Project Description

Budapesti minősített passzívház, aktívház

 • Minősített passzívház
 • Aktív ház
 • Teljes rezsi: 28.000,- Ft / év. Ez átlag 2.334 Ft havonta!
  Ez mindent tartalmaz! Fűtés, hűtés, meleg víz készítés, szellőztetés, összes elektromos fogyasztás.

A történet 2010 telén kezdődött:

Többször hívott telefonon egy úr, sokadszorra beszéltünk már. Passzívházat terveztet, már a második építész dolgozik a háza tervén, és záporoznak a kérdések. Felém. Elsőre egyértelmű, hogy ezeket a kérdéseket már az építészének is feltette, de nem kapott megnyugtató választ (ha egyáltalán kapott). Komplex kérdések voltak, melyeket önmagukban nem lehet megválaszolni, hiszen egy ilyen tervezésnél szinte minden mindennel összefügg.

Majd egy szép napon megköszönte a második tervezőjének a munkát és megbízott engem a házuk megtervezésével.

 • Hőszivattyús fűtés
 • Passzív és hőszivattyús szerkezet hűtés
 • 85%-os hővisszanyeréses szellőztetés
 • 3 kWp napelem rendszer
 • LED világítás
 • Stand by üzemmód.

Az eredmény pedig több lett, mint egy minőség ellenőrzött passzívház!

Megrendelőim célja egy olyan családi ház létrehozása volt, mely lehetőségek szerint közművektől független, a rezsiköltség pedig nagyon közelít az elhanyagolhatóhoz. Mindezekből egyértelműen következett egy olyan passzívház létrehozása, mely nagyrészt megtermeli az üzemeltetéséhez szükséges energiaigényét.

Elektromos rendszer:
A cél keveset használni és azt lehetőleg a házon megtermelni!
Az épület elektromos energia igényét nagyban csökkenti a lapostetőre telepített napelem rendszer. Az energiafogyasztás minimalizálása érdekében energiatakarékos háztartási gépek mellett minimális energiafogyasztású LED világítás valósult meg.
Az épületbe létrehozunk egy olyan elektromos rendszert, mely távozáskor valamennyi felesleges fogyasztót (stand by) áramtalanítja.

Gépészet:
Korszerű passzívház kompakt készülék biztosítja a hatékony, minimális energiafelhasználású passzívház gépészetet. A kompakt készülék egy talajszondás hőszivattyú, mely passzív hűtésre is képes, és a szellőztetést is magába foglalja.

Vízgazdálkodás:
A tetőkről, teraszokról és az épület körül gyűjtjük az esővizet, melyet tisztítás után felhasználunk WC öblítésre, mosásra és a kert öntözésére. Az épületből távozó szennyvíz helyi tisztítás utáni felhasználására, szikkasztására a terület geológiai adottságai miatt nem volt engedélyezhető.