A JÓ KIVITELEZÉS TITKA AZ IRÁNYÍTÓ

Ugye, neked sem mindegy, hogy milyen lesz a házad kivitelezésének a minősége? Valószínűleg mindenből a legjobbat szeretnéd, hiszen ezért fizetsz – azért, hogy a terveknek megfelelő, magas minőségű végeredmény szülessen.

De ki tudja ezt neked garantálni? Ki az a személy, akire rábízhatod azt a feladatot, hogy megtalálja a legképzettebb szakembereket minden egyes faladatra úgy, hogy nem kerül egy vagyonba?

A KIVITELEZÉS IRÁNYÍTÓJA A MINŐSÉG KULCSA

A kivitelezés irányítóján nagyon sok múlik, leginkább az építkezés minősége, így a legkevésbé se mindegy, hogy kit bízol meg ezzel a hatáskörrel. Mielőtt meghoznád ezt a lényeges döntést, vázolunk néhány lehetséges forgatókönyvet a választásod következményeivel kapcsolatban.

AMIKOR A GENERÁLKIVITELEZŐ IRÁNYÍT

Ha le akarsz venni a válladról minden, a szervezéssel kapcsolatos terhet, akkor a legjobb megoldás, ha egyetlen kivitelezőt választasz. Ő a generálkivitelező, és az építkezés elejétől egészen a végéig csak vele leszel szerződésben. Szinte biztos, hogy a generálkivitelezőnek lesznek majd alvállalkozói, de ezzel neked nem lesz semmi teendőd, hiszen mindent ő intéz.

Ebben az esetben figyelj oda rá, hogy mely generálkivitelező mellett kötelezed el magad, mert később már nem lesz hatásod arra, hogy ki végezze majd el a vizes munkákat, vagy az elektromos hálózat kiépítését. Ha pedig valamilyen speciális igényed van, különösen fontos lehet, hogy a generálkivitelező kit vesz fel erre a feladatra.

Számodra ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye a kényelem, hiszen így a generálkivitelező menedzseli az időpontokat, aki tudja, hogy melyik folyamat mire épül, és mely szakágnak mikor kell felvonulnia, illetve, hogy mikor tud dolgozni. Egy személyben ő felel a minőségért, nincs egymásra mutogatás.

Jól hangzik, ugye?

Sajnos azonban van két rossz hír is. Az egyik, hogy a szervezésnek ára van. A generálkivitelező ugyanis a szervezésért 8-12% felárat kér, ami nem is kevés. Vegyünk például egy 50 millió forintos házat – itt akár 4-6 millió forint is lehet ez az extra díj.

Ha ez belefér, akkor még mindig gondold át a második lehetséges problémát. A kivitelező rossz esetben nem a te embered, részben ellentétes érdekek is mozgathatják.

De választhatod az első legolcsóbbnak tűnő megoldást is. Nézzük:

LÉGY TE MAGAD AZ IRÁNYÍTÓ!

Ha minden garast meg kell fognod, akkor az építkezéssel járó szervezést te magad is a kezedbe veheted. Ami azonban kívülről egyszerű feladatnak tűnhet, az talán túl nagy falat lesz a számodra, hiszen így hatalmas súly nehezedik a válladra.

Valamennyi szakágat és munkafázist neked kell ugyanis összeszervezned: meg kell keresned a legjobbakat az adott feladatra, kitalálni, hogy ki mikor dolgozzon, és így tovább. Ha érted a folyamatokat, akkor ez nem jelenthet problémát, de ha nem vagy otthon az építkezésekben, akkor meggyűlhet vele a bajod.

A saját irányítás másik negatívuma az idő, amit a szervezés igénybe vesz. Napi 8 órás munka mellett ez szinte lehetetlen, tehát nagy valószínűséggel hosszú szabadságra és rugalmas munkaidőre lesz szükséged ahhoz, hogy mindent ellenőrzés alatt tarts.

A saját irányításnak azért előnye is van, mégpedig az, hogy sokkal olcsóbb lehet a kivitelezés, ha nem bízod busás jutalékért a generálkivitelezőre a szervezést.

A TÖKÉLETES MEGOLDÁS: BÍZD SZAKEMBERRE A SZERVEZÉST!

Miután bemutattunk két lehetséges forgatókönyvet azok előnyeivel és hátrányaival egyetemben, ideje elárulni a tökéletes megoldást. Azt, amivel spórolhatsz, de leveszi a válladról a terhet.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az a legjobb, ha a kivitelezés szervezését rábízod egy szakemberre, aki levezényeli, lemenedzseli a teljes kivitelezésedet, és egyben a műszaki ellenőrzést is elvégzi. Így egy kézben lesz minden, és biztos, hogy nem kell kifizetned érte 6 millió forintot.

A kivitelezés szervezésében tehát három lehetőség áll előtted: megbízhatod vele a generálkivitelezőt, aki egy adott felárért elvégzi neked ezt a feladatot, belevághatsz te magad, ha van rá időd, és otthon vagy az építkezésekben, vagy – és én ezt ajánlom – felfogadhatsz egy szakembert, aki a teljes folyamatot felügyeli neked.