AZ ÉPÍTKEZÉS SZEREPLŐI

Minden építkezés egy többszereplős folyamat, amiben a megrendelő, a kivitelező, a felelős műszaki vezető, valamint – jó esetben – a műszaki ellenőr vesznek részt. A helyzet viszont ennél sokkal bonyolultabb, mert bizonyos szempontból ellentétes érdekek csapnak össze, aminek az egyik pólusán a megrendelő, míg a másikon a kivitelező található.

Az együttműködés azonban nem mindig zökkenőmentes a két fél között, különösen akkor nem, ha eltérnek egymástól az elképzeléseik. De mivel a háznak mégis el kell készülnie, a szereplőknek előbb-utóbb meg kell találniuk a közös hangot.

KÉT PÓLUS, KÉT CÉL: MEGRENDELŐ VS. KIVITELEZŐ

Van az építkezésnek két szereplője, akiket senkinek nem kell bemutatni. Az egyik fél a megrendelő, aki lehetsz akár te is. Te vagy az, aki új házat szeretnél magadnak, és ezért megbízod a szakembereket, hogy ezt a munkát végezzék el neked.

A másik fontos résztvevő a kivitelező, akinek a feladata szintén egyértelmű: ő az, aki megjelenik a munkásaival a helyszínen, és fizikai formába önti azt, amit a tervező a te igényeid alapján megálmodott.

Vagyis ez a kiindulási alap. És már ebből is jól látszik, hogy itt bizony két ellentétes érdek csap össze. Te, aki a legjobb anyagokat szeretnéd, de nem csillagászati áron, és a legjobb szakembereket, mégsem akarsz teljesen csődbe menni. A másik oldalon a kivitelező viszont keresni akar, és ha ehhez az kell, hogy kissé lazábban bánjon a tervekkel, akkor nem rest megtenni, ha nem nézel a körmére.

A baj csak az, hogy neked, mint laikusnak, valószínűleg fogalmad sincs róla, hogy a munkálatok rendben haladnak-e, vagyis a műszaki, valamint minőségi előírásoknak megfelelően megy-e minden. Szerencsére neked nem is kell értened ehhez, mert a műszaki ellenőr pontosan erre való.

AKI MINDENEN RAJTA TARTJA A SZEMÉT: A MŰSZAKI ELLENŐR

A műszaki ellenőr tulajdonképpen a te szemed és füled az építkezésen. Ő az, aki folyamatosan nyomon követi, hogy a kivitelezés a tervek szerint halad-e, hogy az előírt anyagokat építik-e be, és hogy megfelelő minőségben készül-e az építmény. Ezenkívül ellenőrizheti a szerződéseket, és a számlák kifizetésének szükségességét.

Fontos tudnod, hogy a műszaki ellenőr a tervezés megkezdésétől jelen lehet, de a kivitelezővel való szerződés megkötésekor már mindenképpen be kell őt vonnod a folyamatba.

TERVEZŐ ÉS MŰSZAKI ELLENŐR EGYBEN: KÉT LEGYET EGY CSAPÁSRA

A tervezőről eddig még nem ejtettünk sok szót, hiszen az ő hatásköre is eléggé magától értetődő: leül az asztalhoz, és megtervezi azt a házat, ami a legjobban megfelel az elképzeléseidnek, és amit még meg is engedhetsz magadnak.

Azt azonban lehet, hogy nem tudtad, hogy a lakásod tervezőjét a műszaki ellenőri feladatokkal is megbízhatod, aminek nagy előnye, hogy ő kívülről-belülről ismeri az épületet. Vagyis pontosan tudja, hogy amit megtervezett, annak hogyan is kellene kinéznie, és hogy milyen anyagokat kell az egyes fázisokban használni, így szinte mindent képes kézben tartani.

A tervező, ha nem bízod meg műszaki ellenőri feladattal, általában nincs kint az építkezésen, maximum akkor jelenik ott meg, ha hívják. És hogy miért? Részben azért, mert más munkája is van, másrészt azért, mert csak tervezői művezetői szerződés megléte esetén léphet be a kivitelezés helyszínére.

Ilyenkor a tervvel kapcsolatos megbeszélésen vesz részt, egyeztet, vagy ismerteti a tervet. A bejelentés alapján készülő épületek esetén ellenőrzi, hogy az épület a terv szerint készült-e el.

HOGY RENDBEN MENJEN A MUNKA: A FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐ

A felelős műszaki vezető feladata, hogy irányítsa az építkezést, összehangolja a munkafolyamatokat, valamint betartassa a biztonsági előírásokat.

Az ő kezében futnak össze a szálak, vagyis igen fontos feladatot lát el, de azt ne felejtsd el, hogy ő a kivitelező oldalán áll, és nem a tiéden. Ha azt akarod, hogy az érdekeid teljes mértékben érvényesüljenek, akkor csak az általad megbízott műszaki ellenőrre számíthatsz. Ebből pedig az is következik, hogy a műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető pozíciója összeférhetetlen.

FONTOS A KÉT OLDAL KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Az építkezés ellentétes oldalán álló szereplők ideális esetben képesek remekül együttműködni egymással, és szem előtt tartani a közös célt, azaz, hogy a terv szerint, jó minőségben készüljön el az épület.

A valóság azonban nem mindig ideális, és nem egyezik az optimista vagy naiv elképzelésekkel. Ezért fontos, hogy minden poszton olyan szakemberek legyenek, akik komolyan veszik a hatáskörüket.

A te embereid a kivitelezés folyamán a terveződ és a műszaki ellenőröd. Ők segítenek téged álmaid otthonának felépítésében. A legjobb, ha ez a két szakember egy és ugyanaz. Bízd meg a terveződet a házad műszaki ellenőrzésével, garantáltan így éred el a legjobb eredményt.