Amit a hőszigetelésekről tudni kell

A házak hőszigetelésének legalapvetőbb célja a hőveszteség megakadályozása. Szigetelés nélkül ugyanis egymagában a fal nem elég arra, hogy a lakáson belül tartsa a hőt, ezenkívül a hőhidak melletti penészedés kialakulásának elkerülésében is nagyon fontos szerepe van a jól megválasztott és kivitelezett szigetelésnek.

És hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Nagyjából azt, hogy ha semmilyen hőszigetelést nem alkalmaznánk, gyakorlatilag az utcát fűtenénk egész télen, ami hatalmas pazarlást jelentene. Nyáron pedig sokkal többet kellene hűteni, hiszen a falak tárolnák a meleget.

EPS: OLCSÓ ÉS NÉPSZERŰ

A szigetelőanyagok közül az EPS (polisztirol) a legelterjedtebb, amiben nagy szerepe lehet az árának – az összes szigetelés közül ez a legolcsóbb. Arra azonban oda kell figyelni, hogy olyan helyen, ahol víz érheti, ott ne használjuk, mert ha magába szívja a nedvességet, akkor nagyrészt elveszti a hőszigetelő képességét.

A másik kulcskérdés az EPS-sel kapcsolatban az éghetőség, ugyanis ez az anyag önmagában jól ég, amitől nem kell túlzottan megijedni, mert rendszerben alkalmazva már kevésbé veszélyes.

A polisztirol kapcsán érdemes hosszú távon gondolkodni, azaz az újrahasznosítás szempontjából is vizsgálni az anyagot – sajnos, az EPS nem éppen környezetbarát.

PUR: JÓ HŐSZIGETELÉS ELFOGADHATÓ ÁRON

A kemény táblás PUR (poliuretán) hőszigetelésért egy kicsit többet kell fizetnünk, de megérheti, mert jobb hőszigetelést biztosít, mint az EPS, és vízszigetelési szempontból is előnyösebb a polisztirolnál.

Az ellenálló PUR táblákat leginkább ott érdemes használni, ahol vékonyabb rétegben kell megoldanunk a szigetelést, a hosszú élettartamának köszönhetően pedig sokáig ellátja a feladatát.

KŐZETGYAPOT: NEM ÉGHETŐ, ÉS JÓ PÁRAÁTERESZTŐ

Akik olyan hőszigetelést szeretnének, ami nem éghető, azoknak a kőzetgyapot lehet a megfelelő választás.

A kőzetgyapot ára attól is függ, hogy hol használjuk. A homlokzaton használt kőzetgyapot ára magasabb, mint az EPS-é, míg egy padlásfödém hőszigetelése esetén a kőzetgyapot az olcsóbb. Természetes anyagból – vulkanikus bazaltkő – készül, viszonylag nagy energia felhasználásával. Nagy előnye még, hogy meglehetősen jó hangszigetelő is.

CELLULÓZ: TERMÉSZETES ÉS ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ

A természetes alapanyagú hőszigetelők közül a cellulóz a legolcsóbb, bár tény, hogy még így is meglehetősen borsos az ára az előzőekben felsorolt anyagokhoz képest.

A cellulóz teljesen természetes, ráadásul újrahasznosított, hisz kis túlzással „darált újságpapír”. Amit mindenképpen érdemes róla tudni, hogy nem terhelhető, azaz egy kész üregbe kell befújni, aminek azonban előnye is van – szükség esetén ugyanis ki lehet szedni, majd újra beépíteni, ha például renováljuk a házat.

A környezetbarát cellulóz hatékonyan véd a hideg és a meleg ellen is, és mivel nincsenek benne káros összetevők, az egészségre sem ártalmas.

FAROST, GYAPJÚ, NÁD ÉS A KENDER: HŐSZIGETELŐK A TERMÉSZETBŐL

A fenti négy anyag szintén teljes mértékben természetes és megújuló hőszigetelő, az egyedüli hátrányuk az áruk: akár négyszer-ötször többe kerülhetnek, mint az EPS.

Ezeknél az anyagoknál nem érdemes azt nézni, hogy a pluszban kifizetett összeggel nyerünk-e valamit, mivel a hőátbocsátási tényezőjük kicsit kedvezőtlenebb is, mint az alacsonyabb árú hőszigetelőké. Ha azonban valaki környezettudatosan él, és megengedheti magának a nagyobb költségeket, akkor a fenti anyagok ideálisak lesznek a számára.

AEROGÉL ÉS VIP HŐSZIGETELŐK SPECIÁLIS IGÉNYEK ESETÉRE

Az aerogél és VIP (vákuum panel) hőszigetelők kevésbé ismertek és elterjedtek, ami egyrészt a magas áruknak köszönhető, másrészt annak, hogy a legtöbbször csupán speciális esetekben használják őket – leginkább akkor és ott, amikor kis helyen, kis vastagságban kell nagyon jó hőszigetelést elérni.

HABÜVEG ÉS PURENIT, A TEHERHORDÓ HŐSZIGETELÉSEK

Szinte ismeretlen, nagyon speciális hőszigetelések. Egyszerre jó a hőszigetelésük és a teherhordó tulajdonságuk, így hőhíd megszakításra ideálisan használhatóak.

MIKOR MELYIK HŐSZIGETELÉST HASZNÁLJUK?

A rengeteg szigetelőanyag között néha nehéz eligazodni, és kiválasztani a leginkább megfelelőt, vagyis azt, hogy hol, mikor és mit érdemes használni.

Szerencsére az építész birtokában van mindannak a szakmai tudásnak, ami a jó döntés meghozatalához szükséges, és az igények, a felhasználási hely, valamint az anyagi lehetőségek függvényében megtervezi a legjobb hatékonyságot biztosító hőszigetelést.