Rezsicsökkentés helyett

Rezsicsökkentés helyett energiahatékonyságra van szükséged! A rezsicsökkentés az egész országot félrevezeti és helytelen irányba viszi. 12 éve épült az első olyan házam itthon, ahol nem kell rezsit fizetni!

A legnagyobb tévedés és hiba a rezsicsökkentéssel kapcsolatban hosszú évek óta, hogy az emberek rezsi számláit csökkentették az energiahordozók árának támogatásával, miközben a valódi rezsicsökkentés az épületek energiaigényének csökkentésével oldható csak meg.

Nem gondolsz rá, de a támogatott energiaárak és a valós piaci ár közötti összeget is te fizeted, csak adók és egyéb jogcímek alatt. Nincs ingyen ebéd. A számla összeg csökkentése csak tüneti kezelés, pillanatnyi fájdalomcsillapítást ad, de valós megoldást nem.

A valós problémát ráadásul kevesen látják. A rezsicsökkentés szépen mutat a számlákon, de idővel a számlát így is, úgy is benyújtja az állam, és ha nem változtatunk az energiazabálásunkon, akkor nagyon hamar a természet is benyújtja a számlát.

Éghajlat okozta árvizek

NEM ÖSZTÖNÖZ

Ha olcsóbban kapod az energiát, az nem ösztönöz az energiaigényed csökkentésére. Sőt, mivel olcsó, többet is tudok belőle venni, fogyasztani, hát még feljebb tekerem a hőfokszabályzót!

Ha a hőszigetelést, az energetikai felújításokat és az energiatakarékos új házak építését támogatnák, na az lenne a valódi rezsicsökkentés! Minimálisan már elindultunk ezen az úton, de csak fényévnyi távolságból próbálkozunk még mindig a szükséges megoldásokon.

Az energiahatékony épületek építésére volt egy minimális támogatás, de az is csak kampányszerű. Kevesen tudták igénybe venni, a rendszer kiszámíthatatlan volt. Tervezni nem lehetett vele és nem is adott igazi ösztönzést a valóban energiatakarékos házak építéséhez.

HALOGATÁS

Közben sorozatosan tolják ki a szigorított energetikai követelmények bevezetési idejét is, ezzel is halogatva az energiahatékony házak építését.

A MEGOLDÁS

A valódi rezsicsökkentés kizárólag a házaink energiaigényének drasztikus csökkentésével lehetséges. Nem is kell, hogy mind passzívház legyen, de hosszú távon erősen meg kell közelíteni az összes épület esetén a mai magyar előírásoknál jóval szigorúbb előírásokat. Új építés és felújítás esetén egyaránt.

A jelenlegi rezsitámogatás összegét az igazán energiahatékony építkezések és felújítások támogatására kellene fordítani, kiegészítve azok rezsi támogatásával, akiknél a felújítás nem alternatíva valamilyen okból (pl. kisnyugdíjasok).

Először a házaink energiaigényét kell nagyban csökkenteni, minden mást csak utána szabad elkezdeni. Kevés energiamegtakarítást hoz egy kazáncsere, vagy egy fűtésrendszer cseréje. Ezzel szemben, ha hőszigeteljük a házainkat, azzal ötödére, tizedére lehet csökkenteni egy ház fűtési energia igényét!

A teljes CO2 kibocsátás 40%-át az épületeink okozzák. A magyar épületállomány átlagos energiaigénye 200 kWh/m2a. Egy passzívház esetében ez a szám 15 kWh/m2a. Kevesebb, mint a tizede. Ebből is látszik, hogy a CO2 kibocsátás megtakarítási potenciálja óriási, csak el kellene kezdeni a valós megoldások terjesztését.

Az el nem fogyasztott energia a legolcsóbb! Erre kell törekedni.

Állami szabályozásra, ösztönzésre, támogatásra én nem várnék, mert ilyenkor fut bele az ember a nagy várakozások közeben olyan helyzetekbe, hogy a szigeteletlen a háza és éppen hétszeresére emelik az amúgy is magas gázszámláját.

A legelső házaim 2010-ben épültek passzívházként, illetve nulla energiájú házként. Mára 12 évnyi tapasztalatom van a legjobb energetikájú házak tervezésében és műszaki ellenőrzésében.

Ha felújítanál, hőszigetelnél, netán új házat szeretnél építeni, és mindezt hosszútávon is fenntarthatóan és meglepetésektől mentesen, akkor keress engem bizalommal.