Oldal kiválasztása

Hagyomány és innováció, csak természetesen

A természetes építőanyagok reneszánszát éljük. Ennek a trendnek több oka is van, hiszen nem csak az a fontos, hogy ezek az anyagok gyakran olcsóbbak mint az elmúlt évtizedekben modernnek tartott szintetikus társaik, hanem kellemesebb és egészségesebb klímát is teremtenek a házban. Nem elhanyagolható szempont, hogy az építkezés és a működtetés kisebb ökológiai lábnyomot ígér, és az üzemeltetés költségei is kedvezőek lehetnek (feltéve, ha alkalmazzuk a megfelelő technológiákat).

Ismerjünk meg most egy természetes falazóanyagot, amely újra egyre népszerűbb a piacon, és vegyük végig, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az alkalmazása!

Vályog

A XVIII.-XIX. században rendkívül népszerű vályogot az elmúlt évtizedek során kizárólag a régi építésű parasztházak, pajták és egyéb épületek felújításához, átépítéséhez használták. Sajnos a falvak elnéptelenedésével nagyon sok csodálatos, öreg parasztházat ezzel együtt sorsára hagytak, így azok elmállottak, elpusztultak számos kiállt évtized után, akár évek alatt. Napjainkban ezek az épületek egyre népszerűbbek, sok fiatal család választja lakó vagy éppen nyaralóhelyéül az elődeink által épített harmonikus és kellemes épületeket.

Az elmúlt évtizedekben a vályogvetés új fellendülésnek indult. Aki nem talált magának a kiválasztott helyeken megfelelő parasztházat vagy nem volt kedve a felújítással, átépítéssel bajlódni, az egyedi tervek alapján új vályogház építésébe fogott. A modern szerkezeti elképzelések, teret nyitottak azon igények megvalósulásának, amelyek több fényt, nagyobb ablakokat, tágasabb belső tereket akartak látni az otthonukban. Egyre több új tervezésű vályogház épül, egyre több építész tervezőiroda szakosodik kifejezetten arra, hogy a megvalósítás során hogyan lehet ennek a nagyszerű és természetes agyagnak az előnyös tulajdonságait kihasználni.

Vert vályog és vályog tégla

A vályog nem más, mint föld, víz és szalma keveréke. A vályogfal szerkezetét tekintve lehet vert (villával felrakott fal) és vályogtéglából készült. Az eredményt tekintve nincs nagy különbség, az első esetben utólag faragják a falat a kiválasztott szélességre, míg az utóbbi esetben a téglák egyen mérete eleve megadja azt. A fal felrakása után jön a vakolás (tapasztással, nádazással) és a meszelés.

A vályogfal (sárfalnak is szokták hívni) előnyei közé tartozik, hogy rendkívül jó hő- és hangszigetelő, nagy a hőtehetetlensége, emiatt nyáron hűvös, télen könnyen fűthető. Természetesen szellőzik és az optimálishoz közelít a természetes páratartalom a falakon belül. A vályog, mint alapanyag olcsó és tartós, későbbi javításai szintén nem igényelnek nagy befektetést vagy speciális elvárásokat.

Hátrányaként említhetjük, hogy a vályogfal ideális vastagsága 60 és 80 cm között változik, emiatt az épület légiessége iránti igényt nem feltétlenül tudja kiszolgálni. Ugyanakkor rendkívül rugalmas falazó anyag, amely alkalmas organikus térrendezésű házak megalkotásához is. Ennek elemei a nem egyenes, hullámzó, meghajoló falak, a falban kialakított bútorok (polc, heverő, a falon végigfutó pad stb.), a kedvesen és otthonosan bohém barlang- vagy közkeletű jelzővel élve hobbit-lakások jellemzői, a Gaudi stílusára emlékeztető, szinte élő külső és belső jegyek.

Vályog napjainkban – 2017

Mára sokat változott az épületeinkkel szemben támasztott elvárásunk, számos új előírásnak kell megfelelnünk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudna a vályog lépést tartani az új kihívásokkal. Ma már ahogy megvesszük a hagyományos kerámia téglát raklapon teherautóval kiszállítva, ugyanúgy rendelhetünk vályog téglát is. A mai korszerű hőszigetelési elvárásoknak persze ez nem felel meg, de nem is elvárásunk általában a téglával szemben a hőszigetelés.

A vályogból készül téglafal hőszigetelésére természetes alapanyagú hőszigeteléseket használhatunk. Számos megoldás áll rendelkezésünkre. Ezek a hőszigetelések fából, cellulózból, kenderből, akár nádból is készülhetnek. Ha vakoljuk az épületünket, kívülről ugyanúgy nézhet ki a házunk, mint a bármely másik épület.

Egyetlen hátránya egy ilyen vályog téglából készült, természetes anyaggal hőszigetelt falnak, hogy drágább, mint a műanyag társai.

Lakni azonban teljesen más. Természetes alapanyagok, formaldehid mentes környezet, egészségesebb élet. Ez utóbbit nem hiszem, hogy lehet forintokban mérni.

Ha többet akarsz tudni a témáról, ajánlom figyelmedbe ezt a konferenciát!