Project Description

Az egész úgy kezdődött…..:

Egy fiatal pár keresett meg azzal, hogy tervezzek nekik passzívházat. A férj, aki amúgy grafikus, hihetetlen lelkes volt, új házat szeretett volna, meleg, fenntartható otthont a családjának. A fiatal és bájos felesége az egész egyeztetés alatt csak csitította, próbálta férje túlzott igényeit, a vadhajtásokat visszavágni. De Laci kitartó volt és ragaszkodott az elképzeléseihez.

A beszélgetések közben megmutatták az akkori panel lakásuk fotóit és ” Le a kalappal ! “, igényes, szép lakásbelső volt. Ez engem is nagyban lelkesített, mert azonnal látszott, hogy igényük van a szépre, a designra.

Neki is fogtam a házuk tervezésének, elkészült az első vázlat. Nekem hihetetlenül tetszett, sokat melóztam rajta, egyszerű, de modern forma volt, friss ötletekkel, kellemes részletekkel. Megmutattam nekik és már vártam is szinte Laci válaszát, hogy “ez az, szuper, tök jó lesz”.

De a válasz nem ez volt és elsőre kicsit le is forrázott. A pontos mondatra már nem emlékszem, de valami hasonló volt:

Nem, ez nem jó, ő ilyet nem akar! Olyan legyen, AMI MÁSNAK BIZTOSAN NINCS. EGYEDI legyen, vagány és formabontó!

Hú, hát elsőre nem mondanám, hogy örültem, de pár másodperc és már a lehetőségek tárházát láttam Laci és Kriszti házában.

Hosszú, de élvezetese tervezéssel folytatódott a munka.

Majd a következő egyeztetésen megmutattam nekik az új vázlatokat és Lacinak szinte felcsillant a szeme. Rendkívül tetszett neki. Telitalálat! Bár Kriszti eleinte még tartott a formabontó látványtól, de Lacira bízta a döntés.

Az eredményt láthatjátok. Azóta megépült, 2010 óta lakják és nagyon szeretik a házat. Közben rendszeresen becsöngetnek hozzájuk az utcáról és gratuláljanak az épülethez. A ház megjelent számos folyóiratban, cikkek sokaság született, a szaksajtó is elismerően nyilatkozott a házról.

Ma a ház nem csak egy minősített passzívház, hanem egy olyan Otthon Laci négytagú családjának, mely több energiát termel, mint amennyit elhasznál! Ez a jövő, MA, 2010 óta.

A helyszín Páty újonnan parcellázott területe. A falu gyönyörű fekvése, friss levegője, a környezetromboló ipartól való mentessége évek óta vonzza az új lakókat. Ideális lakóhely azoknak, akik megpihenni járnak haza otthonukba.
Passzívház építésnek kedvező a telek észak-déli tengelye, a szabályozásnak köszönhetően megfelelő távolság alakítható ki a déli szomszéd irányába.

Tervezés: 2008. december – 2009. február
Kivitelezés: 2009. augusztus – 2010. március
Az épület megkapta a Passivhaus Institut Darmstadt “minőségellenőrzött passzívház” tanusítványt.