EGÉSZSÉGES OTTHON A BOLDOG BABÁKÉRT

Egy gyermek érkezése mindig nagy öröm.

A leendő szülők már az első pillanattól készülnek a fogadására, és mindenből a lehető legjobbat szeretnék nyújtani az apró jövevénynek: berendezik a gyerekszobát, és megveszik a szükséges holmikat, hogy a baba kiegyensúlyozott és boldog legyen. Hiába azonban a sok játék, a szebbnél szebb kis ruhák, ha a lakás, ahová hazaviszik a gyermeket, hideg vagy penészes – esetleg a kettő egyszerre –, ezek ugyanis nagy kockázatot jelentenek a csöppség egészségére nézve.

A ROSSZ SZIGETELÉS EGYENLŐ A BETEGSÉGEKKEL

Ha egy épület szigetelése nem megfelelő, az több szempontból is problematikus.

Egyrészt a téli időszakban hideg marad a lakás, másrészt a falak penészedése is bekövetkezhet, ami további problémákhoz vezethet. Ha egy lakásban nem megfelelőek a nyílászárók, valamint a falak szigetelése sem kielégítő, akkor a magasabb közüzemi számlák mellett az egészségkárosító hatás miatt is aggódni kell, különösen a kicsik esetén. Egy huzatos otthonban a gyerekek gyakrabban lesznek betegek, hiszen a hideg levegő beáramlása kihozza a régebb óta lappangó betegségeket, vagy hozzájárul azok fellángolásához.

A másik gyakori vendég a rosszul szigetelt otthonokban a penész. A penész, ami a nedvességet kedveli, vagyis ha a falakon kicsapódik a pára, akkor az kiváló táptalaja lesz majd a penésznek.

Ezért kell olyan szerkezeteket építeni, mint a passzívházak esetében, ahol a hőhídmentesség az egyik alapvető kritérium, és a falak hőszigetelését is szigorúbban határozzák meg, mint a hagyományos épületeknél. A megfelelő szellőztetés ugyancsak a penész ellensége, amiről a passzívházban a hővisszanyeréses szellőztető gondoskodik, így megakadályozható, hogy a vizes helyiségekben, mint a konyha vagy a fürdőszoba, folyamatosan magas legyen a páratartalom.

Vagyis mielőtt hazavinnéd az újszülött gyermeked, tégy meg mindent, hogy ne egy hideg, penészes lakásba vidd őt haza, mert a jól szigetelt ház adhatja az egészség alapját.

MILYEN MEGBETEGEDÉSEKET OKOZHAT A PENÉSZ?

Penész tehát ott keletkezik, ahol a pára kicsapódik a hideg falakon, illetve a hőhidak mentén. (A hőhíd egy olyan pontja a szerkezetnek, ahol két eltérő hővezetésű anyag találkozik.) A penészre sokan csak mint esztétikai problémára gondolnak, ami részben igaz is, hiszen a szürkés-feketés elszíneződésű falak nem nyújtanak épp szép látványt. Ez azonban csak a kisebb baj, a nagyobb az, hogy a penész az egészségre is káros, különösen a gyerekek esetén. 

A penész leginkább a légzőszervi megbetegedésben szenvedők tüneteit fokozhatja tovább, illetve a kisebbek esetén hozzájárulhat az asztma kialakulásához. Léteznek olyan gombafélék, amik a tüdőt károsíthatják, de allergizáló hatásuk is lehet, vagy irritálhatják a nyálkahártyákat, a szemet, illetve bőrpanaszokat is okozhatnak. Természetes, hogy egy felnőtt sokkal ellenállóbb a penésszel, és az általa okozott esetleges megbetegedésekkel szemben, de egy kifejletlen immunrendszerrel bíró gyermek még jóval fogékonyabb minden olyan betegségre, amit a penész okozhat.

TEREMTS EGÉSZSÉGES OTTHONT A GYERMEKED SZÁMÁRA!

Sok mindent adhatunk a gyermekeinknek, de talán a legfontosabb, amit kaphatnak tőlünk, az az egészség, és egy olyan lakókörnyezet, ahol egészségesen nőhetnek fel. Éppen ezért fontos, hogy olyan lakásba, házba vidd őket haza, ahol nincs penész, ahol nincs huzat, és ahol a jól szigetelt falak kellemes hőmérsékletet biztosítanak a kicsik számára.

Egy ilyen épülethez elengedhetetlen a pontos, minden részletre kiterjedő tervezés; nem csak a szerkezeté, de a felhasznált anyagoké is, ahol az olyan tényezőket is figyelembe veszik, mint az, hogy mennyire környezetbarát egy-egy anyag, vagy tartalmaz-e formaldehidet a gyerekszobához használt festék.

A részletekben pedig könnyű elveszni, ezért mindenképpen egy szakemberre lesz szükséged a tervezéshez, aki az első lépéstől az utolsóig végigviszi a folyamatot, és minden kérdésedre válaszol – még azokra is, amiket fel sem tettél.

Hiszen mi lehet fontosabb, mint az, hogy egészséges otthont biztosíts a gyermeked számára.