A magas páratartalom megbetegít

GYAKORI PROBLÉMA A LAKÁSOK TÚLZOTT PÁRA TARTALMA TÉLEN ÉS AZ EZZEL JÁRÓ EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ PENÉSZ.

De mit is tehetünk ez ellen a magas páratartalom ellen?

Mutatom.
De előtte el kell mesélnem pár dolgot.

Az emberi szervezet számára az egészséges páratartalom 40-60% között van. Nem egészséges sem 60% felett, sem 40% alatt. A magas páratartalom melegágya a penésznek, mely nem csak csúnya, de rendkívül egészségtelen is. Ha pedig túl alacsony a lakás páratartalma, az légúti betegségekhez vezethet, kiszárad az ember bőre, és könnyebben megbetegszik. De ez egy másik cikk témája lesz.

A LÉNYEG, HOGY 40-60% KÖZÖTT KELL A PÁRATARTALMAT TARTANI.

Télen, amikor kint hideg van, nem szívesen szellőztetünk. Egyrészt senki nem akar fázni, másrészt pedig utána fűthetjük fel a házat. Pedig szellőztetésre nagy szükség lenne. Egy lakás levegőjét 2-3 óránként ki kellene teljesen cserélni ahhoz, hogy egészséges, friss levegő legyen bent.

RÉGEN MINDEN MÁS VOLT.

Na nem panaszkodás ez, de nézzük mire is gondolok.

Régen, amikor az energia árak alacsonyabbak voltak, nem volt gond, hogy szigeteletlen a házunk és hogy szelel az ablak. Észre sem vettük. A tömítetlen ablakokon olyan légcsere alakult ki, mely folyamatosan biztosította télen is a megfelelő friss levegőt a lakásban.

Nem nagyon volt szükség ablak nyitásra, mert kicsit, de folyamatosan szellőzött a ház a rosszul tömített ablakokon keresztül.

MAJD ELKEZDTÜNK VADUL HŐSZIGETELNI ÉS JÓ MINŐSÉGŰ ABLAKOKRA CSERÉLNI A RÉGIEKET.

Illetve az új házakba rögtön a jól záró, jól hőszigetelő ablakokat építjük be. Mindez jó persze, csak ezzel a régi ablakok folyamatos légcseréjét meg is szüntettük. Már nem szellőzik magától a házunk, lakásunk (szellőzik, csak nem eleget).

Ha nem szellőztetünk, túl magas lesz a páratartalom a házban, jön a penész és a rendszeres betegség.

MI A MEGOLDÁS A MAGAS PÁRATARTALOMRA?

Két lehetőség van.

A legjobb megoldás a hővisszanyeréses szellőztetés. Ennek 1,5-2M Ft-os költségét azonban kevesen engedhetik meg maguknak. Ha ez a megoldás érdekel, olvasd el ezt a cikket.

A másik és ingyenes megoldás, hogy ablakot kell nyitnunk! De hogyan? Hideget nem szeretnénk!

Tapasztalatom szerint a résszellőzők nem működnek.

Ha bukóra, vagy résnyire nyitjuk az ablakot, akkor lesz egy kis intenzitású, folyamatos légcserénk. Ez megoldja a szellőzést, lecsökken a páratartalom az egészséges szintre, de ezzel a folyamatosan beáramló hideg az ablak körül teljesen lehűti a falat, a bútorokat. Mire becsukjuk az ablakot, addigra ezek teljesen kihűltek és fűthetjük fel újra ezeket. Közben a komfort érzetünk is komoly csorbát szenved a hideg felületek okozta kellemetlen érzés miatt.

A MEGOLDÁS AZ INTENZÍV, GYORS, RÖVID SZELLŐZTETÉS.

A hideget sajnos ezzel sem ússzuk meg. Kereszthuzatot kell a lakásban csinálni, de csak 1-2 percre.

A lényeg, hogy gyorsan cseréljük ki a lakás levegőjét. Hisz ez a célunk: a levegő cseréje.

Ha gyorsan kicseréljük a lakás levegőjét, értelemszerűen friss levegő lesz a lakásban. Azzal azonban, hogy a levegőt gyorsan cseréljük, nem fogjuk a falakat lehűteni. A falak lehűtéséhez sokkal több idő kellene, 1-2 perc alatt ez nem fog megtörténni. A levegőt viszont a melegen marad falak nagyon gyorsan fel fogják melegíteni, mert a levegőnek kicsi a fajhője (bocs) és a nagy fajhőjű és nehéz falak gyorsan fel fogják melegíteni a levegőt.

AZAZ 2-3 ÓRÁNKÉNT GYORS, 1-2 PERCES KERESZTHUZAT

és mindig friss és megfelelő páratartalmú levegőnk lesz. Mivel csak a levegőt kell felmelegítenünk, így energia hatékonyan szellőztetünk. A bejövő hideg levegő felmelegedése során annak páratartalma benn a meleg lakásban alacsony lesz, így kordában tudjuk tartani a lakásunk páratartalmát.

MINDIG SZELLŐZTESS 2-3 ÓRÁNKÉNT!

Most azt kérdezed, hogy éjszaka is? Hm, igen, bizony kellene. A jó alváshoz. De tudom, nem fogsz. Én se tenném.

No ez az, amire csak a hővisszanyeréses lakás szellőztetés a megoldás. Az a nap 24 órájában szellőztet, ráadásul úgy, hogy nagyrészt visszanyeri a kidobott meleg levegő hőenergiáját.

Ez a végleges megoldás.