Passzívház ablakok

Néhány évvel ezelőtt még valódi ritkaságnak számítottak a passzívházakhoz gyártott ablakok, napjainkra azonban sokat javult a helyzet. Egyre több gyártó ismeri ugyanis föl, hogy nő az igény az ilyen ablakokra, ezért a kínálat is folyamatosan bővül.

Ez több szempontból is jó hír: egyrészt ezen nyílászárók ára a kínálat bővülésével mind barátságosabbá válik, másrészt sokkal nagyobb szabadságot kapunk a méret és az anyag kiválasztásánál is.

AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁG A FŐ SZEMPONT

A passzívházak legfőbb jellemzője, hogy a jó hőszigetelésüknek köszönhetően mind a hűtésük, mind pedig a fűtésük viszonylag kis energiaráfordítással megoldható. Ezt egy minősítési rendszer segítségével érik el, ami minden felhasznált anyag kapcsán szigorú előírásokat tartalmaz, így a nyílászárók esetén is.

Magában a passzívházban a nyílászárók képviselik a leggyengébb láncszemet – míg például a falak, padló vagy tető esetén a hő átbocsátási tényező 0,10-0,15 W/m2K, addig ugyanez az ablakok esetén jóval nagyobb, akár a 0,8-0,9 W/m2K értéket is elérheti.

A BŰVÖS „U” SZÁM

Az ablak kiválasztásánál az egyik legfontosabb tényező, amit érdemes alaposabban megnézni, az az „U” érték, vagyis a már említett hőátbocsátási tényező. Bár első ránézésre kissé bonyolultnak tűnhet, de nem kell megijedni ettől a számtól, hiszen nem nekünk kell kiszámolni!

A gyártók minden esetben feltüntetik a nyílászárók, így az ablakok mellett, hogy mekkora ez a bizonyos Uw érték. Igaz, hogy a szabvány itt jóval megengedőbb – mint említettük, az ablakok esetén az előírt érték 0,8-0,9 W/m2K –, azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél kisebb ez a szám, annál jobb az adott ablak hőszigetelő képessége.

Mivel ez a választás végső soron az egész ház energiafelhasználását befolyásolja, ezért a döntés meghozatala előtt mindenképpen konzultálni kell a tervezővel, és vele együtt kiválasztani a megfelelő nyílászárókat, ugyanis nem egyedül az U érték számít.

MŰANYAG, FA, ÉS AZ ALUMÍNIUM BURKOLAT

A passzívházakhoz készült ablakok esetén is számtalan lehetőség közül választhatunk. A kínálatban megtalálhatóak a műanyag és a fa ablakok egyaránt, illetve mindkét szerkezetet kérhetjük alumínium burkolattal. A passzívházhoz alkalmas ablakok többsége kiegészítő hőszigeteléssel készül az alumínium burkolat alatt.

Az alumínium burkolat legnagyobb előnye, hogy jelentősen megnöveli az ablakok élettartamát, mivel védi azokat az időjárás káros hatásaitól, így ez tekinthető a legjobb megoldásnak.

Mivel a különböző anyagok más-más hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért itt is érdemes körültekintően eljárni. A fa esetében például nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy hiába jó hőszigetelő, a hazai éghajlati körülmények között hajlamos a vetemedésre. (A levegő páratartalma ugyanis 20-80% között ingadozhat, ami igen nagy kilengés.)

AZ ÁRNYÉKOLÁS IS FONTOS

A passzívházas ablakok esetén az árnyékolás szintén nagyon lényeges, hiszen nyáron, amikor erősebb a napsugárzás, maga az üvegfelület nem nyújt elegendő védelmet, még akkor sem, ha alacsony a hő átbocsátási tényező.

Különösen akkor érezhetjük az árnyékolás szükségességét, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a passzívházak déli tájolásúak, az üvegfelületek pedig meglehetősen nagyok.

Az árnyékoláshoz többféle technika is választható, így például az egyik legjobb megoldás az állítható lamellás külső árnyékoló, ami azt is lehetővé teszi, hogy kilássunk rajta, de a külső redőny is jó megoldás lehet.

A PASSZÍVHÁZHOZ KÉSZÜLT ABLAKOK LEGFŐBB TULAJDONSÁGAI

Egy laikusnak nem kell tudnia, hiszen a munkálatokat úgyis szakemberek végzik, mégis érdemes megemlíteni, hogy a passzívházak ablakainak a beépítése eltér a hagyományos ablakokétól.

Az azonban már fontosabb, hogy milyen követelményeknek kell egy ilyen ablaknak megfelelnie ahhoz, hogy teljes mértékben eleget tegyen a küldetésének: a nagyobb üvegfelületek ellenére is csökkenjen az energiaveszteség a házban.

Ahhoz, hogy a téli és a nyári időszakban egyaránt kellemes hőmérséklet uralkodjon a passzív otthonban a hagyományos hűtési és fűtési rendszerek nélkül, az ablakokat úgy kell megválasztani, hogy egyaránt jó legyen az üvegfelület, illetve az ablaktok szigetelése is.

HOGYAN VÁLASSZUNK ABLAKOT A PASSZÍVHÁZHOZ?

Ha már letettük a voksunkat egy adott anyag mellett, akkor válasszuk a legjobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezőt. Itt elsősorban arra kell figyelnünk, hogy mekkora az üveg és a tok U értéke, ugyanis ezek mutatják meg egyértelműen, mit „tud” az ablak.

Ha pedig végképp elvesznénk a passzívházhoz gyártott ablakok erdejében, akkor kérjük szakember tanácsát, hiszen számtalan olyan szempont létezhet, amire mi magunk esetleg nem is gondolunk.