Szigorodó energetikai előírások, CSOK-osoknak is

Hazánkban mindezidáig a lakóépületekre vonatkozó energetikai előírások nem voltak túl szigorúak; a fejlettebb országok ebben is megelőztek minket, mint annyi másban. „Hja, könnyű nekik!” – gondolod most talán te is, hiszen ott, ahol van pénz, nem nagy kunszt a legjobb anyagokat használni, és a legjobb tervezőt felfogadni.

Amit sokan nem ismernek fel, az éppen az az ellentmondás, hogy ha egy épületet a legszigorúbb energetikai előírásoknak megfelelően építenek fel, akkor annak a háznak az energiaigénye sokkal kisebb, vagyis hosszú távon mindenki nyer egy alacsonyabb fogyasztású házzal. Még akkor is, ha a beruházás emiatt valamivel többe kerül, mint egyébként.

2021. január 1-től már nálunk is csak a közel nulla energiaigényű lakóházak vehetők majd használatba, de nézzük, hogyan is jutottunk el idáig.

ÍGY SZIGORODNAK AZ ENERGETIKAI ELŐÍRÁSOK

Az első dátum, amit meg kell említenünk, az a 2015-ös év, amikor is az épületek hőátbocsátásával kapcsolatban jelentek meg szigorúbb előírások minden olyan épülettel kapcsolatban, ami európai uniós vagy hazai közpénz bevonásával (pl. CSOK, lásd később) épült, valamint a fajlagos hőveszteségre vonatkozó értékeken is szigorítottak.

Emellett azt is előírta a rendelet, hogy az adott épület éves primerenergia igényének a 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani.

A következő mérföldkő a 2016. január 1., ami nem csak a hőátbocsátási tényezőben beálló szigorítások miatt fontos dátum, hanem azért is, mert a rendelet kimondja, hogy ezeknek az előírásoknak az épület használatbavételekor kell teljesülniük. Azaz, ha valaki most kezdi el a háza megterveztetését, de tudja, hogy a használatbavételre csak 2018-ban kerül majd sor, akkor ezt az időpontot figyelembe véve kell tervezni, nem pedig a mostani szabályozás szerint.

Ugorjunk 2018-ra, ami ugyancsak egy nevezetes dátum, mert ennek az évnek az elejétől már minden épületre a szigorúbb szabályozások vonatkoznak majd, attól függetlenül, hogy van-e bennük közpénz, vagy nincs.

És akkor jöjjön az a fogalom, amit nem árt megjegyezned, ha saját ház építtetésén töröd a fejed, ez pedig a közel nulla energiaigényű épületek. 2018. végétől ugyanis a középületek esetén már csak az ebbe a kategóriába tartozó épületek adhatóak át, 2021. január 1-től pedig ez a kiterjesztés valamennyi épületre, így a családi házakra is vonatkozik, ha a tervezésük 2016. január 1. után kezdődött el.

Ez most valószínűleg sok információ, és a dátumokból is van jó néhány, ezért mielőtt belevágnál a projektedbe, mindenképpen kérd egy szakember segítségét, nehogy a végén meglepetés érjen!

MI AZ A KÖZEL NULLA ENERGIAIGÉNYŰ ÉPÜLET?

Röviden térjünk ki arra is, hogy mi az a közel nulla energiaigényű épület, bár ezt nem neked, hanem a tervezőnek kell tudnia.

Nos, egy épület attól lesz közel nulla energiaigényű, hogy az energiatakarékosság érdekében többek közt rendkívül jól hőszigetelt. Ez természetesen a házak valamennyi részére vonatkozik, falakra, tetőre, ablakokra, padlóra.

A másik fontos kritérium a megújuló energia felhasználása, ahol is a 25% a bűvös szám, az éves energiaigény ekkora részét kell megújuló energiából nyerni. Ennek a 25%-nak egy részét helyben – a házon vagy a telken belül – kell előállítani, a többit pedig egy meghatározott távolságon belül kell megtermelni.

Hogy egészen pontosan mekkora távolságon belül, az még nem tisztázott, ezért ezt most nem is feszegetjük.

A HASZNÁLATBAVÉTEL DÁTUMA SZÁMÍT, NEM A TERVEZÉSÉ!

Arra már felhívtuk a figyelmed, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezeket a szigorúbb energetikai értékeket nem a tervezéskor kell tudnia a háznak, hanem a használatbavételkor.

Ez különösen egy elhúzódó építkezéskor lehet kritikus, hiszen előfordulhat, hogy mire a használatbavételre kerülne a sor, az épület már rég elavult, ez pedig igen kellemetlen lenne. Előfordulhat, hogy nem kapsz rá használatba vételi engedélyt. Ez pedig rendkívül kellemetlen lehet, pl. ha hitelt is felveszel a ház építéséhez.