja a gyakori szellőztetés, amit egy „normál” épületnél az ablakok kinyitásával érhetünk el, míg a passzívházakban a hővisszanyeréses szellőztetők végzik el a munkát.

És azt se felejtsük el, hogy a magas páratartalom nem csak a penész miatt nem kívánatos a házban – az ideális értéke valahol 45-55% között mozog –, vagyis érdemes figyelni rá, hogy a megfelelő szinten tartsuk. A túl párás levegő ugyanis kedvez sok kórokozó elszaporodásának, és az épület szerkezetét is károsíthatja.

MIÉRT NINCS PENÉSZ A PASSZÍVHÁZBAN?

A passzívházak számos előnye között a penészesedés hiányát is meg kell említeni. Annak, hogy ezek a szigorú standard alapján készülő épületek teljesen mentesek a penésztől, több oka is van.

Először is a remek, minőségi hőszigetelés, aminek köszönhetően a belső felületek elég melegek ahhoz, hogy a pára ne csapódjon ki rajtuk. Másodszor a hőhídmentes szerkezet, ami megakadályozza a hidegebb pontok kialakulását, vagyis az olyan alacsonyabb hőmérsékletű felületeknek a létrejöttét, ahol a pára kicsapódhat.

A penész elleni küzdelem harmadik pillére a hővisszanyeréses szellőztető, ami kötelező tartozéka a passzívházaknak, és ami gondoskodik róla, hogy a lakás páratartalma mindig megfelelő legyen.

A fenti három tulajdonságuknak köszönhetően a passzívházak egészséges, nem penészesedő lakókörnyezetet, és folyamatosan tiszta, friss levegőt biztosítanak a bennük élők számára, ami nagyban javítja az életminőséget is.