A födémszerkezetek fajtái és jellemzői

Nem mindegy, mi van a fejünk felett!

A födém az épületek lefedését, illetve a vertikális terek elválasztását szolgálja. Mint ahogy a ház többi része, úgy a födém esetén is választhatunk a különféle anyagok, lehetőségek között, amit mindig a rendeltetés és az elvárások határoznak meg.

A leggyakoribb, a födémek kivitelezésnél használt anyagok a fa és a vasbeton.

A VASBETON FÖDÉMEK

Ha vasbeton, akkor:
– vagy elemekből összeépített a födém
– vagy monolit, azaz a helyszínen öntött lehet.

Elemes födém esetén az előre gyártott gerendák közé helyeznek el kis méretű úgynevezett béléstesteket, majd az egészet egy vékony réteg betonnal fedik.

Olcsóbb házak egyszerű formájú födémje esetén célszerű ezt a födémet választani. Előnye, hogy kevesebb élő munkával elkészíthető, hátránya, hogy csak nagyon egyszerű alaprajzokhoz alkalmas födém típus.

Másik változat a monolit vasbeton födém. Sok helyi munkával készülő szerkezet. Helyszínen készítenek egy zsaluzatot, megszerelik a vasalást, majd az egészet kibetonozzák.

Előnye, hogy szinte bármilyen alaprajzú ház fedésére alkalmas. Elektromos vezetékeket, gépészeti vezetékeket lehet benne elrejteni. Nagyon tartós, jó akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik. Ha felület hűtést is készítünk a házba, akkor nem is drágább, mint a gerendás födém.

Gerendás födém célszerű, ha:
– olcsó kell legyen
– csak fűtés van a házban
– nagyon egyszerű formájú az alaprajz

Monolit födém célszerű, ha:
– bonyolultabb alaprajz esetén, nagyobb helységek felett
– ha mennyezet hűtés lesz a házban
– ha igényes szerkezetet akarsz

A FÁBÓL KÉSZÜLŐ FÖDÉMEK

A födémek talán legelterjedtebb változata a fagerendás födémek. A régi időkben sok lehetőség közül nem is választhattok azok, akik új ház építésébe vágtak, azokban az országokban pedig, ahol hatalmas erdők találhatóak, a fagerendás szerkezet jelenti a logikus döntést.

A fagerendás födémek előnyei:

A fagerendás födémeknek számtalan előnyük van. Kezdjük talán az esztétikummal, bár valószínűleg nem ez lesz a fő szempont a döntésnél. De gondoljunk csak arra a lenyűgöző látványra, amit a szabadon hagyott fagerendák nyújtanak – barátságosak, és belsőépítészetileg is feldobják az otthonunkat.

A fagerendás födémek melletti további érv lehet, hogy ez a szerkezet könnyű, és gyorsan el is készül, a fát pedig nem nehéz megmunkálni.

Legfelső födémként a legtöbbször ezt a födémet használják, leginkább az olcsósága miatt. E szerkezet könnyűsége azonban nagy hátrány a nyári forróságban egy vasbeton födémmel szemben. Valószínűleg sokunknak ismerős a tetőterek nyári túlmelegedése.

A fagerendás födémek hátrányai:

A jól felületkezelt fagerendás födémekkel valószínűleg nem adódik semmilyen gond, de jó tudni, hogy gombásodhatnak, és korhadásra is hajlamosak, ha a felületkezelés nem megfelelő. A tűzveszélyesség szintén egy olyan tulajdonság, amit a negatívumok között kell említeni, igaz, a megfelelő tűzvédelemmel ellátva sokkal biztonságosabbá tehető a szerkezet.

A TÁBLÁSÍTOTT FAFÖDÉMEK

A teljesség kedvéért még meg kell említeni a BBS, vagyis a táblásított fapanel födémeket. Ezek előre gyártott, tömör fa anyagból készült födémek. Többféle fából és kivitelben is készülnek, már ami a rétegzettségüket illeti. Lehetnek három-, öt vagy hétrétegűek, a felhasznált faanyag pedig a lucfenyőtől a vörösfenyőig terjedhet.

A BBS födémek megmunkálásukban is eltérhetnek egymástól, ami azt jelenti, hogy lehetnek csiszoltak, gyalultak, illetve keféltek. Ha pedig a megfelelő ragasztóanyagot alkalmazzák az előállításuknál, akkor formaldehid mentes szerkezet is elérhető velük, ami azt jelenti, hogy az egészségre nem káros födémszerkezetet kapunk.

A BBS födémek előnyei

A BBS födémek előnyei között a gyorsaságot éppúgy említhetjük, mint a viszonylag vékony szerkezetet. Vagyis, ha fontos az időtényező, mert hamar végezni akarunk a munkálatokkal, akkor a táblásított fapanel födémekkel ezt könnyedén megtehetjük.

A további előnyök között szerepel még, hogy a BBS födémek jó hang- és hőszigetelők, és a teherbírásuk is kiválónak mondható. Alkalmasak bonyolultabb födémek fedésére is.

Talán egyetlen hátrányt mondhatunk, az pedig az ára, mely magasabb, mint a monolit vasbeton szerkezetnek.

A megfelelő födémszerkezet kiválasztásánál szintén egy építész nyújthat segítséget, egy laikus számára ugyanis gyakran nehéz eligazodni a különféle lehetőségek között, és a legjobb megoldás mellett letenni a voksot.