Passzívház tervezés

A tervezés az alapja mindennek, különösképpen igaz ez egy passzívház esetén. Az épület teljes megvalósulási folyamata persze kiegészül a hasonlóan fontos kivitelezési szakasszal is. A kettő kiegészíti egymást.

De nézzük meg most egy passzívház tervezését!

Elsőre az épület tervezése ugrik be általában az embereknek, de ez ennél sokkal több.
Nem elég csak az épület tervezésére koncentrálnunk! A teljes megvalósulási folyamatot terveznünk kell, telekválasztástól kezdve a beköltözésig.

Nézzük a részleteket!

Mit kell tervezni egy passzívház megvalósítása során?

Tervezni kell a telket!

Egy passzívház esetén a telek kiválasztása sokkal fontosabb, mint egy hagyományos épület esetén. Mivel a szoláris nyereség nagy mértékben biztosítja egy passzívház fűtését, ezért elengedhetetlen, hogy jól tájolt telket válasszunk magunknak!

Hasonlóan fontos, hogy még vásárlás előtt megvizsgáljuk, mi lehet a kiválasztott telekre építeni? A beépítési paraméterek megengedik-e azt a mértékű beépítést, amit mi elképzeltünk magunknak?

Mit is várunk el a leendő házunktól?

Tervezni kell, hogy mit is akarunk, miről szóljon a terv? Nagyon sokszor elkövetett hiba, hogy túlzott igényeink vannak egy ház méretével kapcsolatban. Nagyon fontos ezt számba venni, végig venni, mire is van valóban szükségünk, mennyi, milyen és mekkora helységekre, milyen funkciókra? A házat fel is kell építeni, minden négyzetmétert külön meg kell fizetni, majd ezt fűteni is kell!
A passzívház elvében alapvető az energiával való spórolás. Ezt nem csak a rendkívül jó hőszigetelő burokkal tudjuk megtenni, hanem a házunk méretének ésszerű csökkentésével is. Olcsóbban építhető, olcsóbban fenntartható.

Lesz elég pénzünk?

Egy passzívház felépítése bizony drágább, mint egy hagyományos épületé!
Ne essen abba a hibába, hogy félúton elfogy a pénze!
Tervezni kell a teljes folyamat költségeit, díjait, és nem utolsó sorban a finanszírozást!

Ki építi meg?

Tervezni kell a kivitelezés folyamatát, mennyi kivitelezőnk lesz, ki mit irányít, koordinál?
Alapvető kérdés, hogy egy vagy több kivitelezőnk lesz?
Ki lesz a felelős műszaki vezető?
Ki lesz a műszaki ellenőr?
Ki irányítja, koordinálja a kivitelezés?
Lehet ez a Megbízó vagy az Építész is. Igen komplex folyamat, melyhez ha valakinek nincs kedve, netán szaktudása, jobb, ha szakemberre bízza.

Cél:

Egy jól megtervezett folyamatban minimálisra lehet csökkenteni a váratlan eseményeket, kiadásokat, megoldandó helyzeteket.
Cél, hogy előre tervezettek legyenek a költségek, időpontok, teendők.

Itthon az esetek többségében a tervezőtől csak a tervet elkészítését kérik. Esetleg még a telek választásba bevonják és ennyi. Pedig egy végig megtervezett, végig követett projekt sokkal jobb eredményt adhat, mintha csak egy tervünk van, és saját magunk tapasztaljuk meg először a folyamatot. Egy szakembert megfizetni sokszor olcsóbb, mint a hibáinkat korrigálni.

Ideális, ha a tervezőt bevonják már a telekválasztásba, beruházási költség számolásba és a program alkotásba vagy annak ellenőrzésébe is (azaz milyen funkciók, helységek, helység kapcsolatok kellenek).
Majd jön a tervezés. Engedélyeztetés. Kiviteli tervek. Majd ott állunk, hogy meg kellene építeni a házat.

A tervezés végén a terveket beárazva megtudjuk, ki mennyiért kivitelezi a tervünket.
Itt érdemes több kivitelezőtől ajánlatot kérni, megversenyeztetni, összehasonlítani az áraikon túl az ajánlat tartalmát, részletezettségét is. Referenciáit megnézni, volt Megrendelőiktől érdeklődni. Majd szerződni kell a generál kivitelezővel vagy ha több szakágra bontottuk a kivitelezést, akkor valamennyi kivitelezővel. Több kivitelező esetén a munkájukat koordinálni kell, és kötelező az amúgy minden esetben ajánlott műszaki ellenőrzés is.
Ha készen vagyunk a kivitelezéssel, már csak a használatba vételi engedély szükséges és beköltöznünk.