A penész megelőzése

GYAKORI PROBLÉMA A LAKÁSOK TÚLZOTT PÁRA TARTALMA ÉS AZ EZZEL JÁRÓ EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ PENÉSZ.

Most megtudhatod, miért penészedik a lakásod, és mi a megoldás a penész eltüntetésére.

Több probléma is van, ha már penészedik a lakásod.
Egyrészt a penész rendkívül egészség károsító, másrészt valószínű, hogy magas is a lakásod páratartalma, ami szintén nem ad egészséges lakókörnyezetet a családodnak.

Először meg kell értened a penész kialakulásának az okait, és ezen okok megszüntetésével a penésztől is megszabadulhatsz.

MIKOR LESZ PENÉSZES A LAKÁSOD

Ehhez végig kell menni a szükséges és kiváltó okokon. Lehet uncsi, de ha megérted, hogy hogyan alakul ki a penész, akkor fogsz tudni tenni is ellene.

Ahhoz, hogy penész kialakuljon, nedves felület szükséges. A nedves felületen tud megtelepedni és kellően szaporodni a penész.

Nedves felület ott és akkor fog kialakulni a lakásodban, ha a felület (fal, födém, padló) hőmérséklete harmatpont alá csökken.

MI AZ A HARMATPONT?

Harmatpontnak nevezzük az adott felület azon hőmérsékletét, ahol a relatív páratartalom eléri a 100%-ot – ha a felület ennél alacsonyabb hőfokra hűl, vagy nő a páratartalom, akkor a pára kicsapódik.

A harmatpont a páratartalom és hőmérséklet függvénye, azaz minél magasabb a felület hőmérséklete, annál nagyobb páratartalom szükséges ahhoz, hogy a pára kicsapódjon a felületen.

Illetve minél alacsonyabb a felület hőmérséklete, annál alacsonyabb páratartalom is elegendő a pára kicsapódásához.

A legtöbbször lakásainkban ez az alapvető probléma, hogy a külső falon, ablakok mellett vagy sarkokban olyan hideg felületek alakulnak ki, hogy ott már egy normál páratartalom mellett is kialakul a nedvesség, és így a penészesedés is.

A MEGFELELŐ PÁRATARTALOM

Az emberi szervezet számára az egészséges páratartalom 40-60% között van. Nem egészséges sem 60% felett, sem 40% alatt. A magas páratartalom melegágya a penésznek, mely nem csak csúnya, de rendkívül egészségtelen is. Ha pedig túl alacsony a lakás páratartalma, az légúti betegségekhez vezethet, kiszárad az ember bőre, és könnyebben megbetegszik.

A LÉNYEG, HOGY 40-60% KÖZÖTT KELL A PÁRATARTALMAT TARTANI.

A probléma azonban ott alakul ki, hogy számos épületünk régi, így hőszigetelés nélküli és a külső fal télen nagyon alacsony hőmérsékletű lesz. Ez kialakulhat hibásan épített új épületekben is. Több esetben olyan alacsony hőmérsékletű felület is kialakul, hogy a normál páratartalom mellett is kicsapódik a pára.

MIT TEGYÜNK A PENÉSZ ELLEN?

A fentiekből kitalálhattad, hogy vagy a felület hőmérsékletét kell emelni, vagy a páratartalmat csökkenteni. Vagy mindkettőt egyszerre.

A PÁRATARTALOM CSÖKKENTÉSE

Télen a páratartalom csökkentéséhez rendszeres szellőztetésre van szükség.

Azonban amikor kint hideg van, akkor nem szívesen szellőztetünk. Egyrészt senki nem akar fázni, másrészt pedig utána fűthetjük fel a lakásunkat. Pedig szellőztetésre nagy szükség lenne. Egy lakás levegőjét 2-3 óránként ki kellene teljesen cserélni ahhoz, hogy egészséges, friss levegő legyen bent és ezzel egyidőben csökkentsük is lakásunk páratartalmát.

RÉGEN MINDEN MÁS VOLT.

Na nem panaszkodás ez, nézzük mire is gondolok.

