Passzívház Prémium családi ház

MAGYARORSZÁGON AZ 1., A VILÁGON A 11. MI EZ?*

Passzívház Prémium minősítésű családi ház! De mi is ez?

4-5 éve kibővült a passzívház kategóriák száma, és két jóval szigorúbb kritérium rendszert dolgozott ki a Németországi Passzívház Intézet.

ÚJ PASSZÍVHÁZ KATEGÓRIÁK

Az eredeti passzívház kategória is megmaradt, a neve Passzívház Classic lett. A két új kategória pedig a Passzívház Plusz (Passivhaus Plus) és a Passzívház Prémium (Passivhaus Premium).

Ha kicsit leegyszerűsítve kellene mondani, akkor a Passzívház Prémium minősítésű ház egy olyan minősített passzívház, mely megtermeli a számára szükséges energiát és még azon felül plusz energiát is termel. Nem is keveset. Sokat. Nagyon sokat. Az épület rendkívül szigorú értékeknek kell megfeleljen, így a tervezés óriási kihívás. Már a klasszikus passzívház kritériumok is igen szigorúak, de ahhoz képest a Prémium szint is sokkal-sokkal nehezebben érhető el.

Passzívház kategóriák - Passivhaus Institut Darmstadt

PASSZÍVHÁZ PRÉMIUM

A Passzívház Prémium kategóriánál a megújuló primer energia igény maximuma 30 kWh/m2év és a megtermelendő energia minimum 120 kWh/m2év. Azonban ha a termelt energia ennél az értéknél nagyobb, akkor a felhasználható primer energia igény lehet kicsit magasabb. 

Az épület konkrét minősített értékeit alább találod a minősítésen:

Ezek így csak számok, de hidd el, ezt nagyon-nagyon nehéz elérni.

A 2018 nyarán elkészült épület minden egyes részét, alkotó elemét, és ezen kívül az összes fogyasztót egyenként kellett optimalizálni, hogy a szükséges energetikai értékeket elérjük. Kihívás volt a javából.

Olyan mint Paks, csak teljesen környezetbarát módon. Sokkal több áramot termel, mint amit elfogyaszt.

A PROBLÉMÁM:

És megvan, készen van, és imádja a család. Egyetlen, de az annál nagyobb szívfájdalmam, hogy nem tudom az épületet bemutatni nektek. A tulajdonos kérése, hogy az épület maradjon inkongnitóban. Valahol érthető is. Pedig az épület egy műszaki csemege. Olyan szívesen bemutatnám, hogy mindenki tanuljon belőle.

Ami publikus, az a minősítési oklevél. Pár sorral feljebb már láthattad.

KISCSILLAG

* Tudtommal ez Magyarországon az első ilyen minősítésű épülete és a https://passivehouse-database.org/ honlap alapján a világon a 11. minősített családi ház. Mivel nem feltétlen kerül fel az összes ilyen ház erre a honlapra, illetve nem ismerem az összes magyarországi épülő passzívházat, így persze lehet, hogy több ilyen ház is van. Amúgy sem az a lényeg, hogy hanyadik, hanem hogy kis hazánk is felkerült a térképre a legjobb passzívház kategóriában is.

Ha ismersz, tudsz még magyarországi Prémium minősítésű házról, jelezd kérlek.

KÖSZÖNET

És végül köszönet az elhivatott tulajdonosnak, aki fejébe vette és végig is vitte, hogy nem elégszik meg egy szuper, funkcionális és otthonos minősített passzívház, hanem abból is a TOP kategóriát szeretné megvalósítani.

Köszönöm.

Balázs