Oldal kiválasztása

Milyen falazat javasolt egy passzívházhoz? 2.

Egy passzívház falazata nem költségfüggő, vagyis akkor is össze lehet állítani egy jó rétegrendet, ha a büdzséd kissé szűkebb. Ha pedig szinte korlátlanok az erőforrásaid az építkezésre, akkor a határ a csillagos ég, és a rendelkezésre álló legjobb anyagok közül válogathatsz.

Elöljáróban annyit még érdemes megjegyezni, hogy minél nagyobb a költségvetés, annál több lehetőség közül választhatsz, hogy a legjobb passzívház falazatot kapd. Az előző cikkben bemutattam egy olcsó, jó ár-érték arányú falat. Most jöjjön a következő lépcső:

Igényesebb, de még észszerű költségvetésű fal

Festés és glettelés

Ha nem a legolcsóbban akarjuk megúszni a festést, akkor nyugodtan válassz formaldehidmentes festéket! Erre a „feladatra” szintén több megoldást találsz: mészfestést, vályogfestést, de dönthetsz a valóban formaldehidmentes diszperziós festék mellett is. A gletteléshez érdemes a hagyományos anyagok helyett pára- és légáteresztő glettet használnod.

Belső vakolás

A belső vakolásnál nyugodtan maradj a hagyományos mész-cement vakolatnál, ami remekül betölti a neki szánt szerepet.

Mészhomok téglafal

Mivel a mészhomok tégla teherbírása akár a duplája is lehet a tégláénak, ezért 25 cm-es vastagság is elegendő belőle. Homogén kialakítása miatt jobb a légzárása, így jóval alacsonyabb lehet a fűtésszámlád, és mivel rendkívül nehéz anyagról van szó, ezért a hangszigetelése is kiváló, ami zajmentes enteriőrt biztosít a házban.

Ráadásul a tömörsége és homogenitása miatt a konyhai felső szekrényt is könnyen rögzítheted hozzá.

Vakolás

Mivel a mészhomok téglából készült falazatod tömör, homogén lesz, ezért nem kell vakolni, csak a fugákat kihúzni, amivel csökkentheted a költségeket.

Hőszigetelés

Ami a hőszigetelést illeti, maradhatsz a polisztirolnál. Kőzetgyapotot akkor válassz, ha nagyon zajos környezetben épül a házad.

Kültéri vékonyvakolat

Ennél a rétegnél megfontolhatod az öntisztuló vékonyvakolat használatát, ez ugyanis hosszabban marad szép és tiszta.

Amikor nincs határ, avagy a „mindent bele!” rétegrend

Itt aztán teljesen szabadjára engedheted a fantáziádat, hiszen a lehetőségek száma szinte végtelen! Ha nagyon igényes falazatot szeretnél, akkor most mutatok Neked általánosságban egy olyan rétegrendet, amit én választanék, ha nem számítana a pénz.

Festés és glettelés

A festés-glettelés itt egy rétegben készül: vályog alapanyagú, teljesen természetes, „bio” vékonyvakolatot ajánlok, aminek a páraháztartása kiemelkedő, és megköti a dohányfüstöt is. Persze még jobb, ha nem dohányzol. A megjelenését természetesen tetszés szerint az ízlésedhez alakíthatod.

Belső vakolás

A belső vakoláshoz szintén a vályogot javasolom, ugyanis nem csak 100%-ban természetes, de a páragazdálkodása is remek.

Falazat

Falazat esetén a vasbeton pillérváz közé rakott, 30 cm vastagságú vályogtégla jó választás. Az előnyei között említhetjük a kiváló hőcsillapítást és légzárást, illetve, hogy a legtermészetesebb anyagról van szó, ami nagy tömegének köszönhetően csendes belső teret ad. A vasbeton pillérváz örök darab, földrengés biztos, és egy későbbi átalakításhoz is teret enged.

A vályogtégla akár az építkezés helyszínén is elkészíthető, helyi alapanyagokból.

Vakolás

A vakolásra ebben az esetben is szükség van, hogy sima felületet kapj, amihez használj agyag vakolatot!

Hőszigetelés

A hőszigeteléshez választhatod a cellulózt: fa váz közé helyezve, fólia zárással. Ez az újrahasznosított, természetes anyag minden rést kitölt, és a fújt technológiának köszönhetően időjárástól függetlenül készíthető. Előnye még, hogy jó páraáteresztő.

Légrés

A légrés biztosítja a falon átjutó pára szabad távozását a szerkezetből. E légrésben található egy váz is, mely a burkolatot tartja. Ez a burkolat komoly árnyékoló szerepet is betölt. Amikor nyáron a falra tűz a nap, maga a burkolat ugyan felmelegszik, azonban az átszellőztetett légrésnek köszönhetően ez a meleg nem jut be a hőszigetelésbe. Gyakorlatilag olyan, mintha egy állandó napernyő lenne az egész ház körül.

Burkolat

A burkolat bármi lehet a vakolattól a fa burkolaton át egészen a modern nagytáblás homlokzatburkolatokig. Hogy mit választasz, az csupán rajtad áll, és azon, amit az építész megálmodott.

Mielőtt belevágsz a munkálatokba, nem árt tudnod, hogy a falazat megtervezése, a pontos kiviteli szintű rétegrend meghatározása igen összetett feladat. Mindig az adott igényekre, helyszínre, pénzügyi lehetőségekre kell szabni a konkrét választást, ezért a tervezést mindenképp bízd szakemberre, ha a lehető legjobb eredményre vágysz!

Van segítség:

Ha építkezést tervezel, vagy éppen felújítasz, számos formában lehetünk segítségedre. Tervezünk is, tanácsadással is rendelkezésedre állunk. Ha pedig már építkezel, de megnyugtatna, ha valaki szakember ellenőrizné a kivitelezést, keress minket bizalommal!