LÁTSZÓBETON PASSZÍVHÁZBA IS

Volt idő, amikor valamennyi betonfelületet igyekeztünk elfedni, mert senki nem tartotta túlságosan esztétikusnak a szürke, hideg anyagot. Az idők azonban változnak, és napjainkban már számtalan, gyakran meglepő helyen találkozhatunk a látszóbetonnal.

Akár egy modern szálloda előterében, vagy egy családi ház nappalijában – a látszóbeton mára a mindennapok része lett.

MI AZ A LÁTSZÓBETON?

A látszóbeton – nem meglepő módon – azokat a betonfelületeket jelenti, amik nem kapnak semmilyen egyéb burkolatot, vagyis teljes valójukban láthatóak, bármiféle fedőréteg nélkül. Éppen azért a látszóbetonnál mindennél fontosabb, hogy nagyon magas minőségben készüljön, hiszen ezt látjuk majd nap mint nap, és egy rosszul kivitelezett, silány minőségű oszlop vagy falfelület nem éppen esztétikus.

A látszóbeton esetén a tervezés az első és a legfontosabb lépés, ugyanis már ekkor figyelembe kell venni a statikai követelményeket, illetve a kivitelezésre is különösen nagy figyelmet kell fordítani annak érdekében, hogy a végeredmény kielégítő és szemet gyönyörködtető legyen.

FUNKCIÓ ÉS ESZTÉTIKA

Mivel a betonból készült felületünk látszódni fog, ezért az esztétika egy fontos tényező a látszóbeton felületek, szerkezetek esetén. Alapvetően azonban mégis a funkció lesz a meghatározó a tervezés során, hiszen hiába lesz látványos és szép külsőleg a látszóbeton felületünk, ha nem tölti be azt a feladatot, amire szánjuk.

Vegyünk például egy falfelületet a nappaliban: mivel itt sok időt töltünk majd, és a vendégeinket is ide hívjuk, ezért lényeges, hogy jól nézzen ki. De arról sem szabad megfeledkezni, ha ez a fal tartószerkezet is egyben, vagyis a tervezés egy valóban összetett folyamat, ami több szakember együttes munkáját és szakértelmét követeli meg.

A LÁTSZÓBETON SZÁMTALAN LEHETŐSÉGET KÍNÁL

Bár a látszóbeton nem kap külön burkolatot, de a felületkezelés fontos a megfelelő esztétikai hatás elérése érdekében. A zsaluhéj minősége és anyaga is meghatározó, ugyanis ezen múlik, hogy milyen lesz a beton felülete.

Ha az előírásoknak megfelelő, magas minőségű anyagokat használjuk a látszóbeton elkészítéséhez, akkor a lehetőségek tárháza szinte végtelen, már ami a formákat és mintázatokat illeti.

A látszóbetonról érdemes még megemlíteni, hogy ilyenkor a beton nem mint burkolat jelenik meg, sőt, nem is olyan betonszerkezet, amit kéregpanelekkel burkolnak, ezzel szemben egy olyan monolit szerkezeti egység, amit szabadon hagyunk.

Bár azt gondolnánk, hogy a beton az csak beton, de látszóbetonból számtalan formát hozhatunk létre, sőt, akár egyedi lenyomatok is készíthetőek rá, amit azonban mindig előre meg kell tervezni, és elkészíteni hozzá a zsalumatricát, ha valami különleges mintát vagy feliratot szeretnénk.

MIRE HASZNÁLHATÓ A LÁTSZÓBETON A PASSZÍVHÁZAKNÁL?

A látszóbeton a passzívházak esetén is rengeteg lehetőséget kínál az építészek számára.

Egyrészt készülhet belőle a homlokzat, de a belső terek esetén is használható – akár díszítőelemként, mint például egy oszlop, akár a falakhoz. Vannak azonban olyan körülmények, amiket mindenképpen figyelembe kell venni a tervezés és kivitelezés során.

Ilyen a már említett zsaluhéj – ennek a minősége és az anyaga –, de a betonhoz használt anyagok megfelelő, magas minősége is lényeges. Az is fontos, hogy a szükséges anyagokat milyen arányban keverik, és milyen adalékok kerülnek hozzá, ez ugyanis hatással van a látszóbeton színére, a tartósságára, illetve a beton kötési idejét is meghatározza.

A látszóbeton készítése során remek megoldást jelenthet az öntömörödő beton, amivel homogén, minimális pórustartalmú struktúra hozható létre, és arra is kiválóan alkalmas, hogy változatos formákat alakítsunk ki belőle.

A SZAKEMBER A LÁTSZÓBETON ESETÉN IS ELENGEDHETETLEN

Mielőtt valaki saját maga állna neki látszóbeton felületek, formák készítésének, nem árt, ha szakember segítségét kéri. Nem csak a statikai tervezéshez kell hozzáértő személy, de egy betontechnológusra is szükség lesz, aki ismeri ennek az anyagnak a csínját-bínját és megtervezi az adott szerkezethez szükséges beton összetételt.

A tervezésen túl a szakszerű kivitelezés is szükséges. Ha ugyanis nem tartja be a kivitelező az előírásokat, és például a beton nem köt meg időben, vagy a hőmérsékleti viszonyokat nem veszi valaki figyelembe az építkezés során, az esztétikus megjelenés helyett katasztrofális lehet a végeredmény.