A passzívházak és aktívházak árnyékolása

Az aktív illetve a passzívházak esetén az energiatakarékos nyílászárók – ajtók, ablakok – fontos szerepet töltenek be abban, hogy az épület működése energetikai szempontból valóban hatékony legyen.

Az ablakok üvegfelületei – megfelelő méretezés esetén, télen – a napsugárzást nagyrészt beengedik, és köszönhetően a jó hő átbocsátási tényezőjüknek, annak csak egy részét engedik ki a házból.

Ez fűtési időszakban nagyon hasznos, hiszen így energia nyereségünk lesz az ablakokon keresztül, azaz ingyen fűti a házunkat a nap.

Ennek a hőnyereségnek télen nagyon örülünk, nyáron azonban túlmelegítené a házunkat, ezért az üvegfelületeket – főleg a déli oldalon – árnyékolni kell.

AZ ÁRNYÉKOLÁS SZEREPE A PASSZÍVHÁZAKNÁL

A hazai időjárási viszonyok között nem tekinthetünk el árnyékolás alkalmazásától az aktív illetve passzívházak nyílászáróit illetően.

Elég csak a hatalmas hőingadozásokra gondolnunk, ahol télen nem ritkák a kemény fagyok, nyáron pedig már meg sem lepődünk azon, ha tartósan 40 fok körül mozog a hőmérséklet. Ilyen körülmények között pedig kézenfekvő, hogy a napfényesebb nyári hónapokban szükség lesz hatékony árnyékolásra ahhoz, hogy ne melegedjen túl az otthonunk, és ne kelljen plusz energiát fordítani a hűtésére.

Ráadásul a passzívházak jellemzője a nagy üvegfelületek használata, illetve a déli tájolás, ami jó szolgálatot tesz télen, de visszaüt nyáron.

Bár az energiatakarékos ablakok esetén az üvegfelület viszonylag jó hő átbocsátási értékkel rendelkezik – sokkal jobbal, mint a hagyományos ablakok –, az intenzív és magas napsugárzáskor nem jelentenek elég védelmet a túlmelegedés ellen. Ekkor lép színre az árnyékolás, aminek többféle módja közül is választhatunk: redőny, roló, vagy az egyre népszerűbb zsaluzia.

MILYEN A JÓ ÁRNYÉKOLÁS?

Az árnyékolást úgy kell kialakítani, megtervezni, hogy az mindig maximálisan alkalmazkodjon az aktuális igényekhez. Télen engedje a napenergia hasznosulását, nyáron pedig a teljes árnyékolás mellett is a lehető legjobb kilátást engedje az ablakokon.

Könnyű belátni, hogy ennek a két feltételnek nagyon nehéz egyszerre megfelelni, ezért az árnyékolás kiválasztása egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogy első ránézésre tűnik.

Fontos, hogy az árnyékolás beépítésekor esetlegesen keletkező hőhidak sem ronthatják jelentősen a ház energetikai mutatóit.

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ ÁRNYÉKOLÁSI MÓDOT?

Az ideális árnyékolás kiválasztásánál több tényezőt is érdemes figyelembe venni. Első helyen az energetikai szempontok szerepelnek – a passzívház tervezésekor mindig pontos energetikai számítások készülnek, amik az árnyékolást is magukban foglalják.

Más-más értékű hőszigetelést lehet kialakítani egy zsaluzia vagy egy redőny beépítése esetén.

Az árnyékolási mód kiválasztásakor természetesen az egyéni ízlések is szerepet játszanak, illetve az épület stílusa, és esztétikai szempontok is befolyásolhatják a döntést.

ZSALUZIA: HATÉKONY ÉS ESZTÉTIKUS

A zsaluzia, vagy más néven állítható lamellás külső árnyékoló, egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami érthető is, hiszen számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik.

A zsaluzia sokkal hatékonyabb, mint a hasonló elven működő belső reluxa, ráadásul jóval erősebb és igényesebb kialakítású is. A különböző méretű és színű lamelláknak köszönhetően számtalan változatban kapható, így mindenki megtalálhatja közöttük a kedvencét.

Az állítható lamellák mindemellett azt is lehetővé teszik, hogy akkor is kilássunk az ablakon, amikor a napsugarakat nem engedi be a zsaluzia, így nem leszünk elvágva a külvilágtól. Ez különösen praktikus lehet, ha a gyerekek az udvaron játszanak, mert rajtuk tarthatjuk a szemünket, míg ugyanez a redőnyökről nem mondható el.

A zsaluzia és redőny beépítése során is választhatunk látszó tokot, de arra is lehetőség van, hogy maga a tok teljesen láthatatlan legyen. Mivel a beépítés módozatai eltérő energetikai hatással bírnak, minden esetben mérlegelni kell, hogy melyik megoldást válasszuk.

REDŐNY ÉS RELUXA, A KÉT KLASSZIKUS

Árnyékolás céljára természetesen a már jól bevált redőny és reluxa is jó megoldás, bár ezeket sokan kissé elavultnak tartják.

Nagy előnyük, hogy ha olyan energiatakarékos ablakot választunk, ahol a reluxát már eleve beépítették az üvegrétegek közé, akkor nem kell további energiahatékonyság-csökkentő hatással számolni az épületnél.

A passzívházak esetén az árnyékolás fontos és szükséges elem energetikai szempontból, ezért már a tervezés során figyelembe kell venni a vele szemben támasztott követelményeket.