A PASSZÍV- ÉS AZ AKTÍVHÁZAKBA IS JÓ MEGOLDÁS A CSERÉPKÁLYHA

A cserépkályhák nem csak esztétikusak, de barátságossá is teszik az otthonokat, ezért ma is sokan választják ezt a fűtési módot. Különösen a hideg, téli estéken, amikor odakint szemet gyönyörködtetően szállingózik a hó, akkor esik mindennél jobban a cserépkályha melegénél ücsörögni, és élvezni a családi beszélgetéseket, vagy a könyvet, amit olvasunk éppen.

A jó hír, hogy a passzív- és az aktívházaknál sem kell lemondani arról a kellemes hangulatról, amit egy cserépkályha nyújt, és amitől a lakásból valódi otthon lesz.

Természetesen ebben az esetben néhány szabályt be kell tartani a cserépkályha rakásánál ahhoz, hogy az épület maradéktalanul megfeleljen az igen szigorú szabványoknak, de ez ma már gond nélkül megoldható.

FONTOS A MEGFELELŐ LÉGTÖMÖRSÉG

A passzívházak egyik ismérve a nagy légtömörség annak érdekében, hogy a levegő áramlása a lehető legminimálisabb legyen a szerkezeten keresztül. Ezzel a legfőbb cél a benti hő kiáramlásának a megakadályozása, de a szerkezetek károsodása és a penészedés elkerülése is fontos szempont.

Az aktívházakra ugyan nem vonatkoznak olyan szigorú előírások, mint a passzív épületekre, de egy cserépkályha vagy egy kandalló készíttetése estén hasonló szempontokat kell figyelembe venni mindkét háztípusnál. Vagyis azt, hogy egy passzív- vagy aktívházban a kályhának, kandallónak is megfelelő légtömörséggel kell rendelkeznie.

Egy passzívházban épített cserépkályhának a légtömörsége azért is rendkívül fontos, mert a házban működő szellőztető berendezés rossz beállítása esetén (vagy ha a lakók elállítják) a kályhából kiszívhatná a füstgázokat a lakótérbe. Ezt pedig nem megengedhető, mivel életveszélyes.

Szerencsére a modern anyagok, valamint az építési technológia lehetővé tetszik, hogy a kályha is megfelelő légtömörségű legyen, így egy passzívházban sem kell lemondani a cserépkályhák nyújtotta egyedi hangulatról. Ezek a cserépkályhák úgynevezett „zárt tűztér rendszerű”-ek, ami azt jelenti, hogy az égéshez szükséges levegő nem az épületből, hanem közvetlenül kintről érkezik a kályhába.

A LÉGBEVEZETÉSRE IS FIGYELNI KELL

Egy cserépkályhánál vagy egy kandallónál a fűtés teljes mértékben megújuló energia felhasználásával történik, vagyis tűzifával. Az égéshez pedig tudvalévő, hogy oxigén szükséges, ahhoz pedig, hogy az égéstermékek távozni is tudjanak az épületből, huzatra, azaz egy bizonyos levegőáramlásra van szükség.

Egy passzívháznál azonban semmi huzat nincs, hiszen az egész koncepció lényege épp az, hogy a megfelelő szigetelésnek köszönhetően a levegő ki- és beáramlása a lehető legminimálisabb legyen. Valahogy azonban át kell hidalni a problémát, mégpedig a légbevezető alkalmazásával.

A légbevezetőknek számtalan válfaja létezik: van köztük olyan, amit a falszerkezetbe építenek be, és olyan is, amit a nyílászárókba. Ezek a megoldások az aktívházaknál még esetleg alkalmazhatóak, de passzívházak esetén nem megengedett. Ezekkel a megoldásokkal tönkretennénk az épület légtömörségét, amiért oly sokat fáradozunk a kivitelezés során.

A cserépkályha légbevezetését úgy kell megoldani, hogy az csak a kályha légterét táplálja. Működő, bevált megoldás. Fontos, hogy ezt is szakembernek kell méretezni, ahogy a kályhát is.

PASSZÍVHÁZBAN A CSERÉPKÁLYHÁT IS MÉRETEZNI KELL A FŰTÉSI IGÉNYRE

Egy hagyományos cserépkályha könnyedén ad le 8-10 kW teljesítmény, míg egy 120m2 passzív családi ház a legnagyobb hidegben is 2-3 kW fűtést igényel. Egyértelműen látszik, hogy ebből nem fűtés lesz, hanem szaunázás.

Megoldás itt is van. Méretezés, tervezés, új technológiák használata. Az eredmény pedig egy 24-36 órán keresztül leadott, közel egyenletes, a házhoz méretezett teljesítményű fűtés.

MILYEN FŰTÉS VALÓSÍTHATÓ MEG EGY CSERÉPKÁLYHÁVAL A PASSZÍV- ÉS AKTÍVHÁZAKBAN?

Egy cserépkályha valóban jól mutat minden otthonban, legyen az egy modernebb belsőépítészeti stílust követő, vagy a régi hagyományokhoz visszatérő dizájnt megvalósító lakás.

Amit mindenképpen figyelembe kell venni az az, hogy csupán kiegészítő fűtésnek szánjuk-e a cserépkályhát, vagy csak ezzel fűtünk, illetve, hogy pusztán a látvány miatt készíttetünk-e cserépkályhát.

Mivel a passzívházakban viszonylag kicsi a fűtési igény, ezért akár egy darab cserépkályhával is megoldható akár az egész ház fűtése, amihez persze megfelelő tervezés és méretezés szükséges.

A kéményről, illetve annak a kialakításáról sem szabad megfeledkezni, ugyanis a füst elvezetése, valamint a lakásba történő visszaáramlásának a megakadályozása igen égető kérdés a mérgezések elkerülése érdekében.

A CSERÉPKÁLYHA AZ EGYIK LEGGAZDASÁGOSABB FŰTÉSI MÓD

A cserépkályha nagyon jó hatásfokú, kedvelt fűtési mód. A cserépkályha és a kandalló ráadásul gazdaságos is, és 100%-ban megújuló energiát használ, ami különösen vonzóvá teheti sokak szemében.

A legnagyobb előnye azonban mégis az, hogy egy esztétikus cserépkályha több mint fűtőeszköz – egy olyan központi elem lehet a lakásban, ami köré örömmel gyűlik az egész család.

fotók: kalyha.hu