Passzívház: új építés vagy felújítás?

Abban az esetben, ha új telekre épül a passzívház, viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen „csak” meg kell tervezni az épületet, majd fel kell építeni. De mi történik akkor, ha a ház már áll, és azt szeretnénk modernizálni? Vajon a felújítás a jobb megoldás ilyenkor, vagy érdemes a földdel egyenlővé tenni a régi épületet, és egy teljesen újat felhúzni a helyére?

MEG KELL NÉZNI, MILYEN ÁLLAPOTBAN VAN A RÉGI ÉPÜLET

Mielőtt a fenti kérdésekre választ lehetne adni, meg kell nézni, hogy milyen műszaki állapotban van a felújítani kívánt épület. Ha ugyanis a ház alapozása sérült, és a falak is vizesednek, vagyis a vízszigetelés láthatóan károsodott, nincs értelme a munkálatokba belefogni, mert egy ilyen épületből már nem érdemes energiatakarékos házat faragni.

Fölösleges pénzkidobás helyett ilyenkor érdemes tiszta lappal indítani, és egy teljesen új projektbe belefogni, hiszen így az épület teljes mértékben megfelel majd a passzívházakkal szemben támasztott valamennyi követelménynek, azaz a fűtési hőigénye nem haladja meg a 15 kWh/év értéket négyzetméterenként.

Ha az épület erre műszakilag alkalmas, akkor viszont a felújítás lesz a kedvezőbb, gazdaságosabb megoldás. Ilyenkor nem szükséges elérni a passzívháznál a fűtésre előírt mutatót, mely 15 kWh/m2/év.

Itt a cél a 25 kWh/m2/év, ami azonban jóval kedvezőbb, mint a régi házak energiaigénye – egy nagyjából 20 éve épült ház esetén ez a szint akár a négyzetméterenkénti 250-300 kWh-át is elérheti évente.

A FELÚJÍTÁS SORÁN SZEM ELŐTT TARTANDÓ CÉLOK

Ha egy régi épületet szeretnénk energiatakarékossá tenni, akkor alapvetően négy területre kell koncentrálni, ezek a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a szellőzés megoldása, és a megfelelő épületgépészet.

Ha a felsorolt területeken elvégezzük a szükséges munkálatokat, akkor nagymértékben javíthatunk a ház energetikai mutatóin, továbbá jobb életminőséget érhetünk el, és rengeteg pénzt spórolhatunk a számlákon.

MILYEN ANYAGOKAT KELL HASZNÁLNI A FELÚJÍTÁSHOZ?

Egy régi épület felújítása során, amennyiben az a cél, hogy az a lehető legközelebb kerüljön egy passzívházhoz, nem köthetőek kompromisszumok, ami azt jelenti, hogy ugyanazokat az anyagokat kell használni, mint egy új alacsony energiájú épületnél.

Legyenek azok a nyílászárók – más néven melegablakok –, a szigetelőanyagok, az épületgépészet, az árnyékolástechnika, egyszóval a felújítandó épület valamennyi eleme.

Egy régi ház esetén azonban vannak adottságok, amiken nem lehet változtatni, mint amilyen például az építéséhez használt tégla, az alapozás módja, vagy az a tény, hogy pince is tartozik az épülethez. Ilyenkor is léteznek azonban jó megoldások a megfelelő szigetelés elérésére, többek között a lábazati- és peremszigetelés, vagy az erkélyek, illetve a pincefödém szigetelése.

AZ ÚJ ÉPÍTÉS ELŐNYEI

Az új építésnek rengeteg előnye van a felújítással szemben. A legnagyobb mind közül talán az, hogy nem toldozgatunk-foldozgatunk, azaz nem egy már kész, sok éves szerkezetet próbálunk “passzívházszerűvé” tenni.

Az új építésű passzívház a megfelelő telek kiválasztásával kezdődik, a helyiségek pedig pontosan az adott család igényeire lesznek szabva. Nem kell azzal bajlódni, hogy az eredetileg nem nekünk illetve nem passzívháznak készült épületet alakítsuk át, miközben bizonyos adottságokon nem tudunk változtatni.

A FELÚJÍTÁS ELŐNYEI

Bár egy új építésű passzívház sokkal energiatakarékosabb lesz, mint egy felújított, ez nem azt jelenti, hogy a renoválást teljes mértékben el kell vetni. Hiszen egy, az alacsony energiájú épületekre vonatkozó kritériumokat szem előtt tartó felújítás után az épülettel jelentős mennyiségű energia, és így pénz is spórolható.

Egy ilyen épületben sokkal jobb lesz a levegő minősége, mint egy hagyományos házban, ugyanis alacsonyabb lesz a szén-dioxid szintje, jóval kevesebbet fogyaszt a fűtés és a hűtés – jó esetben minimálisra csökkenthető mindkettő –, és biztosan megelőzhető a penészedés is.

A felújítás ráadásul kevesebbe is kerülhet, ugyanakkor a költségek az épület korával egyenes arányban nőnek – minél öregebb egy ház, annál több munkával, vagyis nagyobb anyagi ráfordítással jár a felújítás.