Régen, amikor az energia árak alacsonyabbak voltak, nem volt gond, hogy szigeteletlen a házunk és hogy szelel az ablak. Észre sem vettük. A tömítetlen ablakokon olyan légcsere alakult ki, mely folyamatosan biztosította télen is a megfelelő friss levegőt a lakásban.

Nem nagyon volt szükség ablak nyitásra, mert kicsit, de folyamatosan szellőzött a ház a rosszul tömített ablakokon keresztül.

MAJD ELKEZDTÜNK VADUL HŐSZIGETELNI ÉS JÓ MINŐSÉGŰ ABLAKOKRA CSERÉLNI A RÉGIEKET.

Illetve az új házakba rögtön a jól záró, jól hőszigetelő ablakokat építjük be. Mindez jó persze, csak ezzel a régi ablakok folyamatos légcseréjét meg is szüntettük. Már nem szellőzik magától a házunk, lakásunk (szellőzik, csak nem eleget).

Ha nem szellőztetünk, túl magas lesz a páratartalom a házban, jön a penész és a rendszeres betegség.

Szellőztetésre és ezzel a páratartalom csökkentésére megoldás az ablakon keresztüli szellőztetés, azonban a legjobb a központi hővisszanyeréses szellőztetés. Ennek 1,5-3 M Ft-os költségét azonban kevesen engedhetik meg maguknak. Ha ez a megoldás bővebben érdekel, EZT a cikket olvas el.

De térjünk vissza az ablakon történő szellőztetésre.

AZ ENEGRIATAKARÉKOS SZELLŐZTETÉS

Ha bukóra vagy résnyire nyitjuk az ablakot, akkor lesz egy kis intenzitású, folyamatos légcserénk. Ez megoldja a szellőzést, lecsökken a páratartalom az egészséges szintre, de ezzel a folyamatosan beáramló hideg az ablak körül teljesen lehűti a falat, a bútorokat. Mire becsukjuk az ablakot, addigra ezek teljesen kihűltek és fűthetjük fel újra ezeket. Közben a komfort érzetünk is komoly csorbát szenved a hideg felületek okozta kellemetlen érzés miatt és a lakás fűtés igénye is megnövekszik.

A MEGOLDÁS AZ INTENZÍV, GYORS, RÖVID SZELLŐZTETÉS.

A hideget sajnos ezzel sem ússzuk meg. Kereszthuzatot kell a lakásban csinálni, de csak 1-2 percre.

A lényeg, hogy gyorsan cseréljük ki a lakás levegőjét. Hisz ez a célunk: a levegő cseréje.

Ha gyorsan kicseréljük a lakás levegőjét, értelemszerűen friss levegő lesz a lakásban. Azzal azonban, hogy a levegőt gyorsan cseréljük, nem fogjuk a falakat lehűteni. A falak lehűtéséhez sokkal több idő kellene, 1-2 perc alatt ez nem fog megtörténni. A levegőt viszont a melegen marad falak nagyon gyorsan fel fogják melegíteni, mert a levegőnek kicsi a fajhője és a nagy fajhőjű és nehéz falak gyorsan fel fogják melegíteni a levegőt.

AZAZ 2-3 ÓRÁNKÉNT GYORS, 1-2 PERCES KERESZTHUZAT

és mindig friss és megfelelő páratartalmú levegőnk lesz. Mivel csak a levegőt kell felmelegítenünk, így energia hatékonyan szellőztetünk. A bejövő hideg levegő felmelegedése során annak páratartalma benn a meleg lakásban alacsony lesz, így kordában tudjuk tartani a lakásunk páratartalmát.

MINDIG SZELLŐZTESS 2-3 ÓRÁNKÉNT!

Most azt kérdezed, hogy éjszaka is? Hm, igen, bizony kellene. A jó alváshoz. De tudom, nem fogsz. Én se tenném.

No ez az, amire csak a hővisszanyeréses lakás szellőztetés a megoldás. Az a nap 24 órájában szellőztet, ráadásul úgy, hogy nagyrészt visszanyeri a kidobott meleg levegő hőenergiáját. 15-20-szor annyi energiát nyer vissza a rendszer, mint ami a működéséhez szükséges!

