AKTÍV VAGY PASSZÍV HŰTÉST VÁLASSZUNK?

A passzívházakba nem feltétlenül kell nyáron hűtés, de bizonyos esetekben igen jó hasznát vehetjük. Hiszen előfordulhat, hogy hiába tartjuk be azokat a praktikákat, amik segítenek a kellemes hűvös megtartásában a lakásban, az mégis felmelegszik.

Ilyen esetekben kétféle hűtést alkalmazhatunk: aktív vagy passzív hűtést. Hogy pontosan melyik lesz a megfelelő az adott esetben, az számos tényezőtől függ, például attól, hogy a passzív hűtéshez megfelelőek-e a feltételek.

HOGYAN TÖRTÉNIK AZ AKTÍV HŰTÉS?

Az aktív hűtéshez hőszivattyúkat használnak, ami a hűtéshez szükséges hideg vizet állítja elő. A rendszernek továbbá egy, a mennyezeti felületen található csőrendszer is a részét képezi – ide vezetik a hideg vizet, ami azután temperálja a födémet, és nagyon kellemes, egyenletes hűtést biztosít.

Mivel a hideg előállításához energiát kell használnunk, azért ez a megoldás sem nevezhető éppen a legtakarékosabbnak, hiszen magát a hőszivattyút, valamint a hideg vizet keringető szivattyút is működtetni kell. Egy split klímával összevetve viszont sokkal jobban járunk, ha hőszivattyúval hűtünk.

Hogy legyen némi támpont, körülbelül 4 egység hűtési energiához 1 egységnyi villamos energia szükséges, ami gazdaságosnak tekinthető.

De még ennél a módszernél is van lehetőség némi spórolásra az úgynevezett free-coolinggal, azaz a szabad hűtéssel. Ekkor a hőszivattyú nem kapcsol be, csupán a talajszonda vagy kollektor hűtőhatását aknázzuk ki, ami történhet közvetlenül, vagy hőcserélő segítségével. Mivel csak a keringetőszivattyúkat kell működtetni, ezért a szabad hűtés esetében igen alacsony energiafogyasztással számolhatunk.

A PASSZÍV HŰTÉS MŰKÖDÉSE, ÉS ANNAK ELŐNYEI

Mivel a passzívházak esetén a hűtési igény minimális, az aktív hűtés esetén sem fogyasztunk sok energiát, de ha még inkább csökkenteni szeretnénk a közüzemi számlákat, akkor érdemes a passzív hűtést választani.

A passzív hűtés az aktívval összevetve energiamegtakarítást tesz lehetővé. Ehhez természetesen bizonyos feltételeknek adottaknak kell lenniük – szükség lesz hozzá például két darab jó vízhozamú kútra, és máris kezdhetjük tervezni a családi házunk passzív hűtését.

A passzív hűtés ebben az esetben úgy működik, hogy az egyik kútból kivesszük a kellemesen hűvös – 12-15 fokos – vizet, amit egy hőcserélőn keresztül bevezetünk a a plafon hűtőrendszerébe. Miután az első kútból kinyert hideg víz felmelegszik, azt a másik kútba engedjük vissza.

A rendszer több szempontból is előnyös a felhasználók, azaz a ház tulajdonosai számára. Egyrészt, mert meglehetősen kevés energiát fogyaszt, másrészt, mert mindössze két szivattyúra van szükség a kiépítéséhez. Az egyik szivattyú faladata, hogy a kútból szívja a vizet, a másik, ami a fűtési rendszer miatt már egyébként is megvolt, a felületfűtési (itt felülethűtési) rendszerben keringteti a vizet.

Az ilyen típusú passzív hűtés esetén a rendszer kiépítése sem terheli mag a büdzsét, ugyanis nincs szükség hőszivattyúra az üzemeltetéséhez; mindössze a kutakat kell becsövezni, és egy szabályozást mögé tenni, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy gyakorlatilag ingyen hűtjük a passzívházunkat ezzel a módszerrel.

AZ AKTÍV VAGY A PASSZÍV HŰTÉST VÁLASSZUK?

Hogy a passzívház hűtéséhez melyik lehetőséget válasszuk, az aktív vagy a passzív hűtést, ahhoz minden esetben érdemes szakember segítségét igénybe venni, és úgy hozni meg a döntést.

Természetesen vannak olyan körülmények, amik kizárják az egyiket vagy a másikat. Ha a például nincs lehetőség arra, hogy a kertbe kutakat fúrjunk, akkor hiába akarjuk a fentebb vázolt megoldást, marad a hőszivattyús módszer. Ami biztos, hogy a split klímákat mindenképpen kerülni kell, azok ugyanis túlságosan sokat fogyasztanak, a használatukkal pedig a passzívház egész koncepcióját csúfolnánk meg.

És azt sem szabad elfelejteni, hogy a hűtés mellett is sokat tehetünk azért, hogy a melegebb nyári napokon is kellemes hűvös legyen a lakásban. Arról már nem is beszélve, hogy ha odafigyelünk, akkor még ha hűteni is kell, az közel sem igényel annyi energiát, mint egy teljesen átmelegedett ház lehűtése.