Oldal kiválasztása

A jó kivitelezés titka az irányító

Ugye, neked sem mindegy, hogy milyen lesz a házad kivitelezésének a minősége? Valószínűleg mindenből a legjobbat szeretnéd, hiszen ezért fizetsz – azért, hogy a terveknek megfelelő, magas minőségű végeredmény szülessen.

De ki tudja ezt neked garantálni? Ki az a személy, akire rábízhatod azt a feladatot, hogy megtalálja a legképzettebb szakembereket minden egyes faladatra úgy, hogy nem kerül egy vagyonba?

A kivitelezés irányítója a minőség kulcsa

A kivitelezés irányítóján nagyon sok múlik, leginkább az építkezés minősége, így a legkevésbé se mindegy, hogy kit bízol meg ezzel a hatáskörrel. Mielőtt meghoznád ezt a lényeges döntést, vázolunk néhány lehetséges forgatókönyvet a választásod következményeivel kapcsolatban.

Amikor a generálkivitelező irányít

Ha le akarsz venni a válladról minden, a szervezéssel kapcsolatos terhet, akkor a legjobb megoldás, ha egyetlen kivitelezőt választasz. Ő a generálkivitelező, és az építkezés elejétől egészen a végéig csak vele leszel szerződésben. Szinte biztos, hogy a generálkivitelezőnek lesznek majd alvállalkozói, de ezzel neked nem lesz semmi teendőd, hiszen mindent ő intéz.

Ebben az esetben figyelj oda rá, hogy mely generálkivitelező mellett kötelezed el magad, mert később már nem lesz hatásod arra, hogy ki végezze majd el a vizes munkákat, vagy az elektromos hálózat kiépítését. Ha pedig valamilyen speciális igényed van, különösen fontos lehet, hogy a generálkivitelező kit vesz fel erre a feladatra.

Számodra ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye a kényelem, hiszen így a generálkivitelező menedzseli az időpontokat, aki tudja, hogy melyik folyamat mire épül, és mely szakágnak mikor kell felvonulnia, illetve, hogy mikor tud dolgozni. Jól hangzik, ugye?

Sajnos azonban van két rossz hír is. Az egyik, hogy a szervezésnek ára van. A generálkivitelező ugyanis a szervezésért 5-8% felárat kér, ami nem is kevés. Vegyünk például egy 50 millió forintos házat – itt akár 4 millió forint is lehet ez az extra díj.

Ha ez belefér, akkor még mindig gondolt át a második lehetséges problémát. Ahogy ebben a cikkben is írtuk, a kivitelező rossz esetben nem a te embered, részben ellentétes érdekek is mozgathatják. Erről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

De választhatod az első legolcsóbbnak tűnő megoldást is. Nézzük:

Légy te magad az irányító!

Ha minden garast meg kell fognod, akkor az építkezéssel járó szervezést te magad is a kezedbe veheted. Ami azonban kívülről egyszerű feladatnak tűnhet, az talán túl nagy falat lesz a számodra, hiszen így hatalmas súly nehezedik a válladra.

Valamennyi szakágat és munkafázist neked kell ugyanis összeszervezned: meg kell keresned a legjobbakat az adott feladatra, kitalálni, hogy ki mikor dolgozzon, és így tovább. Ha érted a folyamatokat, akkor ez nem jelenthet problémát, de ha nem vagy otthon az építkezésekben, akkor meggyűlhet vele a bajod.

A saját irányítás másik negatívuma az idő, amit a szervezés igénybe vesz. Napi 8 órás munka mellett ez szinte lehetetlen, tehát nagy valószínűséggel szabadságra lesz szükséged ahhoz, hogy mindent ellenőrzés alatt tarts.

A saját irányításnak azért előnye is van, mégpedig az, hogy sokkal olcsóbb lehet a kivitelezés, ha nem bízod busás jutalékért a generálkivitelezőre a szervezést.

A tökéletes megoldás: bízd szakemberre a szervezést!

Miután bemutattunk két lehetséges forgatókönyvet azok előnyeivel és hátrányaival egyetemben, ideje elárulni a tökéletes megoldást. Azt, amivel spórolhatsz, de leveszi a válladról a terhet.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az a legjobb, ha a kivitelezés szervezését rábízod egy szakemberre, aki levezényeli, lemenedzseli a teljes kivitelezésedet, és egyben a műszaki ellenőrzést is elvégzi. Így egy kézben lesz minden, és biztos, hogy nem kell kifizetned érte 4 millió forintot.

A kivitelezés szervezésében tehát három lehetőség áll előtted: megbízhatod vele a generálkivitelezőt, aki egy adott felárért elvégzi neked ezt a feladatot, belevághatsz te magad, ha van rá időd, és valamennyire otthon vagy az építkezésekben, vagy – és én ezt ajánlom – felfogadhatsz egy szakembert, aki a teljes folyamatot felügyeli neked.