Ez a végleges megoldás a szellőztetésre.

AZONBAN VAN EGY MÁSIK MEGOLDÁS IS A PENÉSZ ELLEN

Mivel a penészhez, pontosabban a felületen a párakicsapódáshoz az alacsony hőmérséklet is vezet, így az is megoldás lehet, ha a felület hőmérsékletét emeljük meg.

A felület hőmérsékletét úgy tudjuk emelni, hogy a házunkat a megfelelő vastagságban, és jó minőségű anyagokkal hőszigeteljük.

Ezt persze egyszerű mondani, de nehezebb megoldani. Az egész házat körbe hőszigetelni nagy munka és költség, ugyanakkor hosszútávon ez az egyik legjobb megoldás. Nem csak a penészt tüntethetjük el, de az éppen elszabaduló energia árak ellen is nagyszerű megoldás az épületünk komplett hőszigetelése. Ezzel nem csak a pénztárcánkat védjük, hanem a környezetünket is.

Ahhoz, hogy a házunk hőszigetelése jó is legyen és ne csak a pénzünket költsük el rá, ahhoz meg kell tervezni ezt a hőszigetelést. Ebben segítségedre lehetek, ha megkeresel.

HŐHIDAK

Szintén fontos tényező, hogy ne legyenek az épületben hőhidak. Hiába ugyanis a kiváló hőszigetelés a falon, ha például az erkélyt tartó vasbeton szerkezet átmegy a hőszigetelésünkön.

Ekkor ugyanis hőhíd keletkezik, ahol a szerkezet behúzza a hideget. Hiszen van egy út a szerkezeten keresztül, ahol nincs hőszigetelésünk.

Sajnos a régi és az új épületeink is sokszor hőhidasak. Ezek lehetnek olyan pontok is, amelyek úgynevezett geometriai hőhidak. Ilyen helyzet például a falak és a plafon találkozása. Ez a szituáció ráadásul minden épületben előfordul. Ha ez a sarok nincs kívül kellően hőszigetelve, itt alacsony hőmérséklet alakul ki és rögtön jön ezzel a pára és a penész is.

Összefoglalva:

  • szellőztessünk rendszeresen vagy központi hővisszanyeréses szellőztetéssel, hogy a páratartalmat alacsonyan tartsuk
  • hőszigeteljük le a házat
  • új tervezés és építés esetén terveztessünk hőhídmentesen

MIÉRT NINCS PENÉSZ A PASSZÍVHÁZBAN?

A passzívházak számos előnye között a penészesedés hiányát is meg kell említeni. Annak, hogy ezek a szigorú standard alapján készülő épületek teljesen mentesek a penésztől, több oka is van.

Először is a remek, minőségi hőszigetelés, aminek köszönhetően a belső felületek elég melegek ahhoz, hogy a pára ne csapódjon ki rajtuk. Másodszor a hőhídmentes szerkezet, ami megakadályozza a hidegebb pontok kialakulását, vagyis az olyan alacsonyabb hőmérsékletű felületeknek a létrejöttét, ahol a pára kicsapódhat.

A penész elleni küzdelem harmadik pillére a hővisszanyeréses szellőztető, ami kötelező tartozéka a passzívházaknak, és ami gondoskodik róla, hogy a lakás páratartalma mindig megfelelő legyen.

A fenti három tulajdonságuknak köszönhetően a passzívházak egészséges, nem penészedő lakókörnyezetet, és folyamatosan tiszta, friss levegőt biztosítanak a bennük élők számára, ami nagyban javítja az életminőségünket is.

Ezért javaslom neked, hogy ha új ház építésén gondolkozol, akkor mindenképp vedd számításba a passzívházak terveztetését is. 12 éve, 2010 óta ilyen házakat tervezek és a tulajdonosok egyöntetűen szeretik ezeket a házakat és ha újat építenének, az is passzívház lenne.

Ha te is ilyen házban szeretnél élni, penész nélkül, keress nyugodtan és megvalósítom neked is álmaid Otthonát!