KELL-E HŰTÉS EGY PASSZÍVHÁZBA?

A hűtés növeli a komfortérzetet, amire most, hogy egyre melegebbek a nyarak, mind nagyobb szükség van.

Egy jól megtervezett passzívház esetén nem lesz szükség hűtésre, és akár a meleg nyári napokon is kellemes hőmérsékletet – 25-26 fok – biztosíthatunk a falakon belül, már amennyiben a lakók tisztában vannak azzal, hogy milyen „óvintézkedéseket” kell a házban betartani.

Ha azonban nyitva felejtjük az ablakot napközben, vagy nem alkalmazunk semmilyen árnyékolást, akkor a lakás egykettőre felmelegedhet, és muszáj lesz valahogy lehűteni, ha nem akarunk izzadni.

HOGYAN BIZTOSÍTHATUNK KELLEMES HŐFOKOT A PASSZÍVHÁZBAN NYÁRON IS?

Azért, hogy a passzívházban nyáron is kellemes hőmérséklet uralkodjon hűtés nélkül is, a legtöbbet a lakók és a tervező tehetik. És hogy mivel? Létezik néhány egyszerű trükk, amiket ha betartunk, nem lesz szükség külön hűtésre a lakásban.

NAPKÖZBEN CSUKJUK BE A NYÍLÁSZÁRÓKAT!

Ha napközben nem hagyjuk tárva-nyitva a nyílászárókat, amiken a forróság betódul a lakásba, akkor nem melegszik fel a benti levegő sem. Ez elég triviális, mégsem figyelünk rá eléggé. Önmagában ez azonban még nem elég, a megfelelő külső árnyékolásról is gondoskodni kell.

MINIMALIZÁLJUK A SZOLÁRIS NYERESÉGET!

Ellentétben a téli időszakkal, nyáron a szoláris nyereség minimalizálása a cél, vagyis azt kell elérni, hogy minél kevesebb hő jusson be a lakásba az ablakokon keresztül. Erre szolgálnak a különféle árnyékolók, mint a zsaluzia, ami nem csak praktikus, de egyedi „külsőt” is kölcsönöz a háznak. Ez a megoldás egyre népszerűbb, de a hagyományosnak tekinthető árnyékolók, mint a redőny, is jól ellátják ezt a feladatot némi kompromisszummal.

Az árnyékolás ma már ráadásul automatizálható is – léteznek olyan rendszerek, amik a napsugárzás függvényében állítják a zsaluziákat és azonnal beárnyékolják az ablakokat, amint arra szükség van. Mindezt teljesen automatikusan.

NE FŐZZÜNK NAPKÖZBEN!

Főzni nyáron is kell, de ha megtehetjük, akkor lehetőség szerint ne délben lássunk neki a konyhai munkáknak. A főzés túlságosan nagy hőfejlődéssel jár, és azonnal szellőztetni sem tudunk, hisz kinn is meleg van. Ha viszont estére hagyjuk az étel készítését, akkor a szellőztetés is rögtön megoldható a kinti hűvös levegővel, így elkerülhető a ház túlmelegedése.

SZELLŐZTESSÜNK ÉJSZAKA!

Az esti szellőztetés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Sajnos, az utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy éjszakára sem hűl le a levegő, sőt, nem ritka, hogy huszonöt fok fölött marad a hőmérséklet. Szerencsére azért nem ritkák a hűvös nyári esték, ami kiváló alkalom arra, hogy jól kiszellőztessük, és így lehűtsük a házat.

Itt még egy fontos kiegészítőt meg kell említeni, mégpedig a szúnyoghálót, ami kívül tartja a kellemetlen rovarokat, úgyhogy erről se feledkezzünk meg, különben hívatlan vendégeink lesznek.

REGGEL IDŐBEN CSUKJUK BE AZ ABLAKOT!

Hiába szellőztettünk egész éjszaka, ha reggel nem csukjuk be időben az ablakot, és már az első napsugarak melegíteni kezdik a lakást. Szerencsére ma már nem is kell korán kelni ehhez, mert erre is léteznek már automatizált megoldások, csakúgy, mint az árnyékolásra. Igaz, ezek igen drágák. Jobban járunk, ha odafigyelünk a házunkra és a megfelelő időben nyitjuk-csukjuk az ablakokat.

HA MÉGSEM VÁLNAK BE A PRAKTIKÁK, JÖHET A HŰTÉS

Bár sokat tehetünk azért, hogy a passzívházban nyáron se kelljen külön hűtést alkalmazni, előfordulhat, hogy ezeket a módszerek mégsem tartjuk be.

Mert például elfelejtjük nappal becsukni a terasz ajtaját, és egész nap dől a meleg a lakásba. Vagy éjszakára nem hűl le eléggé a levegő – mint ahogy ezt már említettük is korábban –, ezért hiába szellőztetünk éjjel, az nem segít sokat.

Az sem mindig kerülhető el, hogy délben főzzünk, és vendégek is jöhetnek hozzánk, az pedig minden szabályt felboríthat – ki-be járhatnak a lakásban, nyitva hagyhatják a teraszajtót, és még sorolhatnánk. Vagy megeshet, hogy mi feledkezünk meg az árnyékolásról, és mire hazaérünk, odabent túlságosan felmelegszik a levegő.

Az ilyen esetekben mindenképpen szükségünk lesz hűtésre, ha nem akarunk hőgutát kapni. Amikor hűtésről beszélünk, akkor elsősorban nem a hagyományos klímára kell gondolni, hanem az egyéb megoldásokra. A passzívházak esetén aktív vagy passzív hűtés is választható attól függően, hogy melyik rendszert érdemes a helyi adottságok függvényében kivitelezni.