Hőszivattyú vagy hővisszanyeréses szellőztető?

Ha valaki nem szakértő egy témában, akkor bizonyos fogalmakat könnyen keverhet. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen nem érthetünk mindenhez, azonban fontos, hogy mielőtt meghozunk egy döntést, tisztában legyünk vele, hogy mit is veszünk meg, és hogy mit tud az a berendezés, amit választunk.

A passzívházak esetén a hőszivattyú és a hővisszanyeréses szellőztető az a két készülék, amivel kapcsolatban félreértések vannak; elöljáróban annyit jegyeznénk meg, hogy bár a nevük nagyon hasonló, mégis két teljesen különböző rendszerről van szó.

A HŐSZIVATTYÚ FŰT, MELEG VIZET KÉSZÍT

Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, hogy mi is az a hőszivattyú, akkor azt mondhatnánk, hogy ez a készülék a gázkazánhoz hasonlóan fűt. Ez az állítás azonban csak részben igaz, mert a hőszivattyú a fűtésen kívül hűtésre is képes, vagyis egy igen sokrétű berendezésről van szó.

A hőszivattyú a környezet energiáját hasznosítja, aminek a legnagyobb előnye, hogy nem kell külön tüzelőanyagot beszerezni az üzemeltetéséhez – sem gáz, sem fa, sem egyéb éghető anyag nem kell a meleg előállításához a rendszer kiépítésén kívül. Vagyis egy hőszivattyúval igen gazdaságosan oldhatjuk meg a fűtést télen, nyáron pedig a hűtőkapacitás emeli jelentősen a lakás komfortját.

Miután a hőszivattyú a napenergiát – amit a talajból, a levegőből vagy a vízből nyer ki a készülék – meleg vízzé alakítja, ezt a meleg vizet használhatjuk fűtésre, vagy akár zuhanyozásra is. Vagyis egyszerre lesz meleg a házban, miközben a csapból meleg víz folyik.

MIK A HŐSZIVATTYÚ ELŐNYEI?

A hőszivattyú előnye többek között, hogy környezetbarát, vagyis a hagyományos tüzelőanyagokkal ellentétben sem kormot, sem szén-monoxidot nem bocsát ki. Emellett a hőszivattyús házakon kéményre sincs szükség, ugyanis nem kell elégetni semmit.

A hőszivattyú működtetéséhez elektromos áramra ugyan szükség van, de még ezzel együtt is gazdaságos a működtetése, és elérhető akár a nulla energiájú ház is, ha az áram előállításához napelemeket használunk.

Illetve, ahogy már fentebb is írtuk, a hőszivattyú mind fűtésre, mind pedig hűtésre alkalmas, ami különösen praktikussá teszi ezt a készüléket.

Bővebb információk a hőszivattyúkról: ITTITT és ITT.

A HŐVISSZANYERÉSES SZELLŐZTETŐ FELADATA A SZELLŐZTETÉS

hővisszanyeréses szellőztető feladata a szellőztetés, és ehhez az ablakot sem kell kinyitni. Miközben a készülék a nap 24 órájában szellőztet, a kidobott meleg levegő hőenergiájának körülbelül 90%-át visszanyeri – innen az elnevezés is.

Ez számokra lefordítva annyit jelent, hogy miközben kicserél 1 m3 levegőt, ennek csak a 10%-át kell felmelegítenie a kinti hidegről a benti melegre, például 0 fokról 22-re, ami egyáltalán nem mindegy.

Míg a hőszivattyú nem kötelező a passzívházakba, csak egy az ajánlott lehetőségek közül, addig a hővisszanyeréses szellőztető feltétele a passzívháznak, vagyis nélküle nincs passzívház. Ennek ellenére érdemes mindkét rendszert telepíteni, mert így egy olyan komplex megoldást kapunk, ami takarékos, és ami a környezetet sem terheli.

MI A KÖZÖS A HŐSZIVATTYÚBAN ÉS A HŐVISSZANYERÉSES SZELLŐZTETŐBEN?

Nem sok. De egy biztos: mindkét rendszer közös jellemzője, hogy szakemberrel kell megterveztetni. Ebben semmi rendkívüli nincs is, hiszen számos egyedi műszaki jellemzőt kell figyelembe venni a tervezés során, és rengeteg speciális szabálynak kell megfelelni különösen passzívházak esetén.

Az előnyök között említhetjük mindkét készülék esetén, hogy elektromos áramra van szükség a működtetésükhöz, amit nyerhetünk a hálózatból, de idővel akár magunk is meg tudunk termelni egy megfelelő kapacitású napelemes rendszerrel.

Ennek ott van jelentősége, hogy így érhetjük el a legkönnyebben a nulla energiájú házat, vagyis egy olyan épületet, ahol képesek vagyunk annyi energiát előállítani, ami az épület működtetéséhez szükséges.

A passzívházak egyik jellemzője a minimális energiaigény, legyen az a fűtés vagy az egyéb fogyasztók. Amennyiben az elektromos áramot saját magunk termeljük meg napelemmel, akkor nem csak környezetbarát és biztonságos megoldást kapunk, de rezsit sem kell majd fizetnünk, vagy csak nagyon keveset.