Oldal kiválasztása

Természetes anyagok a házban

A természetes anyagokat egyre többen részesítik előnyben az építkezések során is. Az olyan anyagok, mint a nagyszüleink által sokat használt vályog, ismét kezdenek a figyelem középpontjába kerülni, különösen azok körében, akik környezettudatosan élik a mindennapjaikat.

A vályog mellett a fa a másik közkedvelt természetes anyag, ami egy építkezésnél felhasználásra kerül – leginkább mint burkolat, vagy tartószerkezet.

Vályog, amivel a nagyszüleink építkeztek

Amikor a vályog kerül szóba, akkor sokan gondolják azt, hogy ennek az anyagnak az ideje már lejárt. Hiszen ott a modern tégla, miért vesződne bárki ezzel az idejétmúlt építőanyaggal? Ráadásul a vályoghoz a szegénység érzete társul, talán azért, mert leginkább tanyákon és falvakban találhatóak még ma is vályogból készült épületek.

Pedig a vályognak millió olyan előnye van, amivel ha az emberek tisztában lennének, akkor talán nem építkeznének mással. A vályog ugyanis egyáltalán nem szennyezi a környezetet, és az egészségre sem ártalmas semmilyen módon, hiszen 100%-ban természetes anyagról van szó.

Miért a vályog? Mert természetes és környezetkímélő.

Mivel a vályog csak természetes összetevőket tartalmaz, ezért a végeredmény, azaz a vályogtégla, és az ebből épített ház is teljes mértékben „öko” lesz. A vályogtégla készítéséhez kétféle anyagra lesz szükségünk: az egyik a vályogos talaj, ám ez kiváltható az agyag és homok meghatározott arányú keverékével, a másik alkotórész pedig valamilyen nehezen lebomló növényi rost, mint például a szalmatörek.

És hogy mi lesz a végeredmény? Egy olyan építőanyag, ami nem allergén, ami jó levegőt garantál az épületen belül, ami remek hőtároló, és ráadásul még a környezetet sem terheli, hiszen újrahasznosítható – akár újabb vályogtégla készíthető belőle, ha pedig visszakerül a környezetbe, akkor nem szennyezi azt.

A vályog további előnye még, hogy az előállítása is környezetbarát, ráadásul elég gazdaságos is, ezért nagyszerű anyag akár passzívházakhoz, akár aktívházakhoz, akár ökoházakhoz.

Mire használható a vályog egy építkezésnél?

A vályognak az az egyik legjobb tulajdonsága, hogy többféle módon is használható egy építkezés során: lehet belőle falazat (vályogtégla), de alkalmas vakolatnak is illetve festéknek is.

Falazat esetén általában nem önmagában kerül beépítésre, hanem égetett téglával kombinálva még a földszintes épületeknél is, illetve értelemszerűen a többszintes házak esetén is szükség van valamilyen megerősítésre. Vályogtéglából gyakorlatilag mindenféle falat felhúzhatunk, legyen az tartófal vagy térelválasztó fal, de a belső terekben is jó használható ez a sokoldalú építőanyag.

Mint azt említettük, a vályogtéglát a passzívházak esetén sem kell mellőzni, hiszen rétegkombinációkkal, illetve egyéb kiegészítő megoldásokkal már megfelel a szigorú előírásoknak, amiket ezekkel az épületekkel szemben támaszt a szabvány.

A vályog ezenkívül vakolóanyagként is használható. A vályogvakolat befejező vakolat is lehet, amikor csupán néhány milliméteres vastagságban kerül kézzel felhordásra az anyag, amit általában festékpigmentekkel színeznek a megfelelő dekor elérése érdekében.

Fa alkalmazása a házban

Egy másik teljes mértékben megújuló és természetes anyag, amit egy épület kivitelezése során használhatunk, az a fa. A fát a vályoggal ellentétben soha nem felejtettük el, a fa jelen van a mindennapjainkban – a bútorainkban, a burkolatokban, éppen azért a használata nem olyan meglepő vagy különleges, mint a vályogé.

A fa tartószerkezetnek és burkolatnak egyaránt alkalmas. Ahhoz azonban, hogy az épület valóban „öko” és toxinoktól mentes legyen, a felületkezelő és „ragasztó” anyagoknak is teljesen természetesnek kell lenniük, hiszen csak így érhető el a kívánt eredmény. Ellenkező esetben hiába használunk fát, a nem jól megválasztott felületkezelők még akár az egészségre is károsak lehetnek.

Akár fát, akár vályogot használunk a ház kivitelezése során, arra mindig figyeljünk oda, hogy a többi anyagot is körültekintően válasszuk meg, azaz lehetőség szerint mind a hőszigetelést, mind az egyéb munkálatokat természetes eredetű alapanyagokkal végezzük el, hogy érvényesüljön a szinergia.