9 TÉVHIT A PASSZÍVHÁZAKRÓL

A passzívház fogalmát ma már sokan ismerik Magyarországon is, és bizonyára nem létezik olyan ember, aki ne lakna szívesen egy ilyen épületben. Valószínűleg az alacsony fogyasztás a legvonzóbb az előnyök közül, de a tévhitek sokakat visszatarthatnak attól, hogy a felépítendő otthonukat a szigorú passzívház szabványok alapján terveztessék meg.

Márpedig tévhitekből akad szép számmal, és megfelelő cáfolat hiányában ezek lassan, de biztosan beépülnek a köztudatba, ezért nézzünk meg most néhány olyan állítást, amik távolról sem fedik a valóságot a passzívházakkal kapcsolatban.

1. DRÁGA A PASSZÍVHÁZ ÉPÍTÉSE

Mihez képest?

Általában a magasabb ár az, ami először felmerül ellenérvként a passzívházakkal szemben. Tény ugyan, hogy egy passzívház épület kivitelezése többe kerül, mint egy hagyományosé, de az eltérés korántsem olyan jelentős, mint ahogy azt sokan hiszik.

Konkrét számot azért nem lehet mondani, mert minden projekt más és más. Illetve kérdés, hogy mihez képest nézzük a többletköltségeket. Németországban például nagyon elterjedt már a passzívház építése, így ott sok tapasztalat gyűlt már össze az árakkal kapcsolatban is.

Tanulmányok kimutatták, hogy ez a szám náluk 8-12% között volt 2009-ban. Fontos azonban megemlíteni, hogy ez az akkori, ottani kötelező minimum hőszigetelési értékek szerint felépített házhoz képest számított érték. Mára itthon is ezekhez nagyon hasonló követelményeket írnak elő a támogatásból (pl. CSOK) épülő házak esetén, így a tanulmány nálunk is érvényes számokat kell mutasson.

Amivel egy passzívház árát nagyban lehet csökkenteni, az a körültekintő telek választás és a megfelelő tervezés. Ezek mind olyan tényezők, melyek már előre nagyban meghatározzák a házunk kivitelezési költségeit és későbbi fűtés költségeket.

2. NEM NYITHATSZ ABLAKOT!

Téves!

Sőt, nyitni is kell! De mikor? Nézzük sorban:

Érdekes lenne utánajárni annak, hogy ez a téves információ vajon hogy került be a köztudatba, de valószínűleg soha nem fog kiderülni. A helyzet ugyanis az, hogy egy passzívházban is lehet ablakot nyitni. Miért ne lehetne?

Ha például valaki nyáron szeret nyitott ablaknál aludni, akkor azt minden további nélkül megteheti. Sőt, tegye is meg! A nyári éjszakai hűvös levegővel kellemesen hűthető a ház, így meleg nyári nappalokra a házunk eltárolja a hideget.

Nyitva lehet az ablak akkor is, amikor kicsi a hőmérséklet különbség a kinn és benn között. Ilyenkor nyugodtan nyitva lehet egész nap az ablak és akár a szellőzetés is kikapcsolható.

A hagyományos épületben sem fogjuk télen az ablakokat nyitva hagyni hosszan, maximum egy gyorsat szellőztetünk. Ezt egy passzívházban a hővisszanyerős szellőzetés megoldja, huszad akkora hőveszteséggel, mint ha ablakot nyitnánk.

És ha télen odaég a piritós? Egy gyors, intenzív kereszthuzatra télen is kinyithatod az ablakot a passzívházadban. Ezzel kicseréled a házban a levegőt, de a falakat nem hűtöd le. Csak 2-3 perc múlva csukd be az ablakot!

3. A PASSZÍVHÁZBAN TÚL HIDEG VAN TÉLEN

Ha nem fűtesz, tényleg hűvös lesz!

De Magyarországon a passzívházakban is van egy kis fűtés, így olyan hőmérséklet lesz benn, amit szeretnél. Ha akarod 25 fok is lehet.

Érdekességképp: több passzívház építése során mértünk télen, kinti fagypont körüli hőmérséklet mellett, építés közben, azaz fűtés nélkül 13-17 fok körüli hőmérsékletet. Wow! Ezt a kivitelezők is szeretik!

Tipp! Jó ha tudod: egy passzívházban, padlófűtés esetén sem lesz a padló a hagyományos házakban megszokott meleg padló. Itt nagyon keveset kell fűteni, ezért a padló hőmérsékletes sokkal alacsonyabb lesz, mint a megszokott. Hideg nem lesz, de meleg sem. Érdemes ezért inkább meleg burkolatokban gondolkozni.

4. A PASSZÍVHÁZ A KÓROKOZÓK TANYÁJA

Pont fordítva!

Tisztább, szűrt levegőt fúj be a szellőztető a házba. 80%-kal kevesebb por, 95%-kal kevesebb pollen. Így csak kevesebb lehet benn a kórokozó, mivel kedvezőtlenebbek a körülmények számukra.

