Napelem rendszer elszámolása 2024-től és ma

A jelenlegi helyzetben a napelem rendszerek rendkívül jól együttműködtek egy ház energia igényével.

Akár elektromos fűtésed, akár szintén árammal működő hőszivattyús rendszered van, mindkettőnek az éves energia igényét megtermelheted az otthoni napelem rendszereddel. Számos ilyen házat terveztünk az elmúlt 10 évben, (Páty, Budapest, Bíbic, …), mindegyik bizonyított már az elmúlt 7-8 évben.

ÍGY MŰKÖDIK A SZALDÓS RENDSZER

Az épületeink télen fogyasztják a legtöbb energiát. A háztartási energia szükséglet, a meleg víz előállításának energia igénye és a világítás egész évben jelen van, de az éves energia igény nagy részét kitevő fűtés csak télen. Így a fogyasztás erősen a téli hónapokra koncentrálódik.
 
Közben a napelem rendszer energia termelése a nyári félévben a legtöbb.
Azaz az energia igény döntő része télen jelentkezik, a termelés pedig nyáron.
 
A jelenlegi rendszerben az energia szolgáltatók egy óriási akkumulátorként működnek, azaz nyáron betermelem az energiát a közmű szolgáltató rendszerébe, télen pedig elhasználom. Teljesen jól működik.
A betermelt energia és az energia szolgáltatótól vett energia mennyisége (kWh) alapján számol el az energiaszolgáltató a számlában.
 
Bármely épületnél működhet ez a rendszer, de a korlátozott tetőfelület és az energia igény aránya miatt leginkább nagyon alacsony energia igényű házaknál és passzívházaknál életszerű ez a helyzet. Főleg akkor, ha nem csak a passzívház szintet szeretnénk elérni, hanem a nulla energia szintet is.
 
Az én házam is így működik. Igaz, nekem még többletem is van, így az most egy pluszenergiájú épület.
Megfelelő koncepcióban használva igen hasznos rendszer a napelem

HOGYAN FOG VÁLTOZNI A HELYZET 2024-től?

2024-től megszűnik a fent vázol szaldós elszámolás. Sajnos a részleteket nem tudjuk még, csak az EU-s jogszabály ismert.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019L0944&from=EN

Ezt a jogszabályt is sok féle képpen lehet majd értelmezni. Egy biztos: nem tudjuk még, hogy mi lesz.

Van, aki szerint a 2023. év végéig kiépített napelem rendszerek megtarthatják a szaldós elszámolást. Én személy szerint ennek nagyon örülnék, de viszonylag pesszimista vagyok e téren. Volt már pár meglepetés a hazai napelem rendszerek szabályozásával kapcsolatban.

HOGYAN BEFOLYÁSOLJA EZ A TE TERVEIDET, HÁZÉPÍTÉSEDET?

Attól függ, milyen épületet szeretnél magadnak. A napelem rendszer az esetek nagyobb részében csak a hab a tortán, máskor pedig kötelező elem.

Nem igazán lehet általánosan kezelni ezeket, egyszerűbb egyenként számba venni, mikor melyik rendszer érintett az új szabályozás által. A gépészeti rendszer választásának kérdésköre igen összetett és sok minden befolyásolja, ezért most csak leegyszerűsítve nézzük meg a két legfontosabb rendszert..

HŐSZIVATTYÚS RENDSZER – a maximális komfortért

Az egyik legjobb és legsokoldalúbb rendszer ma a hőszivattyús gépészeti rendszer. Igaz, talán a legdrágább is. Cserébe sokat tud és maximálisan a te kényelmedet szolgálja. Nagyon gazdaságos fűt, készít meleg vizet is és ami ma egyre inkább előtérbe kerül, hűt is. Egész évben maximális komfortot nyújt.

A hőszivattyús rendszer önmagában megújuló energia forráson alapszik, így rögtön kielégíti a kötelező 25%-os megújuló energia igényét. Így napelem rendszer nem szükséges hozzá, azaz 2024-től életbe lépő új napelem elszámolás nem befolyásolja ezt a rendszert.

Ha a hőszivattyút kiegészíted napelem rendszerrel, megtermelve annak éves energia igényét, akkor elérheted a nullaenergiájú házat.

