Hogyan fűtötte novemberig a passzívházat a Nap

“Bekapcsoltam a fűtést.”

De ez miért olyan nagy szám? Mert november 22.-e van.

Eddig nem fűtöttünk.

MERT A NAP FŰTÖTT HELYETTÜNK.

Remélem, hogy nem haragszotok meg érte, ha a közeljövőben pár személyesebb blog bejegyzés is lesz.

Az elmúlt egy hétben már fagy pont körüli kinti hőmérsékletek voltak éjszakánként, nappali pedig 5-10 fokok. Mindehhez minimális napos idő társult. Így a házban a hőmérséklet 21 fok alá csökkent és a család fűtés után kiáltott.

Persze bekapcsoltam a fűtést.

Egy nagyon jól hőszigetelt és megfelelően tájolt házban teljesen meglepetés szerű az új tulajdonosoknak, hogy egy szép napos idő nem hogy felfűti a házat, de sokszor még napokig abból él a ház. Persze ezt előre tudják ám a lakók, de mégis: megélni teljesen más, mint tudni róla.

Ez persze egy hagyományos házban is érezhető, mármint a nap jótékony hatása, de itt, egy passzívházban (pluszenergiás házban, nulla energiájú házban) hatványozottan érezhető. És amit a ház megnyer (szoláris nyereség), azt ráadásul sokkal-sokkal lassabban is engedi ki.

A cél – télen – minél több energiát becsalogatni a házba (szoláris nyereség) és minél kevesebb hőt kiengedni a házból. Nyereséget maximalizáljuk, veszteségek minimalizáljuk.

A megfelelően tájolt, átlagosnál nagyobb üveg felületek komoly hőenergiát engednek be. A napsugárzás felmelegíti a padlót és a falakat, melyek később a meleget fokozatosan leadják, fűtve a házat.

A hőveszteség minimális, mert az összes felület, ablakok, falak, tető nagymértékben hőszigeteltek.

ÉS EZ MŰKÖDIK.

Egyrészt én is tapasztalom nap mint nap a saját passzívházunkban, másrészt az állandó pozitív visszajelzésekből is teljesen egyértelmű.

Számomra a munkámban az a legnagyobb öröm, amikor beköltözés után nagy lelkesen írnak vagy éppen hívnak fel telefonon a tulajdonosok, hogy milyen nagyszerű egy ilyen épület. Hogy “jó a levegő“, majd egy héttel később, hogy “még mindig nem kell fűteni”Majd újra, hogy még mindig nem fűtenek. Szinte el sem hiszik a tapasztalatukat.

EZT MEG KELL ÉLNI TESTKÖZELBŐL.

Én hiába írom, hogy milyen szuper, ezért ezt megélni a teljesen más, mint tudni előre róla.