Így takarítja meg az energiát egy passzívház.

TISZTA JÉGVIRÁG A NAPPALIM ÜVEGE!

Erre ébredtem ma reggel.

Jégvirág az üveg külső felületén

Nézem a gyerekeknél is, de mindenütt csupa jég az összes üvegfelületem. Persze KÍVÜL!

ÉS ÉN ENNEK ÖRÜLÖK!!!

Ha most nem érted, nem baj, megmagyarázom!
Ma reggel kb. -2 fok van odakinn és kicsit párás is a levegő.

Egy profi üveg, ami nekünk is van otthon, olyan jó hőszigetel, hogy az üveg KÜLSŐ felülete fagy pont alatti lesz, mint a kinti levegő hőmérséklet is. Ha az üveg külső felülete harmatpont és fagypont alatti, akkor a pára ki tud rá csapódni és egyben meg is fagy. Ez is a tanújele, hogy tudja az üveg azt, amit a gyártója ígért.

Gyönyörű jégvirágokkal megajándékozva a lakókat.

A jégvirág jelenség amúgy csak addig tart, míg fel nem jön a nap. A nap sugarai gyorsan távozásra szólítják fel a jégvirágokat. És újra teljes pompájában láthatóvá válik a kerted.

NÉZZÜK MEG, MIT TUD EGY ROSSZABB ÜVEGEZÉS:

Jégvirágokkal nem fog megörvendeztetni bennünket, csak esetleg egy kis penésszel.

Egy rosszabb, egyszerű üvegezés esetén a gyengébb hőszigetelése miatt hiába van kinn fagy, az üveg felülete fagypont feletti lesz a külső síkon.

A drága pénzen megvásárolt energiát engedi ki az utcára.

Sőt rossz esetben belül, az üveg belső felületén jelentkezik a pára az üveg szélén. Miért is? Mert rosszul hőszigetelt és az üveg belső felülete harmatpont alá hűl (BELSŐ felületről beszélünk már) és így a házban lévő pára az üveg BELSŐ felületén fog kicsapódni.

Innen már csak egy lépés a penész megjelenése.

Persze ez nem ilyen egyszerű, hisz a penész megjelenése több tényezőtől is függ. Ha érdekel, itt tudsz bővebben olvasni róla.