Itt azonban már befolyásolni fog a 2024-től életbe lépő új szabályozás. Mivel a részletek még nem ismertek, így csak két lehetséges forgatókönyvet vázolok fel. Ha például 3 havi elszámolás lesz (azaz 3 havonta van szaldó elszámolás), akkor a téli hőnapokra méretezett napelem rendszerrel nyáron óriási túltermelésed lesz. Ha nyárra méretezel, akkor télen igen keveset fog termelni a napelem rendszer.

Bővebben a hőszívattyús rendszerekről ITT és ITT olvashatsz.

ELEKTROMOS FŰTÉS ÉS NAPELEM RENDSZER – egyszerű, olcsó, de számos kérdést felvet

Ma ez egy nagyon vonzó rendszer, melyet az új szabályozás akár el is lehetetleníthet.

Előtte egy gyors összefoglaló a rendszerről: ez egy nagyon egyszerű és olcsó elektromos fűtés, melynek a hőszivattyúhoz képest magasabb (kb. 3-4x-es) fűtési energia igényét napelem rendszerrel fedezzük. A rendszer nagyobb áram igénye miatt viszonylag nagyobb napelemes rendszer kell hozzá, de még így is olcsóbb, mint a hőszivattyús rendszer. Mivel ez a gépészeti rendszer nagyban függ a napelem rendszertől, így ha 2024-től egy kedvezőtlen napelem elszámolási rendszer lép életbe, az ezt a nagyon hátrányosan érintheti.

Azt se feledd, hogy ez a rendszer hűteni nem tud. Persze kiegészítheted hagyományos légkondícionálóval.
Itt azonban bonyolultabb, összetettebb kérdéseket kellene már fejtegetni, ami túlmutat egy cikk terjedelmén.

EZ ÍGY FÉLREVEZETŐ LEHET, MERT NEM EZ AZ ELSŐDLEGES CÉL

Egy pazarló, magas energiaigényű ház fogyasztását nem érdemes megújuló energiával megtermelni. Az első lépés mindig az energia igényünk drasztikus csökkentése. Csak ezután érdemes belevágni abba, hogy ezt a már minimális energia igényt a házunkon megtermeljük (és éves szinten a fogyasztást ellensúlyozza a termelés). Energiát termelni pedig tipikusan napelemmel szoktunk a házakon.

A végső cél szerintem most is a nulla energia igény elérése lenne, de már az is óriási fejlődés lenne, ha az épületeink (újak és a felújítandóak) mind alacsony energiájúak lennének. Pár szám a nagyságrendek érzékeltetésére: 

Magyarországon az épületeink átlag energia igénye még kb. 200 kWh/m2/év. Ez egy passzívház esetében ez 15 kWh/m2/év. Ez utóbbi értéket kellene megközelíteni. A globális CO2 kibocsátásnak a 40%-áért az épületeink a felelősek.

Ha az összes épületünk enegria igényét a negyedére (50 kWh/m2/év) szorítanánk vissza, azzal a globális CO2 kibocsátást 30%-kal csökkentenénk. Ez egy az egyben megoldaná a jelenlegi túlzott CO2 kibocsátásunkat.

A TE SZEREPED  –  A LEGFONTOSABB

Egyet azonban soha ne feledj!
A Föld teljes lakossága mindig sok-sok önálló emberből, belőled, belőlem, a szomszédodból áll össze. Így ha egyenként teszünk a saját energia igényünk csökkentéséért, és így tesz sok más ember társunk is, akkor valóban csökkenteni tudjuk a globális kibocsátás mértékét.

Szerintem nincs más út, ha élhető Földet szeretnénk az unokáinknak (gyerekeinknek?) hátrahagyni.

Ha lebontjuk a globális kibocsátást a személyek szintjére, igenis nagyon sokat tudsz te, ő, mi, mindenki egy-egy személyben tenni a globális CO2 kibocsátás csökkentéséért és így a Földünk valós védelme érdekében. Én most csak az épületeinkről írtam, de a téma ennél sokkal bővebb. Ipari termelés, autós közlekedés, repülés, tengeri hajózás, stb.

Nem érdemes azzal elhárítani a felelősséget magadról, hogy “Én egyedül mit tudok tenni, egyedül kicsi és kevés vagyok”. Ez egy hibás álláspont.

Ha mindenki csökkentené az energia igényét, az megjelenne a globális energiaigényben is.

Én az épületeinkre koncentrálok, mert ebben tudok neked segíteni. Ha szeretnéd a több, mint 10 éves tapasztalatomat hasznosítani, keress bátran.