5 tipp, a telek vásárláshoz

TE SEM SZERETED, HA MEGBÁNSZ EGY DÖNTÉST, IGAZ?

Te sem szeretsz olyan helyen élni, ahol nem jó a közlekedés, ahova egy kisebb vagyon bevinni a civilizált élet vívmányait, vagy ahol nem valósíthatod meg azt, amit mindig is szerettél volna, ugye?

Pontosan tudjuk, mire gondolsz, ezért mi már most, még jóval a telekvásárlás előtt elmondjuk, hogy mi az, amit figyelembe kell venned, mielőtt aláírással szentesítenéd életed egyik fontos választását.

Összeszedtük az öt legfontosabb kérdést, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt belevágsz ebbe a kalandba, és leírtuk a hozzájuk kapcsolódó válaszokat.

A nulladik tipp: megéri egy kicsit mazsolázni, mielőtt belevágnánk a keresésbe.

AZ ELSŐ KÉRDÉS: HOL?

Mert számít, hogy az adott telek melyik régióban, melyik településen és azon belül is pontosan hol található.

A telekvásárlás – ha csak nem befektetési céllal történik – életünk egyik kiemelt pillanata, hiszen arra házat, otthont akarunk építeni. Sok-sok évig, de akár életünk végéig meghatározza majd a mindennapjainkat az erre a telekre épített otthon.

Vegyük tehát figyelembe a következő szempontokat:

  • Milyen távolságra van a telek és ezáltal jövőbeni otthonunk a munkahelyünktől, a párunk munkahelyétől, a gyerekek iskolájától? Ha sportolnak, akkor a sportcentrumtól?
  • Milyen távolságra van a telek szeretteinktől?
  • Milyen a település híre, megítélése, infrastrukturális ellátottsága? Gondolunk itt oktatási intézményekre, tömegközlekedésre, szórakozásra például. Ha van kutyánk, akkor hol tudunk biztonságosan kutyát sétáltatni? Vízpart vagy park van arra felé? Jó környékre költözünk?
  • Mi volt a telek helyén vagy a környékén korábban? Remélhetőleg nem temető vagy szemétlerakó. A gyanú általában akkor szokott felmerülni, amikor nem értjük, hogy ez a tuti telek miért nem kelt még el.

Mindenki maga dönti el, hogy melyik neki a szimpatikusabb választás: közel a nyüzsgéshez, vagy épp távol attól. A lényeg azonban sosem változik: szedjük össze saját céljainkat, még jóval a telekvásárlás előtt.

Még mindig jobb ilyenkor szomorkodni, és fájó szívvel elengedni egy jónak tűnő, de aggályos választást, mint utólag bosszankodni.

A MÁSODIK KÉRDÉS: MILYEN LEHETŐSÉGEINK LESZNEK?

Vagyis mit építhetünk rá a megvásárolt telekre?

Utólag sok érdekesség kiderülhet még, például arról, hogy miképp van bejegyezve az a telek a földhivatalnál, vagy hogy oda az általunk vágyott otthont biztosan nem lehet megépíteni, ezért érdemes itt is jó előre tájékozódni.

Nem véletlenül tanácsoljuk, hogy már a telek kiválasztása (jobb esetben a keresése) előtt bízzunk meg egy tervezőt, aki hasznos tanácsokat adhat az övezeti besorolás és a beépítési lehetőségek ismeretében.

Ő már ekkor le- vagy épp rábeszélhet egy jónak tűnő telekre. Akár azt is meg tudja mondani, hogy mennyit kell még várni addig, amíg beköltözhetünk.

Előzetesen akár mi is bemehetünk az építési hatósághoz, hogy kikérjük a kinézett telekkel kapcsolatos legfontosabb információkat.

A HARMADIK KÉRDÉS: MIT TUD A TELEK?

Milyen a telek tájolása, milyenek a lejtés- és talajviszonyok, vagy épp milyen közmű van már bevezetve oda?

A telek kiválasztásakor kiemelt szerepet kap a tájolás, hiszen mindenki szereti a déli, illetve nyugati orientálódású, napfényes megoldásokat, és nem sokan akarnak szomorú fénytelenséget a mindennapokba.

Hogy mire kell ilyenkor figyelni? Nos, akkor járunk jól, ha a nappali nyugati vagy déli tájolású lesz, a hálószoba pedig inkább keleti. A fény ott és akkor kapjuk meg, amikor akarjuk, de az a pihenésben nem fog zavarni.

Ideális, ha az utca a telek északi oldalán van. Így a ház a telek északi részére építhető és a telek déli tájolású része marad meg kertnek. Ekkor az ideális déli tájolás felé tudjuk megnyitni a házat a kertünk felé.

Nem mellékes az sem, hogy a lejtési viszonyok vagy a talaj adottságai miatt milyen alapozási vagy terepátalakítási munkákra van még pluszban szükség.

A NEGYEDIK KÉRDÉS: MIK LESZNEK A PLUSZKÖLTSÉGEK?

Szerencsés esetben már a harmadik kérdésre adott válaszból kikövetkeztethetőek a pluszköltségek, lévén a közművek megléte vagy hiánya, illetve a lejtési viszonyok és a talaj adottsága is meghatározza azt, hogy mennyire kell a zsebünkbe nyúlni építkezéskor.

Egy vízelvezetési, víztelenítési vagy vízszigetelési munka például jócskán drágíthat az előzetes terveken. Ez még nem jelenti azt, hogy el kell vetni az adott telket mint lehetőséget, de már változik a képlet: vegyük figyelembe a többi kérdést és válaszokat, és hogy mi szól mellette és ellene.

Mindezek mellett az is számít, hogy van-e a kiválasztott telken olyan épület, amit le kell bontani álmaink otthonának megépítéséhez.

Ha van, akkor ismét csak plusz kiadásokkal kell számolnunk: bontási engedélyt kell kikérnünk, majd szakembereket kell megbíznunk a feladat elvégzésével. A pénz mellett ez sajnos sok időt is felemészt.

AZ ÖTÖDIK KÉRDÉS: MILYEN A TULAJDONI VISZONYA?

Nem kell utoljára hagyni ezt a szempontot, de bármennyire is pozitív a fentebb említett négy kérdésre a válasz, az ötödik fontosságát sose becsülhetjük alá.

A tulajdoni viszonyokat minden esetben ellenőriztessük egy ügyvéd segítségével, hogy később semmilyen kellemetlenség nem érhessen minket.

Foglaljuk össze: öt kérdés, öt válasz. Mérlegeljünk, és ha valami miatt beleszerettünk egy telekbe, akkor is próbáljunk meg objektívek maradni. Csak akkor ignoráljunk egy negatívumot, ha arról tudjuk, hogy nem okoz majd a későbbiekben nagy problémát.

És kérjük szakember segítségét, mégpedig jóval a vásárlás előtt. Azzal rosszat nem teszünk.