A szellőztetőrendszerben sem tudnak kórokozók megtelepedni. Ha a részletek érdekelnek, olvasd a keretes részt is, de vigyázz, kicsit szakmaibb lesz!

A szellőztetés alacsonyabb relatív páratartalmat tart fenn a házban. A légtechnikai rendszerben nem tudnak a kórokozók megtelepedni, mert a kintről beszívott levegő portól, pollentől szűrt, a páratartalom alacsony, így nincs meg a számukra kedvező közeg.
Nyáron meleg a levegő, kinn is, benn is, nem tud pára kicsapódni, így nem tudnak megtelepedni. Télen, amikor beszívjuk a kinti párás levegőt, azt a gép egyrészt szűri, másrészt a hőcsere során felmelegedő levegő relatív páratartalma alacsony lesz, szintén nem lesz meg a párakicsapódás lehetősége a légtechnikai vezetékekben. Por, pollen most sincs.
A bentről elszívott levegő párásabb, porosabb. Hogy ez ne jusson a légtechnikai rendszerbe, védekezhetünk az elszívási pontokban (főleg a konyhánál) szűrőkkel. Ha mégis bejut pára, azt a folyamatos légáram felszárítja. A száraz port szintén elviszi a légáram. Amúgy itt a levegő itt már a külső tér felé áramlik, így innen nem is tudna semmi a lakásba visszajutni. Ami levegő elszívunk, azzal már csak a lakáson kívül találkozhatunk.
Ami fontos, hogy a konyhai elszívásban mindenképpen legyen szűrő a konyha zsíros levegő megszűrésére.

A másik aggály a penészedés. Egy passzívházban valamennyi felület (fal, ablak, stb.) hőmérséklete magas, a relatív páratartalom alacsonyabb, így kizárt a penészesedés. Ezt a tapasztalat is igazolja.

Személyes tapasztalat! Egy normál épületbe beépített hővisszanyeréses szellőztetés egy pillanat alatt megoldja a penész problémát! Ezt régebbi saját házamon tapasztaltam meg, ahol télen a páratartalom 70-88% volt. 65 m2-re voltunk feleségemmel és négy gyermekünkkel, így összesen hatan. És a penész. Beépítettem a hővisszanyeréses szellőztetést és három óra alatt beállt a páratartalom 35-40%-ra. A falról lemostam a penészt és soha többet nem jött vissza.

5. EGY PASSZÍVHÁZ KEZELÉSE TÚLSÁGOSAN BONYOLULT

Az új dolgoktól gyakran idegenkedünk, így van ez szinte minden téren. De ugyanúgy, ahogy megtanuljuk kezelni egy hagyományos lakásban a fűtést, és ahogy be tudjuk kapcsolni a klímaberendezést, a passzívház berendezései sem jelenthetnek gondot.

Egy passzívház gépészete ugyanis semennyivel sem bonyolultabb, mint egy hagyományos épületé. A gázkazánhoz, hőszivattyúhoz egy hagyományos épületben is kihívjuk évente a szervizt karbantartásra, nincs ez másként egy passzívház esetén sem. Egyetlen többlet, az a hővisszanyerős szellőztető, mely ráadásul rendkívül egyszerűek karban tartható. A szűrő csere nagyon egyszerű, mi is elvégezhetjük, hasonlóan, mint egy egyszerű porszívóban.

6. A VASTAG HŐSZIGETELÉS NEM TÉRÜL MEG

A vastag hőszigetelés nem csak a pénztárcánkat védi, de az épületünk szerkezetét is. A hőszigetelés hosszabb távon megtérül, és a teljes élettartalma alatt takarékoskodik nekünk.

7. HA NINCS ÁRAM, MEGFAGYUNK

Ha nincs áram, akkor nem csak a hőszivattyú nem működik, hanem a gázkazán sem (egy hagyományos épületben). Azaz ez nem ház típustól függ, hanem a fűtés rendszerünktől.

Fontos: egy passzívház a nagy vastagságú hőszigetelés és a légtömörség miatt sokkal lassabban hűl ki, mint egy hagyományos ház. Így a fűtés nélkül maradt passzívházunk tovább marad meleg, mint a szomszéd hagyományos háza.

Áram nélkül csak a cserépkályha és a nyitott kandalló működik.

Tipp: lehet cserépkályha is passzívházban. Írjunk róla? Ha igen, küldj egy e-mailt!

8. HA NINCS ÁRAM, NEM KAPUNK LEVEGŐT

Ha nincs áram, nem megy a szellőztető. Ez igaz. De ablak van a házon, röviden kinyithatjuk. Azt tesszük egy hagyományos házban is. Most őszintén: az elmúlt évben mennyi ideig nem volt áram?

9. RONDÁK, VAGY KOCKÁK A PASSZÍVHÁZAK

Ez szubjektív. Persze sok passzívház „kocka”, de ez csak az építésztől függ, nem attól, hogy passzívház. Van itt sok példa, ezek nem éppen kockák.

Pátyi passzívház

Csömöri passzívház

Nagykovácsi passzívház

Kecskeméti passzívház

Balatonfüredi passzívház