Miért fontos a hőhídmentes tervezés?

A hőhidakat teljes mértékben soha nem lehet kiküszöbölni, de a cél mindig az – különösen a passzívházak esetén –, hogy a hatásukat minimalizálni lehessen.

Ehhez a tervezési folyamat során pontos hőtani számításokat kell végezni, vagy a hőáramlást szimuláló programok használatával meghatározni a hőhidakat, és azok hatásait, illetve a tervezés során az olyan megoldásokat kell előnyben részesíteni, amik csökkentik a hőveszteséget, illetve a hőhidak kialakulását.

ILYEN MEGOLDÁSOK LEHETNEK A KÖVETKEZŐK

  • A szigetelőrétegeket az érintkezési felületeknél résmentesen kell egymáshoz illeszteni.
  • Különböző vastagságú szigetelőanyagok találkozásánál arra kell figyelni, hogy a kisebb vastagságú elem mindig a teljes keresztmetszetével csatlakozzon a nagyobb vastagságúhoz.
  • Az olyan helyiségeket, mint a pince, a garázs, azaz a fűtetlen helyiségeket, az épület hőburkán kívül helyezzük el, ügyelve a hőhídmentes csatlakozásokra.
  • Ha erkélyt szeretnénk, akkor a falból kiálló szerkezet helyett érdemes külön, az épület elé rögzíteni azt. Ha ez a megoldás nem lehetséges, akkor speciális, hőszigetelt tartószerkezettel csatlakoztassuk az erkély vasbeton szerkezetét az épülethez.
  • A külső elemek csatlakoztatásánál kerüljük a derék- és a hegyes szögeket, az ilyen illesztések ugyanis a tompa szögeknél jóval nagyobb hőhíd-hatással rendelkeznek.

A fentieken kívül lényeges szempont, hogy már a tervezéskor olyan anyagokkal kalkuláljunk, amik a lehető legjobb U értékkel, vagyis hő átbocsátási tényezővel rendelkeznek, ami egyaránt igaz a szigetelőanyagokra, a különféle szerkezeti elemekre, de a nyílászárókra is.

A HŐHÍDMENTES TERVEZÉS CÉLJA

A hőhídmentes tervezés célja, hogy egyenletes, és folytonosan hőszigetelt legyen az épület teljes külső „hőburka”. Viccesen azt is mondhatnánk, hogy az épület legyen olyan, mint egy jegesmedve az Északi-sarkon, akinek minden egyes pontja remekül hőszigetelt. Az energiaveszteség elkerülése mellett a hőhídmentes szerkezet gátolja továbbá a párakicsapódást, és így a belső falak penészesedését is.

Vagyis a hőhídmentes tervezés egyszerre növeli az energiahatékonyságot, és az épületben lakók komfortérzetét is javítja azáltal, hogy egészséges, kellemes lakóklímát biztosít az épületen belül.